De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld #2.4

Bij aflevering Patty Brard en Richard Groenendijk - Sri Lanka

Deze aflevering buffelen Richard Groenendijk en Patty Brard door de jungle van Sri Lanka.

Aflevering 4

Dag 1 Colombo - Udawalawe
Patty en Richard vertrekken met slippende koppeling en slappe lach uit Colombo. Alsof je twee dronken Teletubbies loslaat in de Efteling. Het verkeer is hier hysterischer dan Patty en tuktuks remmen echt voor niémand. Richard besluit maar te volgen. Gas op die lolly!

Foto1

De eerste lijdensweg is voorbij als ze de hoofdstad verlaten. Maar er wachten nog genoeg tropische verrassingen. Spookrijders en diepe kuilen in de weg maken de afdaling naar Udawalawe bijna onmogelijk. Maarre hoort die auto zo te schudden? Of kan Richard gewoon écht niet schakelen? 


Dag 2 Udawalawe - Lower Ohyia

Het Sri Lankaanse verkeer heeft er twee roekeloze rijders bij. Ruim 200 kilometer hebben onze diva’s vol op de handrem gereden. De auto blijkt er erger aan toe dan Patty’s klittenkapsel. Dat wordt wachten op vervangend vervoer. Maar de nieuwe auto komt pas morgen… 


Dag 3 - Lower Ohyia - Nuwara Eliya De verloren kilometers moeten worden goedgemaakt. In een nieuwe schakelbak rijden onze sloopsterren via de beruchte Devils Staircase naar Nuware Eliya. Gezellige naam voor een weg waar je 8 uur over doet. De bergpas leidt Pat en Rich langs het 870 meter diepe ravijn omhoog. Maar door de modder doe je dit dus op schildpaddentempo. 

Als twee vers geshakete McFlurry’s bereiken ze het uitkijkpunt World's End. De weg er naartoe was duivels, maar het uitzicht hemels. Ze kunnen de finish al ruiken… Of is het de motor? Het duo overleeft de terugweg naar beneden. Maar de helse tocht wordt uiteindelijk ook auto twee fataal.

Dag 4 Nuwara Eliya - Dambulla 
Nieuwe rondes, nieuwe auto. Op naar de aboriginals! Dwars door Malaya Rata rijden de twee naar de Veddah. Dit gesloten volk stamt af van de Afrikaanse bosjesmannen en leeft ver weg in de jungle. La Brard en Richard zijn onder de indruk van hun zelfgeknutselde boomhutten. 

Dag 5 Dambulla - Kandy
 
Eindbestemming Kandy is nog een kleine 100 kilometer rijden. Maar na de eerste bocht stoppen Pat en Ria al. Niet door een kapotte auto - thank God – maar door een handlezeres. Handlezen behoort al eeuwenlang tot de Sri Lankaanse cultuur en Patty is nieuwsgierig. Kan de mysterieuze vrouw voorspellen of ze de eindstreep halen? 

De twee komen op de terugweg meer bavianen tegen dan auto’s. Slim ontwijken dus die harige handel. De rotsen schuren inmiddels als een blikopener langs de auto. Maar Patty voelt zich queen of the gebrokkelde asfaltweg. Drie auto’s en heel wat kilometers verder nemen de dwaze Dolly’s afscheid van dit sensationele land. 

Tot volgende week! 


Bekijk het verslag van eerdere afleveringen met:
Ferry Doedens & Ronald Giphart
Glenn Helder & Rick Brandsteder 
Sigrid ten Napel & Lange Frans

Of ga terug naar seizoen 1


De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld, elke woensdag 20:30 uur bij BNN op NPO3!