De dingen die je niet wist over 3Doc: Messi

Bij aflevering Messi

Deze documentaire is anders dan een gewone docu. Waarom? Dat vertellen we je aan de hand van een zeven feitjes die ons opvielen.

Dit zijn de meest opvallende feitjes over 3Doc: Messi op een rijtje gezet:

1. Regisseur Álex de la Iglesia houdt helemaal niet van voetbal
Toen het bedrijf van Álex de la Iglesia benaderd werd voor een docu over Messi, wist de Spaanse filmmaker niet al te veel van Lionel Messi af. De La Iglesia houdt namelijk niet van voetbal en maakt voornamelijk 'comic'-achtige films vol seks, geweld en donkere humor. Hij raakte echter geïnteresseerd omdat er zo weinig over de stille voetballer bekend is. Messi geeft amper interviews en houdt zijn privé-leven zo veel mogelijk uit de spotlights. Een uitdaging voor een filmmaker dus!

2. Het is geen 'gewone' docu
De manier waarop 3Doc: Messi gefilmd is, is met recht onorthodox te noemen. Waar normaal een filmmaker/journalist de vragen stelt die worden beantwoord door deskundigen, zijn het hier de deskundigen die elkaar interviewen. Al dekt 'ouwehoeren' de lading beter. Iedereen die aan het woord komt bespreekt het kleine voetbalwonder alsof ze allemaal bij elkaar aan tafel te zitten. En die schijn wordt opgehouden door het restaurant waarin de docu is geschoten. Maar daarover hieronder meer.

3. Er is meer dan 1 restaurant gebruikt
Ja, duh-uh. Voor een beetje film wordt de halve wereld afgereisd om de mooiste locaties als achtergrond te gebruiken. Voor 3Doc: Messi gebeurt dat ook, maar zie je er weinig van terug. Het restaurant waarin 90% van de docu zich afspeelt staat namelijk zowel in Barcelona als in Buenos Aires. De setting van het Spaanse restaurant is in Argentinië volledig nagebouwd, zodat niemand in het vliegtuig hoeft te stappen voor de opnames.

4. Messi zit zelf niet in de film
Ok, deze stelling is niet he-le-maal waar. Er zit namelijk genoeg beeldmateriaal van 'Leo' in de docu, maar we moeten het doen met archiefbeelden. Niet dat we ons daar niet mee vermaken, want genieten van Messi doe je pas als je hem ziet schitteren met een bal aan zijn voeten.

5. Ook Maradona zit niet in de film
Diego Maradona is één van de beste voetballers ooit. Ook hij is klein, behendig en balvast. En bovendien ook nog eens Argentijn. Geen wonder dat de vergelijkingen tussen Messi en Maradona snel worden gemaakt. En toch zit 'Pluisje' niet in deze film. Wanneer Maradona benaderd wordt, geeft hij aan dat daar een miljoen dollar tegenover moet staan. En dat blijkt een iets te hoog prijskaartje voor De la Iglesia.

6. Er zitten voetballers in die het niet over zichzelf hebben
Hoewel de meeste voetballers vaak egocentrisch zijn ingesteld, heeft De la Iglesia het voor elkaar gekregen om grote jongens uit de voetballerij het niet over zichzelf te laten hebben. De status van Messi is zó groot, dat zelfs andere jeugd-idolen naar hem kijken alsof hij God zelf is. Teamgenoot Javier Mascherano gaat zelfs zo ver dat hij zich afvraagt "How beautiful it would be to become Messi for five seconds, just to see what it feels like". En dat zonder ironie.

7. De docu heeft een Nederlands tintje
Een film over Messi is een film over FC Barcelona, de club waar hij al sinds zijn tienerjaren speelt. Mister Barcelona Johan Cruijff kan dan natuurlijk niet ontbreken. Ook Cruijff heeft bewondering voor Messi en deelt graag zijn opvattingen over de nieuwe sterspeler van de club. Maar er is ook een kleine rol voor Jeffrey Spalburg, die een overtuigende kopie van Frank Rijkaard neerzet.


3Doc: Messi, woensdag 1 juni om 22:35 op NPO3