De mythe van de dronken koe

25:10
Gezien
4313
Bij aflevering Wagyu

Mondo Cane, van de Italiaanse regisseur Jacopetti, wordt gezien als de eerste officiële Mondofilm. Mondo is een filmgenre dat bekend staat om heftige beelden, bedoeld om te verrassen en te choqueren.

'Shockumentary'

Om dit effect te bereiken was Jacopetti, de grondlegger van het genre, niet te beroerd om de waarheid wat aan te dikken of te verdraaien. In deze ‘shockumentary’ zijn beelden te zien van runderen die bier drinken en acht uur per dag massages krijgen. Dit zou ten goede moeten komen aan de malsheid en smaak van het vlees.

Sprookje

Mondo Cane toonde in 1962 als eerste de keizerlijke behandeling van de Wagyu-koe. Maar gebeurde het echt, in deze vorm, door heel Japan? We kunnen het Jacopetti niet meer vragen, de regisseur overleed in 2011. Feit is wel dat de film de mythe van het Japanse rund naar Europa bracht, waar het sprookje nog altijd graag doorverteld wordt.

Bierbostel

Nederlandse koeien krijgen overigens wel bierbostel, een restproduct dat ontstaat bij bierbrouwen. Niet omdat het de smaak van het vlees ten goede komt, maar omdat het een goedkope voedselbron is.

De documentaire is in z’n geheel te zien op Youtube. Vanaf 24:35 min zijn de verwende koeien in beeld.

https://www.youtube.com/watch?v=Mj5U8UbWqsk