De kip is de 'oude' niet meer

25:11
Gezien
1
Bij aflevering Kip

Hoe oud een kip precies wordt, is moeilijk te zeggen. De kippen op ons bord zijn net kuiken af, maar hoe oud had hij kunnen worden?

Kippen uit de bio-industrie worden na een paar weken geslacht. Leghennen (dus voor onze eitjes) leven langer dan vleeskuikens en komen na circa drie jaar aan het eind van hun leven. Kippen die door particulieren worden gehouden, bijvoorbeeld als huisdier, kunnen wel tien jaar oud worden, net als kippen uit het wild. Er bestaan echter uitschieters. Zo heb je bijvoorbeeld Matilda, zij was de Guinness World Recordhouder van ’s werelds oudste levende kip. In 2006 overleed ze op 16-jarige leeftijd.  

De levensverwachting van de kippen die wij eten verschilt: tussen de 35 en 70 dagen. In beide gevallen zijn ze even groot, de kip die korter leeft, groeit sneller naar haar slachtgewicht toe. Dit heeft onder meer te maken met het ras en de hoeveelheid voer die ze krijgen. Maar ook al groeit een kip nog zo snel, het is eigenlijk nog maar een kuikentje als ze in het slachthuis belandt. Kippen kunnen nog een flink stuk doorgroeien. In 2013 maakte de Keuringsdienst van Waarde een aflevering over hoe groot een kip kan worden.

Legkippen worden over het algemeen na twee jaar geslacht. Dit geldt zowel voor scharrelkippen als voor biologische kippen. De biologische kipjes mogen dan wel verkocht worden als biologische kip, maar eindigt vaak als een soepkip in bouillonblokjes. Er zijn kippen die uiteindelijk niet naar de slacht gaan en mogen doorleven tot ze een natuurlijke dood sterven -alhoewel die kippen meestal al binnen een paar jaar van hun stokje gaan. Het leven als een leghen eist toch z’n tol.


Geschreven door: Julia van der Burg