De dikke middelvinger van Massih Hutak aan Mark Rutte

Twee brieven, twee wereldbeelden.

Het was de week van de brieven. Eerst die van Premier Rutte, dat we allemaal 'normaal' moeten doen. En toen kwam rapper en schrijver Massih Hutak. Met zijn brief, gericht aan jongeren: ga stemmen, want met z'n allen kunnen we een dikke middelvinger geven.

De brief van Rutte veroorzaakte veel boosheid. Hij riep mensen op om normaal te doen, maar hoe stond er niet echt in. Rutte haalde met zijn brief zelfs de internationale media.

Gaaf

Oh ja, Rutte noemde Nederland ook nog een gaaf land. Yeah, da's beetje jaren 90. Empirisch bewijs:

En toen kwam de brief van Massih...

Massih Hutak is een rapper en schrijver. En hij ziet een kans in de brief van Rutte. Want als alle jongeren in Nederland zich verenigen, dan heb je de kans om wat te veranderen. Kortom: ga stemmen.

"We moeten verantwoordelijkheid nemen", vertelt Massih vandaag aan Morad en Shay van FunX. "Informeren. Organiseren. Handelen. Stel je voor dat alle twee miljoen jongeren in Nederland uitzoeken welke politieke partij hen het beste vertegenwoordigt en daar dan op 15 maart massaal op gaan stemmen. Die actie zou de grootste middelvinger ooit zijn."

Why, eigenlijk?

Het was de brief van Rutte die voor Massih de emmer deed overlopen. Massih heeft genoeg van het Nederlandse politieke klimaat van de laatste jaren en de verharding van ons land. 

"Ik ben vier jaar docent geweest en ik moest denken aan mijn leerlingen. Zij zijn nu stemgerechtigd en ik dacht wat gaan we doen? We zijn met twee miljoen jongeren tussen de 18 en 26 in Nederland. We zijn in grote getalen en als je kijkt wat we online flikken. Wat gebeurt er als we dat offline organiseren?"

Gisteren legde Massih zijn verhaal ook nog uit bij RTL Late Night.