De festivals van NPO 3

Omdat jij niet overal bij kunt zijn, zorgen wij er voor dat je niets hoeft te missen van de grootste festivals. Wij zijn er voor jou bij.

Een beetje muziekliefhebber is jaarlijks wel te vinden op één van de vele festivals die Nederland rijk is. Ook wij gaan lekker op een live deuntje en dus kun je NPO 3 gewoon tegen het lijf lopen op de festivalweides. Maar nog mooier: wij leggen alles op beeld vast, zodat ook de thuisblijver mee kan genieten.

Zo staan we in 2016 op de volgende festivals:

1 - Noorderslag banner
Eurosonic Noorderslag

13 - 16 januari

De kaartjes voor muziekfestival Noorderslag waren ook dit jaar in een mum van tijd uitverkocht. In elf zalen van de Oosterpoort in Groningen treden meer dan vijftig acts op die een goed beeld geven van wat de Nederlandse muziekscene aan aanstormend talent te bieden heeft. Omdat Suriname veertig jaar geleden onafhankelijk werd is er deze editie een speciaal programma 'Sranan Gowtu', ofwel Surinaams Goud, waarin het heden en verleden van de Surinaamse muziek in het zonnetje wordt gezet. Voor de dertigste keer wordt de Popprijs uitgereikt, voor de artiest of band die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.


2 - Pinkpop banner
Pinkpop
10 - 12 juni

Elk jaar weet Limburg een weekend lang alle aandacht op zich gericht. Al sinds 1970 komen de grootste, internationale artiesten naar Landgraaf voor een optreden op het festival dat doorgaans in het Pinksterweekend plaatsvindt. Met Doe Maar, Lionel Richie, Skunk Anansie, Rammstein, Red Hot Chili Peppers en Paul McCartney was dat dit jaar niet anders.


3 - Best Kept Secret banner
Best Kept Secret
17 - 19 juni

Het best bewaarde festivalgeheim is al lang geen geheim meer te noemen. Bij de gemiddelde muziekliefhebber staat het sfeervolle festival al een tijdje op de radar. En dat heeft het aan drie hoofdzaken te danken. De intieme, natuurrijke locatie, het fantastische festivaleten én (niet onbelangrijk) de artiesten. Alles tezamen vormt het een mooi pakketje dat voor een heerlijk weekend zorgt.
4 - Down The Rabbit Hole banner
Down The Rabbit Hole

24 - 26 juni

Wat ooit begon als "het kleine broertje van Lowlands" is in kort tijd uitgegroeid tot één van Nederlands leukste festivals. Met 'slechts' drie podia weet het toch een groot publiek bezig te houden. De droom is nog altijd om door te groeien naar een bezoekersaantal van een man of 35.000. Wil je klein en intiem, dan zul je dus snel een keer naar Nijmegen moeten gaan.
5 - Concert At Sea banner
Concert At Sea

1 - 2 juli

Dat de heren van BLØF meer kunnen dan muziek maken blijkt jaarlijks bij Concert At Sea. De Zeeuwse band is nauw betrokken bij de organisatie van het festival, maar je zou er alleen om de locatie al een keer naar toe moeten. Vanaf het podium op de Brouwersdam hebben de artiesten niet alleen uitzicht over een zee aan mensen, maar ook op de Noordzee. En dat zorgt voor mooie sfeerbeelden, maar ook vaak een bak aan wind.


6 - Zwarte Cross banner
Zwarte Cross

21 - 24 juli

Nog zo'n festival waarvan de organisatie in handen is van een band. Jovink En De Voederbietels zijn namelijk al jaren verantwoordelijk voor De Zwarte Cross. Zoals de naam doet vermoeden gaat het hier meer dan muziek. Namelijk modder en motoren. De vele bands en artiesten spelen op podia rondom de grootste motorcross in West-Europa. Die combinatie zorgt voor een hoop sfeer, een hoop herrie, een hoop modder en een hele hoop bier.


7 - Solar banner
Solar Weekend Festival
4 - 7 augustus

Voor de liefhebbers van dance en pop hebben ze in Roermond the place to be georganiseerd: het Solar Weekend Festival. Ze noemen zichzelf "het creatiefste festival van Europa" en streven die zelfbenoemde status na door veel gebruik te maken van kleur, verkleedpartijen, liefde en imposante bouwwerken. Lekker dansen in de zon met kans op een groots waterpistolengevecht.


8 - Gay Pride banner
Gay Pride Canal Parade

6 augustus

De Amsterdamse Gay Pride Canal Parade is eigenlijk geen festival. Maar omdat we het er altijd zó naar ons zin hebben, nemen we de parade gewoon mee in ons overzicht. Daarbij mogen we best trots zijn op de manier waarop de vrijheid van geaardheid in Nederland gevierd wordt. Nederlanders roepen maar al te hard dat het wel goed zit met de acceptatie van de LGBT-gemeenschap. Met de Canal Parade voegen we jaarlijks de daad bij het woord.


9 - Lowlands banner
Lowlands

19 - 21 augustus

Lowlands strijdt met Pinkpop om rechten zich uit te roepen tot het bekendste festival van Nederland. En het is één van de oudste festivals in ons land, al heeft de huidige opzet weinig meer met de 18 uur durende happening in 1967 te maken. Dankzij het grote aantal podia en de ruime opzet van het terrein is er op Lowlands plek voor 55.000 man. En die komen allemaal aan hun trekken.


10 - ZAND banner
Strandfestival ZAND

27 augustus

Wie denkt dat een festival alleen op grote, uitgestrekte grasvelden georganiseerd kunnen worden, moet maar eens naar het Almeerderstrand komen. Op 27 augustus word je daar namelijk getrakteerd op het beste dat Nederland te bieden heeft aan artiesten. En dat terwijl je met je koppie in de zon en je voetjes in de branding staat. Wat wil een mens nog meer?


11 - Mysteryland banner
Mysteryland

27 - 28 augustus

Voor het betere danswerk moet je eind augustus tussen Amsterdam en Haarlem zijn. Niet meer stilstaan bij wat er in het verleden is gebeurd, blik op oneindig en stampen! Dat is Mysteryland! Niet voor niets luidt de slogan: Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a Mystery! En daar kun je het alleen maar mee eens zijn, toch?

Ben jij er ook bij? Download dan de NPO Festivaldagboek op npo.nl/waarbenjij.