‘De consument betaalt drie keer voor voedselverspilling’

25:51
Gezien
34
Bij aflevering Buitenbeentjes

In Nederland gaat jaarlijks gemiddeld 2 miljard kilo voedsel verloren. Daarom startte deze maand de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’. De Keuringsdienst sprak Toine Timmermans van de stichting Samen tegen Voedselverspilling ende man achter het plan tegen voedselverspilling in Nederland.

Grootste verspiller

Ongeveer 55 tot 60% van het voedsel in Nederland gaat verloren bij de boer, de teler, in de verwerking, bij de logistiek, in restaurants, en een klein percentage bij de supermarkten. Maar de grootste voedselverspiller in Nederland zijn wij, de consument. Jaarlijks gooien wij gemiddeld per persoon 41 kilo prima eten weg. Dat komt dus neer op 40 tot 45% van al het voedsel dat verloren gaat in ons land. Zonde. Want volgens Toine Timmermans betaal je als consument drie keer voor verspilling: “Eerst voor het kopen van te veel eten, dan via. de afvalheffing en in feite derde keer voor investeringen om klimaatmaatregelen te nemen. Terwijl we hetgeen dat ons geld oplevert, namelijk minder verspillen, laten liggen.”

Geen probleem

Doordat voedsel relatief goedkoop is, gooien we toch makkelijk voedsel weg. “Wij als consument accepteren dat we 20% meer betalen dan nodig is, omdat de verspilling eigenlijk in de prijs is mee verrekend. Je gooit het weg en hebt misschien twee seconden een slecht gevoel en dan ga je weer over tot de orde van de dag. Maar iets dat waarde heeft, verspil je niet zo snel. Je telefoon gooi je niet zomaar in prullenbak, omdat die je niet bevalt. Daarnaast wordt afval in Nederland netjes weggewerkt. In tegenstelling tot in sommige andere landen ontstaat er bij ons geen grote hoop afval, maar kan het de verbrander in, dus je ziet er niks van.” 

Brood en zuivel

Brood en zuivel belanden het vaakst in de prullenbak. Per persoon gooien we jaarlijks 9,2 kilo brood weg. Dat komt neer op 272.436 broden per dag. Van zuivel gaat jaarlijks 6,8 kilo per Nederlander de afvalbak in. Andere producten die we veel weggooien zijn groente, fruit en vlees. Samen zijn deze vijf productgroepen goed voor bijna driekwart van al het eten dat bij het afval belandt.

Samen Tegen Voedselverspilling

Om hier wat aan te doen is vorig jaar de stichting Samen Tegen Voedselverspilling opgericht. De stichting begon met 25 leden en is inmiddels al verdubbeld. Hieronder horen organisaties, de overheid en bedrijven. Samen hebben zij een voedselverspillingsakkoord opgesteld met als doel de voedselverspilling in Nederland te halveren in 2030.

Basistips

Om te weten wat je zelf kan doen hebben we hieronder de zes basistips van het Voedingscentrum neergezet:

1.  Check je voorraad. Kijk in je koelkast, vriezer en voorraadkast wat als eerste op moet. Bepaal op basis hiervan wat je gaat eten.

2.  Maak een planning. Wat ga je deze week eten? En wie eten er mee? Zet op een boodschappenlijstje wat je nodig hebt en noteer ook de hoeveelheden. Vind hier recepten.

3.  Kook precies genoeg. Weeg bijvoorbeeld pasta voor 3 personen af. Handig hulpmiddel is het Eetmaatje.

4.  Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten en maak producten op tijd op. Een product met een THT-datum kun je ook ná de datum vaak nog eten. Kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen.

5.  Zet je koelkast op 4 ºC. Bacteriën krijgen dan nauwelijks kans en eten blijft zo langer goed. Gebruik de koelkastthermometer.

6.  Bewaar eten op de juiste plek. Tomaten zijn langer houdbaar buiten de koelkast, appels juist ín de koelkast. Check voor bewaaradviezen de Ja-Nee Koelkaststicker of online Bewaarwijzer.

Geschreven door: Maic Oudejans

Bronnen: 

Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens aan de Wageningen Universiteit en de man achter Samen tegen Voedselverspilling.

Het Voedingscentrum