Dave deelt zijn DIY-plasticfabriekjes met de wereld

Al dat plastic afval langs de weg, hartstikke vervelend. Maar je kunt er ook zelf mooie dingen mee doen.

Op allerlei plekken in de wereld staan ze inmiddels, de kleine plastic-recyclefabriekjes die Dave Hakkens bedacht. "Het idee ontstond toen ik aan het reizen was en op veel plekken plastic afval zag", vertelt Dave. "Plastic is een waardevol materiaal, maar we gooien het makkelijk weg. Wat als mensen het nou zelf kunnen verwerken tot iets nieuws?"

En zo ontstond Precious Plastic als project tijdens zijn studie aan de Design Academy. Mensen kunnen het ontwerp voor een shredder downloaden en de onderdelen bestellen of bij de ijzerboer om de hoek kopen. Daarmee maak je een machine die van afvalplastic kleine snippers maakt.

Het tweede apparaat smelt de snippers samen en in deze vloeibare vorm kan de gebruiker het in een mal gieten of het gebruiken voor een 3D-printer. "Ik hoopte dat mensen mijn ontwerp zouden gebruiken, maar er gebeurde in eerste instantie niet veel." Daarom begon Dave bij de tweede versie instructiefilmpjes te maken.

En dat werkt dus. Inmiddels is er een hele community en wordt het nieuwste ontwerp aangepast met input van gebruikers. Versie 3 is onderweg en wordt gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week. De huidige versie van de machine is te zien tijdens de tentoonstelling Change the system in het museum Boijmans van Beuningen.