De melkplas gedecodeerd

25:26
Gezien
3
Bij aflevering Melk 3

Eigenlijk komt alle melk die in Nederland wordt verkocht uit vier fabrieken. Waar komt jouw pak vandaan?

Hoe herken je een koe? Aan het nummer dat aan zijn oor hangt natuurlijk. Zo weet de boer welke Geertje hij voor zich heeft. Hetzelfde principe geldt voor haar melk. Elk pak in de super is voorzien van een zogenoemde EU-ovaal. Dit is een verplichte code als een Europees product ten minste 50% zuivel bevat. En deze vertelt je bij welke fabriek jouw pak vandaan komt.Hoe je de code leest
De melkfabriek is dus ook veranderd in een nummer. Aan de zijkant van het pak –of daar nu een foto van Dafne Schippers of een euroteken op staat– vind je de cruciale code. Deze heeft altijd dezelfde vorm: XX (letters van het land), 1234 (cijfercode van de fabriek) en EG voor Europese Gemeenschap. De letters NL geven aan dat de verwerkende fabriek in Nederland staat, dus niet per definitie dat de koe ook Nederlands is al is dat in de praktijk vaak wel zo. Vervolgens de cijfercode van de fabriek, waaraan de Z van Zuivel vooraf gaat. Maar ook voor vlees en vis bestaat er zo'n code.

Vier spelers
Staat er Z0039 of Z0055? De eerste code is van het Rotterdamse FrieslandCampina en of je nu een pak dure A-merk melk in handen hebt of één van de onderste plank – het komt uit dezelfde melkstroom. Alle pakken met de cijfers Z0055 behoren stuk voor stuk tot de Arla Foods fabriek. Dan heb je nog twee kleinere spelers, Vecozuivel en Katshaar (A-ware Foods), maar dan heb je het grootste deel van de melkmarkt van Nederland wel gehad. Met andere woorden produceren die vier fabrieken bijna alle pakken melk in de supermarkt.

En jouw pak?
Benieuwd waar jouw pak vandaan komt? Typ de code in op de Google Maps van de melk: http://www.eucode.info


Auteur: Marlou Kusters