De opkomst van de Angus

25:18
Gezien
1
Bij aflevering Angus

Angus is een runderras dat vanaf eind negentiende eeuw voor het eerst beschreven staat.

Het verhaal gaat dat ze afstammen van een koe uit Schotland, old Granny. Het rund had een aantal voordelen voor fokkers. Het groeit snel, het is een vleesrund dat geboren kan worden zonder hulpmiddelen, het is gemakkelijk om te houden, het is vriendelijk en, heel praktisch, het heeft geen hoorns.

Maar het was wel een heel klein runderras, dus niet heel populair. In de jaren 70 was heresford veruit het populairste runderras. Totdat de Angus association met twee slimme ideeën kwam: via een uitgekiend fokprogramma van de universiteit werd Angus, door het te kruisen met andere rassen, opgefokt tot een veel groter rund en er werd voor het eerst marketing gevoerd rond het soort rund. Restaurants die Angus verkochten zetten het ook als Angus op de kaart. Waardoor mensen ook weer om Angus gingen vragen. Later is deze trend naar Europa overgewaaid.

Maar door het fokprogramma met alle kruisingen bestaat er geen zuivere Angus meer. Pas nadat een rund geslacht is, wordt aan de hand van verschillende kenmerken bepaald of het vlees Angus wordt genoemd of niet.