De routes uit De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld

Turkije5 644265 carousel medium 1555932214
50:33
Bij aflevering Turkije

Van levensgevaarlijke modderwegen langs diepe afgronden tot extreme bergpassen en nauwe jungleroutes. De BN'ers zijn weer klaar voor het grote avontuur. Check hier de routes!

In het nieuwste seizoen van De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld volgen we weer 8 BN'er-koppels die met gierende banden, piepende remmen en goede moed de meest avontuurlijke wegen ter wereld verkennen. Van levensgevaarlijke modderwegen langs diepe afgronden en ravijnen tot extreme bergpassen en angstaanjagende jungleroutes. De BN'ers zijn weer klaar voor het grote avontuur.

Aflevering 2: Piemelrotsen en heteluchtballonnen - Anouk en Loiza

Oud-profvoetbalster Anouk Hoogendijk en model Loiza Lamers trekken door het ruige binnenland van Turkije. Ze beginnen in Adana en rijden in hun 4x4 rechtstreeks de bergen in. Ze bespreken welk ravijn het mooiste is om in te vallen en de obstakels die Loiza moest overkomen toen ze besloot als vrouw door het leven te gaan. Check hieronder hoe ze précies gereden zijn!

Wat moet je weten van het gebied Cappadocië?

  • Als je echt back-to-basics wilt gaan en de geschiedenis in wilt duiken, zit je in dit gebied goed. Sinds de prehistorie wonen hier al mensen. Ook vind je er meer dan 250 ondergrondse steden, met tempels en zelfs wijnhuizen. Winnen.
  • Omdat het hier in de zomermaanden gewoon knei-ter-heet is, trekken de bewoners van Adana de bergen in en vertoeven ze op de velen bergplateaus in hutjes. Naarmate je meer landinwaarts gaat, richting Cappadocië, maken de plateaus plaats voor rotswoningen en feeënschoorstenen (wij hadden ze een minder onschuldige naam gegeven).
    Bezienswaardigheden Cappadocie
  • Jaarlijks zweven een half miljoen mensen boven Cappadocië. Nee, er is geen trance-festival. We hebben het over de honderden heteluchtballonnen die hier dagelijks opstijgen. Als je het aankan om 5:30 een busje te pakken, kan je zelf ook een vlucht meepakken en de zon op zien komen over de spitse bergtoppen. Het is er één groot openluchtmuseum.

Anouk en Loiza's meezingertjes

Wat doe je als je een paar dagen opgesloten zit in een auto? Gewoon de radio op honderd zetten en heel hard meezingen. Op de woeste wegen van Turkije trainen de dames hun stembanden. Maar of er echt een zangcarrière in zit... Oordeel zelf maar!

Benieuwd naar de reis? Of gewoon piemelrotsen zien? Klik hier voor de hele aflevering!

Aflevering 1: het avontuur van Tygo en Akwasi.
Blote billen en Afrikaanse afgrondjes. Ja, je leest het goed... De heren gaan letterlijk met de billen bloot. Akwasi start de motor van de 4x4 in de prachtige kuststad Durban in Zuid-Afrika, waarna de mannen door het bergkoninkrijkje Lesotho cruisen naar hun eindbestemming: Clarens. En wanneer ze onderweg langs een mooi meertje komen, kunnen ze een frisse duik niet weerstaan.

Het muzikale talent van Tygo en Akwasi

De helden houden van muziek. En hoe. Luidkeels bleren en dansen de twee mee met de wijze woorden van onder andere N*E*R*D, Ray Charles, Kayne West en Justin Timberlake, waardoor sommige afgrondjes toch wel heel dichtbij komen... Weten hoe het klinkt? Luister en huiver.

Route

Wat moet je weten van Zuid-Afrika en Lesotho?

Zuid-Afrika

  • Zuid-Afrika ligt in het zuidelijke puntje van het continent Afrika. Het grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland.
  • Zuid-Afrika telt drie hoofdsteden. Drie! Dat zijn: Kaapstad, Pretoria en Bloemfontein. Kaapstad is de hoofdstad voor de wetgevende macht, Pretoria voor de bestuurlijke macht en Bloemfontein voor de rechterlijke macht.
  • De bewoners van dit land spreken een hele variëteit aan talen. Het land kent wel elf officiële talen. Elf! Welke? Engels, Afrikaans, Zoeloe, Xhosa, Zuid-Sotho, Tswana, Noord-Sotho, Venda, Tsonga, Swazi en Zuid-Ndebele.
  • Staat het water jou tot de lippen en ben jij niet weg te slaan van een strand? Naast dat Zuid-Afrika hele mooie én gevaarlijke wegen kent, is het ook een waar surfers-oord.

Lesotho

  • Lesotho, letterlijk 'het dak van Afrika', is een land ín Zuid-Afrika. Het staatje wordt geheel omsloten door het grotere Zuid-Afrika.
  • Het piepkleine landje telt zo’n 2,3 miljoen inwoners. Da’s niet mis! De hoofdstad van Lesotho is Maseru. 
  • De inwoners van Lesotho spreken Zuid-Sotho, maar ook veelal Engels! Dit zijn de twee officiële talen van het bergkoninkrijkje.
  • Lesotho is een vrij onbekend land. Weet je niet goed wat de 'must-sees' zijn? Lees dan meer over de Sani Pass en de Drakensbergen. Ben je een echte 'daredevil'? Check dan alle reisliteratuur over de Maletsunyane waterval. Langs deze hoogste waterval in Zuidelijk Afrika kun je gaan abseilen. Dan moet je wel éérst effe zeker weten dat je op 204 meter hoogte geen last van hoogtevrees gaat krijgen. 
  • Skiën in Lesotho? Het kan gewoon! Maar dan wel van juni tot september. Dus mocht je midden in de zomer ineens behoefte hebben aan een bak verse sneeuw... Verlies je dan in de après-ski hits die klinken op de Maluti Mountains.

Klik hier om aflevering 1 terug te kijken!