05-12

De mythische geschiedenis van de appel

We kennen allemaal het bijbelverhaal van Eva die van de verboden appel eet of het sprookje van Sneeuwwitje die een hap neemt van de giftige appel. Maar de appel komt in nog veel meer mythische verhalen terug. De Keuringsdienst over de epische geschiedenis van de verboden vrucht.

Aanleiding van de Trojaanse oorlog

De Trojaanse oorlog is de grootste en bekendste oorlog van de oude Griekse tijd. E hij zou gestart zijn vanwege een appel. De godin Eris van Discordia (onenigheid) wordt als enige godheid niet uitgenodigd voor de bruiloft van Peleus en Thetis. En dat zit haar niet lekker. Daarom gooit zij een gouden appel de menigte in waarop staat: ‘Voor de mooiste’. Godinnen Hera, Athena en Aphrodite claimen allemaal dat de appel voor hun bedoeld is en vragen Paris, zoon van de Trojaanse koning, om te kiezen. Hera probeert de arme jongen om te kopen door hem de heerschappij over Azië toe te zeggen en Athena belooft Paris wijsheid en onoverwinnelijkheid. Toch kiest hij voor Aphrodite, omdat zij voor hem Helena, de mooiste vrouw op aarde, kan regelen. Deze daad blijkt de aanleiding voor de Trojaanse oorlog.

Eeuwige jeugd

Ook in de Noorse mythologie speelt de appel een opvallende rol. Idun is de godin van de jeugd. In Asgaard, de plek waar de Noorse goden wonen, beheert zij de appels van de jeugd die de goden eten om niet ouder te worden. Ze komt voor in het verhaal ‘de kidnapping van Idun. Daarin wordt Idun met behulp van Loki, die bekend is uit de Marvelfilms, ontvoert door de reus Thjazi. Als de goden merken dat ze veel sneller ouder worden dan Loki, krijgen ze argwaan. Loki biecht alles op en helpt de goden om Idun te bevrijden. Hij misleidt de reus door zelf in een valk te veranderen en Idun in een noot te veranderen. Met Idun in zijn klauwen brengt Loki haar weer terug naar Asgaard.

Appel van de liefde

De Ieren geven een meer romantische betekenis aan de appel. In Ierland gelooft men dat wanneer een vrouw een appel in een lang lint schilt en deze over haar schouder gooit, de schil de initialen spelt van haar toekomstige man. En als je iemand op het oog hebt, kan je een appel snijden en er een briefje aan die persoon in persoon in stoppen. Als het goed is dan zal je crush jouw gevoelens hierdoor beantwoorden.

Appel als symbool

De appel wordt al duizenden jaren gegeten door de mens. In veel oude culturen was het hedendaagse woord voor appel vaak synoniem voor fruit in het algemeen. Of deze verhalen echt specifiek appels bevatten of een andere vrucht is daarom niet helemaal zeker. Maar in de moderne versies van deze mythen wordt toch vaak de appel gebruikt. Naast deze drie verhalen zijn er nog talloze andere sagen, legendes en sprookjes waarin de appel een belangrijke rol speelt. Hierdoor is de voor ons doodgewone appel een symbool voor kennis, onsterfelijkheid, verleiding en zonde. 

Geschreven door: Maic Oudejans