De Spanjaarden en hun fascinatie voor sardines

24:35
Gezien
1
Bij aflevering Sardines

In Spanje wordt de sardine aanbeden! Niet alleen als snack, maar ook als symbool op festivals. De Keuringsdienst duikt in deze tradities.

Uit gemak, uit genot, maar vooral uit gezelligheid. Spanjaarden hebben eigenlijk altijd een blikje sardine in de voorraadkast staan. Zo’n blikje is in een ruk open, waardoor de huisvrouw zich kan mengen onder de gasten en niet uren in de keuken hoeft te sloven om een maaltijd te bereiden. 

De ingeblikte sardine is met name geschikt bij onverwacht bezoek. Zo heb je altijd iets om je gasten voor te schotelen. In Spanje is dat eerder regel dan uitzondering. Eten is daar een sociale gebeurtenis; vijf keer per dag is normaal. Daarom is wel een prettige bijkomstigheid dat de blikjes goedkoop zijn en de vis toch vol mineralen zit. 

Hollandaluz is een Spaanse delicatessenwinkel in Amsterdam. De eigenaresse vertelt dat in sommige delen van Spanje is de sardine een groot onderdeel van de toeristische ervaring geworden. Malaga heeft bijvoorbeeld Espetos, gegrilde sardientjes op een bamboe spies, die erg populair zijn onder toeristen. Aan de tapasbar vindt je sardientjes gemarineerd in tomatensaus.

Sardine speelt ook een andere rol in de Spaanse cultuur. De vis markeert bijvoorbeeld ook het einde van de Spaanse Carnaval. Dit noemen zij el entierro de la Sardina: het begraven van de sardine. Tijdens deze traditie dragen ze in begrafenisstoet een pop in de vorm van een sardine naar een plek buiten de stad, waar hij verbrand of begraven wordt. Toeschouwers rouwen om sardine, want na dit ritueel is Carnaval weer voorbij.


Geschreven door: Julia van der Burg