De invloed van de Maya’s en Azteken op de Mexicaanse keuken

24:34
Gezien
458
Bij aflevering Nacho

De geschiedenis van de Mexicaanse keuken is al duizenden jaren oud. Veel van de basis ingrediënten die je nu nog terugziet in Mexico, werden toen al gebruikt door de Maya’s. Hoe is dat zo gekomen? De Keuringsdienst over de culinaire nalatenschap van een van de oudste culturen ter wereld.

Maya’s

De eerste Maya nederzettingen verschenen rond 1800 voor Christus in Mexico en Guatemala. Het waren de oude indianen die bonen, pompoen, chilipepers, avocado’s en mais, natuurlijke gewassen van de regio, cultiveerden en verbouwden. Mais was zelfs zo belangrijk voor de Maya’s dat ze een god van de mais hadden. In die tijd al werd mais gekookt in water en kalksteen en gegeten als pap of werden ze gebakken tot tortilla’s. Andere producten die de Maya’s aten waren vruchten als guave, papaja en avocado, honing, eend, kalkoen, sprinkhanen, hond, vis en andere waterdieren zoals rivierkreeft en de salamanderachtige axolotl.

Cacao

Ook de cacaoboon was een belangrijk gewas voor de Maya’s. Zij waren een van de eersten die de boontjes roosterden om een warme chocoladedrank van te maken. De inheemse indianen zagen cacaobonen als een heilig geschenk van de goden en gebruikten de chocolademelk als een ceremonieel elixer. De bonen werden zelfs als valuta gebruikt.

Azteken

Rond het jaar 1300 begonnen de Azteken grote delen van Mexico over te nemen. De Azteken gebruikten de dezelfde basis ingrediënten als de Maya’s en voegden daar tomaten aan toe. De maguey worm die je vaak tegenkomt op de bodem van tequilaflessen is ook een beestje dat gegeten werd door de Azteken. Deze worm vonden de Azteken op maguey agaveplanten. Van het gefermenteerde sap van deze plant maakten de inheemse Mexicanen het drankje pulque. Dit werd tot in de 19e eeuw veel gedronken in Mexico en is recent begonnen aan een comeback. Ook is bekend dat de Azteken de nog steeds veel gegeten salsasaus aten.

Spanjaarden

Toen de Spanjaarden Mexico veroverden in de 16e eeuw namen zij hun eigen producten mee. Kip, rund- en varkensvlees, rijst, kaas, knoflook en uien werden toegevoegd aan de traditionele gerechten en gaven deze een hele nieuwe dimensie. Veel van de producten die de Spanjaarden introduceerden hebben nu nog steeds een prominente plaats in de Mexicaanse keuken. Een voorbeeld hiervan is de quesedilla. Dat is een maistortilla gevuld met onder andere kaas. Maar ook rijst vind je veel terug in bijvoorbeeld burrito’s. 
Geschreven door: Maic Oudejans
Bronnen: National Geographic, ABC, Chapala Mex, World Food and Wine, Benitos Mexican.