8de filet americain test carousel medium 1497460624
30:00
29-03
foodlezen

De filet americain-test

Om de kwaliteit van de filet americain in Nederland te testen heeft de Keuringsdienst van Waarde een filet americain-test gedaan onder 20 broodjes van diverse pompstations, broodjeszaken en slagerijen.

Voor de filet americain-test zijn er twee onderzoeken gedaan bij TNO en TNO triskelion bv. Het eerste onderzoek is een microbiologisch onderzoek waarin is gekeken naar het aantal bacteriën in de filet americain. In het tweede onderzoek is de herkomst van het vlees onderzocht.

Het microbiologisch onderzoek

Het microbiologisch onderzoek bestond uit de volgende 4 onderdelen:

  • Een onderzoek naar het totaal aantal bacteriën dat te vinden is op filet americain. Bij dit onderzoek is er een grens van 1 miljoen bacteriën per gram die er gevonden mogen worden, alles hierboven kan een gevaar zijn voor de gezondheid.
  • Een onderzoek naar de aanwezigheid van de E.coli-bacterie. Hiervoor geldt de grens van 500 bacteriën per gram. 
  • Een onderzoek naar de aanwezigheid van Salmonella. Salmonella mag niet aanwezig zijn in een monster van 25 gram. 
  • Een onderzoek naar de aanwezigheid van Listeria-bacteriën. Hiervoor geldt de grens van 100 bacteriën per gram. 

Resultaat

  • In geen van de broodjes is een te hoge waarde van de E.coli bacterie aangetroffen.
  • In geen van de broodjes is een te hoge waarde van de Salmonella aangetroffen.
  • In geen van de broodjes is een te hoge waarde van de Listeria-bacterie aangetroffen.
  • In 6 van de 20 broodjes, dat is 30%, is een hoeveelheid bacteriën aangetroffen die hoger is dan de grens van 1 miljoen bacteriën per gram.

Het DNA-onderzoek

Het DNA-onderzoek bestond uit het bekijken van de aanwezigheid van de volgende soorten vlees:

  • Paard
  • Rundvlees
  • Kip
  • Varken

Filet americain mag gemaakt worden van rauw paard- of rundvlees. Rauw kippen- of varkensvlees mag niet gebruikt worden wegens het risico van bacteriën.

Resultaat

  • In geen van de broodjes is paardenvlees teruggevonden.
  • In alle broodjes is rundvlees gevonden.
  • In geen van de broodjes is kippenvlees teruggevonden.
  • Bij 4 van de 20 broodjes, dat is 20%, is varkensvlees gevonden.

Op 3 van de 4 broodjes die varkensvlees bevatte, was ook een te hoge hoeveelheid bacteriën aangetroffen.