De beste docu's over privacy

Een publiek leven, verslaafd aan je telefoon? NPO 3 laat je de beste docu's zien over privacy.

3Doc: Terms and conditions may apply
Donderdag 20 oktober om 23:30u
Lees jij de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid verbonden aan de website die je bezoekt, de telefoontjes die je pleegt, of app die je gebruikt? Zeer waarschijnlijk niet. Je gaat in goed vertrouwen akkoord, zelf als het betekent dat je daarmee misschien wel je ziel verkoopt. Zoiets lijkt onwerkelijk maar deze contracten maken het bedrijven en overheid wel steeds makkelijker persoonlijke informatie te gebruiken voor allerlei doeleinden. Waar ga je eigenlijk werkelijk mee akkoord als je de button 'akkoord' hebt aangeklikt?

3Doc: Addicted to my phone
Maandag 24 oktober om 23:10u
Door het aanbieden van gratis apps op mobiele telefoons, krijgen bedrijven toegang tot ons persoonlijke leven. Een Deens TV onderzoeksteam neemt de proef op de som en biedt een zaklamp-app aan. Wat de gebruiker niet weet is dat door het te installeren ze toegang geven tot camera, microfoon, foto's, teksten en gesprekken. Dit is zeker niet nieuw, de makers hebben de gebruikersvoorwaarden van facebook overgenomen. Ook politici nemen hun mobiele telefoon met alle handige apps overal mee naar toe. Vertrouwelijke informatie kan zo op een volledig legale manier in handen van derden komen. We verkopen probleemloos onze privacy om gebruik te mogen maken van 'gratis' diensten.

3Doc: The Thread
Dinsdag 25 oktober om 22:55u
Onmiddellijk na de aanslagen tijdens de marathon in Boston in 2013 stroomt het internet vol met beelden van amateurfilmers. Gesterkt door de aanmoedigingen van hun volgers, gaan gebruikers van het internet platforms Reddit en twitter op zoek naar de daders. Social media trekt niet alleen de rol van informatieverstrekker naar zich toe, maar ook die van detective, aanklager en rechter. Met bronnen onderzoek en privacy houdt men geen rekening en de verdachtmakingen gaan al snel over en weer. Al snel gaan de naam en persoonsgegevens van een onschuldige jongeman de hele wereld over. Een documentaire over een moderne heksenjacht.

3Doc: Panopticon: illusie van privacy
Woensdag 26 oktober om 23:10u
De meeste mensen hebben niets te verbergen. Toch neemt de controle over ons persoonlijk leven toe en onze privacy staat onder druk. De onthullingen van Amerikaan Edward Snowden, voormalig medewerker van de CIA, dat de Amerikaanse veiligheidsdienst op het internet spioneert, laat zien dat er veel data wordt verzameld en openbaar wordt gemaakt. Maar hoe gebeurt die aantasting van onze privacy precies? Waarom loopt de privacy in onze democratische maatschappij gevaar en wat zijn de gevolgen van de aantasting van privacy?

3Doc: We live in Public
Vrijdag 28 oktober om 23:35u
In deze docu zien we hoe de carrière van Josh Harris, een man die praktisch aan het kraambed van het World Wide Web stond, zijn visie omzette in een vorm van entertainment waar Big Brother weleens alles van afgekeken kan hebben. "In een toekomst waarin internet ons leven gaat beheersen, worden we allemaal gevangen gehouden in een kooi van informatie. Dus waarom die informatie niet gewoon delen met de rest van de wereld?" Wat volgt is een bizarre serie aan experimenten, waarin het privéleven van deelnemers (en uiteindelijk zichzelf) 24 uur per dag gevolgd kan worden. Klinkt bekend, niet? Harris zou je in dezelfde adem als Steve Jobs en Bill Gates mogen noemen, maar daar waar Jobs en Gates uitgroeiden tot succesvolle ondernemers is Harris ten onder gegaan aan zijn eigen idee.