De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld #2.5

Bij aflevering Robert Kranenborg en Olcay Gulsen - Namibië

Olcay Gulsen en Robert Kranenborg stuiven over de zandvlaktes van Namibië.

Aflevering 4

Dwars door de woestijn en kuddes kontstotende zebra’s maken ze de tocht naar de Afrikaanse kust. 


Dag 1 Purros - Hoanib-rivier 

Foto#1Olcay en Robert beginnen in ‘de laatste wildernis’ van Namibië. Met temperaturen op standje stoomoven is het hier één grote sauna. Alleen dan minder relaxed. Voor je het weet zak je tot aan je zwoksels in deze immense zandbak. 

Via een eeuwenoude handelsroute rijden de twee door de Afrikaanse hoogvlaktes. Hier leven de Himba. Een stam die nog altijd woont in zelfgekleide woestijnhutjes van poep. Vette shit wel. Gelukkig slapen onze Nederlandse sterren vannacht lekker in hun camper onder de sterrenhemel. Wel zo passend. 

Dag 2 Hoanib-rivier - Palmwag Camp 
De rit van vandaag is heftig. Duidelijke wegen zijn er niet dus cheft Robert de auto puur op gevoel. Natuurlijk rijden ze verkeerd. Maar waar een wil is, is een omweg. Al wordt Olcay wel een beetje misselijk van deze hobbelige hindernisbaan.

Dat wordt kotsen tussen de rotsen. Met haar hoed als spuugbakje zit Olcay de rit uit. Na 8 uur rijden is de highway door deze hete hel ein-de-lijk voorbij. Robert en vooral Olcay kunnen opgelucht ademhalen als ze slaapplek nummer twee bereiken.

Dag 3 Palmwag Camp - Uis 
De Divorce-pas die Robert en Olcay vandaag beklimmen is net als een huwelijk. Gewoon niet aan beginnen. De vangrails op deze weg zijn namelijk niets meer dan puntige rotsblokken. Maar ons koppel heeft geen keus. Een happy end lijkt ver weg. Toch bikkelen ze zich er doorheen. 

Dag 4 Uis - Rooibank Foto#3
Olcay is jarig. Op haar verlanglijstje? Diamanten. Of in dit geval een etappe dwars door de schatkamer van Namibië. Met diamonds om hun nek bitchen ze met gemak door de kilometers zand. Op naar de Matterhorn van Afrika!

Na hun Heidi-moment in de bergen gaan ze snel door naar de Kahn kopermijn. Een plek die is veranderd in een ghosttown. Helaas, geen diamanten hier voor Olcay. Maar het verbluffende uitzicht maakt veel goed.  Dag 5 Rooibank – Sandwich Harbour
De enige route naar Sandwich Harbour is door de beruchte Namibische duinen. De kust komt steeds dichterbij. Eentonig al dat zand? Een beetje. Maar het landschap is alles behalve saai. 

Tot volgende week!


Bekijk het verslag van eerdere afleveringen met:
Ferry Doedens & Ronald Giphart
Glenn Helder & Rick Brandsteder 
Sigrid ten Napel & Lange Frans
Patty Brard & Richard Groenendijk

Of ga terug naar seizoen 1


De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld, elke woensdag 20:30 uur bij BNN op NPO3!