18-03
#watleeft

Het beste over Luizenmoeder

Van moedermaffia tot een schooldirecteur met een intens gebrek aan zelfkennis, je kunt er niet meer omheen: de Luizenmoeder is een succes

Onder het genot van een participizzaatje smullen we wekelijks met een paar miljoen anderen van de ongemakkelijke maar oh zo herkenbare scenario’s. Het blijft echter niet bij dat ene avondje bankhangen. We worden ieder moment van de dag opnieuw geconfronteerd met het traktatiebeleid, de glansmethode en hitkanon Juf Ank! Dit zijn de meest nice dingen die sindsdien met De Luizenmoeder zijn gedaan.

André van Duin zingt 'Hallo allemaal'
Zo kon André van Duin het niet laten zijn liefde voor de serie te uiten in De Wereld Draait Door. Met zijn versie van ‘Hallo allemaal’ verzorgde hij een polonaise waarvan zelfs Matthijs van Nieuwkerk ging dansen. De Gebroeders Rossig pikten dit meteen op en brachten binnen nog geen 24 uur een carnavalskraker uit.

Iedereen zingt het fout
Maar wat blijkt! We zingen de tweede zin allemaal verkeerd. Hoe moet het dan wel? Natuurlijk kan Ilse Warringa (Juf Ank in de serie) ons dat zelf het beste uitleggen.

Dag vriendjes, dag vriendinnetjes
Het liedje van de Luizenmoeder had trouwens helemaal geen nieuwe achtergrondmuziek nodig. De tekst past precies op de tune van Bassie & Adriaan.

Johan Derksen en deskundologen over het succes
Juf Ank valt niet alleen in de smaak bij de muziekliefhebbers. Ook Johan Derksen vermaakt zich kostelijk met de serie. Tijdens Voetbal Inside gaat hij stuk om de klungeligheid van directeur Anton en de grappen die vaak net over de grens gaan. De redactie van De Luizenmoeder bedankte de heren hierna netjes voor het “verdubbelen” van de kijkcijfers.

En wanneer iets nieuws zó goed ontvangen wordt, ontstaan er natuurlijk ook parodieën. Al na de tweede aflevering maakte Juf Ank entree in de TV Kantine. Hier zien we de nog net iets minder beschaafde versie van Juf Ank.

Volgens een deskundoloog van het Parool zit het succes in het gevoel van bevrijding. "Zo van: hè hè, eindelijk mogen we in deze politiek-correcte tijden weer lachen om harde grappen", aldus hoogleraar journalistiekwetenschap Irene Costera Meijer. En het maken van die grappen had ook niemand anders gemogen dan precies deze acteurs. Het zal dan ook niemand verbazen dat Ilse Warringa (Juf Ank) en Diederik Ebbinge (directeur Anton) de scenario’s hebben geschreven, het klopt gewoon!


Kijk hier alle afleveringen van De Luizenmoeder