De NS voorspelt vrije plekken voor je

Vanaf volgend jaar gaat de NS voorspellen waar vrije zitplekken in de trein zijn. Zodat jij al weet waar je op het perron moet staan.


Oké zo erg als in Japan is het gelukkig nog niet, maar het zit er soms niet ver vanaf. Vanaf volgend jaar moet dat in ieder geval verleden tijd zijn als het aan de NS ligt. Niet doordat ze nog meer treinen gaan kopen, maar door slimme oplossingen. Je kunt dan in de NS-app kijken in welk rijtuig de meeste mensen zitten, zodat je weet of je voor- of achteraan het perron moet gaan staan. 

Het werkt als volgt: het spoor in Nederland ligt vol met sensoren, onder andere om het gewicht te meten. Die sensoren zijn oorspronkelijk bedoeld om het gewicht van goederentreinen te meten, maar je kan ook meten hoeveel mensen erin zo'n coupe zitten. Hoe zwaarder de coupé, hoe meer mensen. 


Als er bijvoorbeeld in Den Haag heel veel mensen voorin de trein stappen, geeft de app aan dat je bij Leiden Centraal in het achterste deel van de trein moet stappen. Maar wat nou als er heel veel kinderen instappen voor een schoolreisje? Die wegen een stuk minder en dus denkt de app dat er nog plek is. 

"We gaan proberen dat soort afwijkingen eruit te filteren door check-in's te combineren met andere gegevens", vertelt Erik Kroeze van de NS. "We kijken er ook naar om in de toekomst historische gegevens van ons reisgedrag eraan toe te voegen waardoor we de drukte nog preciezer kunnen voorspellen."

Wist je dat...

...je in de NS app zelf ook drukte kan melden? Elke week zet de NS de tien drukte treinen op een rij en analyseert die om eventueel een oplossing te zoeken. Hier kan je checken welke treinen 't drukst waren.

Het idee om de treinen te wegen is ontstaan op de OV Gids Hackaton. Dat is een competitie waarin teams 12 uur de tijd krijgen om nieuwe slimme oplossingen bedenken om je treinleven te verbeteren.