De industrie achter de clustermunitie

25:09
Gezien
4589
Bij aflevering Euro

Poongsan, het bedrijf wat onze euro’s maakt, blijkt ook clustermunitie te maken. Ze zijn echter niet het enige bedrijf wat er dubieuze productielijnen op na houdt.

Welke landen en bedrijven zijn er nog meer betrokken bij het maken van clustermunitie?

PAX

In 2008 werd in Dublin door meer dan honderd landen een verdrag getekend tegen het gebruik en de productie van clustermunitie. Vredesorganisatie PAX houdt sindsdien bij welke bedrijven er nog steeds clustermunitie maken. De belangrijkste gebruikers en producenten van de wapens, waaronder China, Korea, de Verenigde Staten en Rusland, waren in 2008 niet aanwezig bij de conferentie. De landen hebben aangegeven niet te stoppen met het maken en gebruiken van clustermunitie.

Twee voorwaarden

In het rapport van PAX is te lezen welke bedrijven en organisaties investeren in de productie van clustermunitie en welke zich er juist bewust van afkeren. In het rapport hanteert PAX twee voorwaarden waarvan een bedrijf tenminste aan één moet voldoen om op de zwarte lijst te komen. Óf er moet bewijs zijn dat het bedrijf clustermunitie, explosieven of onderdelen hiervan heeft gemaakt sinds de conventie in Dublin. Tenzij het bedrijf heeft aangegeven binnen 12 maanden te stoppen met deze handelingen. Óf het bedrijf heeft contracten staan waardoor duidelijk is dat zij van plan is deze wapens te produceren.

De volgende bedrijven staan op de zwarte lijst van PAX: 

Het Koreaanse Poongsan staat op de lijst vanwege de productie van drie soorten clusterartillerie. Door de keurige bedrijfssite lijkt het bedrijf in eerste instantie vooral te handelen in verschillende onschuldige toepassingen van metaal, waaronder onze euromunten.

Hanwha, eveneens uit Korea, heeft op zijn hoofdpagina een slideshow van gelukzalig kijkende gezinnen en spelende kinderen. Het bedrijf levert materiaal voor onder andere auto’s, zonnepanelen en smartphones. Ondertussen produceren zij ook explosieven, bommen en raketten.

Norinco uit China ontwikkelt een hele reeks aan clusterbommen die met name toegepast worden om tanks te bombarderen. “We will continue to create a better future with friends from all walks of life both from home and abroad!’ is de opbeurende lijfspreuk van het bedrijf.

China Aerospace Science and Technology is een bedrijf dat bekendstaat om ruimtetechnologie. Het bedrijf maakt reclame met foto’s van satellieten en ruimtefoto’s, maar produceert ook clusterraketten.

Het Amerikaanse Textron is één van de grootste wapenproducenten ter wereld. Het bedrijf levert clustermunitie aan onder andere Turkije, Oman, Saoedi-Arabië, Taiwan en Zuid-Korea. In 2010 leverden zij voor 257 miljoen dollar clusterbommen aan India.

ATK uit de Verenigde Staten, een bedrijf dat zich op het blote oog vooral lijkt bezig te houden met ruimte- en luchtvaart, is één van de grootste spelers in de wapenhandel en clustermunitie.

Nederlandse banken

Hoewel veel staten zich verzetten tegen clustermunitie en niet betrokken willen zijn bij het gebruik ervan, hebben veel landen indirect alsnog met clustermunitie te maken. De betrokken bedrijven zijn vaak multinationals die onderdelen of materialen leveren over de hele wereld, voor industrieën die heel veel mensen gebruiken. In Nederland investeren bijvoorbeeld een aantal grote banken in de controversiële bedrijven. Op een indirecte manier investeren vrijwel alle landen dus alsnog in het wapengebruik waar ze zo op tegen zijn.


Auteur: Anouk Bosch