75:33
Gezien
21
16-05

Dat Wordt Oorlog experiment eerder gestopt.

“We zijn beesten, écht waar.” In Dat Wordt Oorlog! willen we aantonen hoe makkelijk groepen tegen elkaar opgezet worden. En dat is gelukt...

Iedereen heeft een breekpunt
In deze aflevering is het tijd voor de finale van ons sociaal experiment. Waar Team Blauw eerst nog de hippiegroep uithing. Is dat nu duidelijk over. En is iedereen in háát modus.

“Wij gooien ons hele idealisme weg!” “JAAAAH!”

Vechten voor je broodje
En zo ontstaat de strijd der strijden. En moeten beiden teams met een lege maag véchten voor hun ontbijt. Of naja, ze moeten een puzzel maken, eigenlijk… Maar in no time vallen beide teams de koeling aan. Appels en plakken kaas vliegen ze om de oren.. Het lijken de fucking hunger games wel.

Experiment afgebroken
Omdat de boel behoorlijk te snel uit de hand is gelopen wordt het finalespel een dag vervroegd. Beiden teams moeten precies een half uur in een kringetje staan. Appeltje-eitje toch? Maar niet als je al dagen zonder klok leeft. En de wekker wel héél vroeg ging.

Krijgsgevangen
Het team dat wint krijgt een krijgsgevangen van het andere team. De gevangenen moet in dat uur precies een kwartier uittellen. Tussen al het geschreeuw van ‘de vijand’ door. Lukt dat? Dan mag de gevangene terug. Lukt dat niet? Dan mag hij niet meedoen met het finale spel.

De grote finale
En dan is het tijd voor de grote finale. Wie gaat er met 5.000 euro vandoor? En… hoe reageren ze als ze horen dat ze in een sociaal experiment zitten? En geconfronteerd worden met de bizarre beelden..?

"It's time for war, bitches!" - Jamaal, Team Blauw

Verrassend, maar zó voorspelbaar
En dan zit het erop. En hebben we een héél belangrijk ding geleerd. Oorlogen worden gevoerd door gewóne mensen. Niet door psychopaten. Het zijn normale mensen in een abnormale situatie. Die tot dit soort dingen gedreven worden. En in zulke situaties meegaan.

Confrontatie voor ons állemaal
Dus als je zúlke haat al na een paar dagen kan bereiken. Hoever kunnen enge wereldleiders dan hierin gaan? Hoe erg worden wij eigenlijk in de dagelijkse wereld genaaid door manipulatie en valse informatie?

Een gewaarschuwd mens...


Kijk BNN's sociale experiment Dat Wordt Oorlog online terug!