Reizigers

Darryl Gunawan (1994 - 2014) | Break Free

36:54
Gezien
7
Bij aflevering Break Free MH17 - Darryl Gunawan

De 19-jarige muzikale Darryl stapt op 17 juli 2014 met zijn ouders en zijn zusje in de Boeing met vluchtnummer MH17 voor een familiebezoek.

In Break Free MH17 vertellen we de levensverhalen van vijf jonge passagiers in de MH17, die in de bloei van hun leven vertrokken naar Azië, maar daar nooit zouden aankomen…

BREAK FREE MH17 | DARRYL GUNAWAN (1994 2014)

Naam: Darryl Gunawan
Geboren: 5 augustus 1994
Opgegroeid: Amstelveen
Gezin: Vader Budy, moeder Irene en zusje Sherryl
Opleiding: tweetalig vwo & geneeskunde
Passies: Muziek, fotografie, vrienden, filmen, monteren, feesten
Droom: veel samenzijn met zijn familie en al zijn passies kunnen combineren
Hoogtepunt: Het winnen van de Kunstbende

BreakFree Darryl zwartwit

Een stukje familiegeschiedenis

Op 5 augustus 1994 begint het leven van Darryl Gunawan. Maar om zijn verhaal beter te begrijpen moeten we twee generaties terug. Darryl’s opa en oma wonen in Indonesië en krijgen daar twee kinderen: Budy, de vader van Darryl, en Jessica. Als zij op de basisschool zitten gooit het gezin het roer om en verhuist naar Nederland. Doel: een betere toekomst voor hun kinderen.

BreakFree Darryl baby

Darryl's moeder

Darryl’s moeder Irene groeit op in de Filipijnen. Zij komt pas op latere leeftijd naar Nederland. Wanneer zij in de jaren ’80 met haar bandje optreedt ontmoet zij de al net zo muzikale Budy. Samen krijgen zij Darryl en vijf jaar later Sherryl.

BreakFree Darryl Jessica

Tante Jessica

Tante Jessica, die praktisch om de hoek woont, wordt meteen hun tweede moeder. “Ik was op slag verliefd.” Jessica geniet in die tijd vólle bak van het Amsterdamse nachtleven. Dus voor haar is dit een perfecte manier van leven. In het weekend haalt ze de nachten door en doordeweeks is ze een suikertante. Suzanne: “Ze was eigenlijk gewoon de tweede moeder van Darryl, maar dan eentje van wie hij alles mocht.”

BreakFree Darryl vrienden

Slimme gast die Darryl

Darryl blijkt tijdens zijn schooltijd een slimme jongen. Hij gaat naar het vwo en komt bij een select groepje dat tweetalig onderwijs krijgt. Flink blokken? Geen énkel probleem! Maar ondertussen geniet hij ook vol van het leven, het sporten en zijn vrienden. Een gevalletje maximaal leren en maximaal leven dus.

BreakFree Darryl Zusje

Ook zijn zusje staat niet stil

Hij is niet de enige uitblinker in het gezin. Waar hij supermakkelijk leert ontdekt zijn zusje haar talent in streetdance. Ze blijkt zo goed dat ze het zelfs voor elkaar krijgt om op haar veertiende groepen van zo’n veertig man te les te geven! Audrey: “Bizar eigenlijk.”

BreakFree Darryl metMara

Diploma op zak. Reizen maar!

Als Darryl en zijn vrienden hun vwo-diploma binnenslepen, gaat een deel van z’n vrienden feesten in Spanje. Darryl besluit op zijn beurt met een vriend te gaan reizen. Aan boord van vlucht MH17, maar dan in 2012. Samen bezoeken ze Thailand, Maleisië, Cambodja en Vietnam.

De twee genieten vol van hun reis. Ze zien veel van de landen, leren nieuwe mensen kennen en genieten van het nachtleven. En dan… ontmoet Darryl de Nederlandse Mara. De vonk slaat meteen over en de twee zijn onafscheidelijk.

BreakFree Darryl eten

Eten, eten, eten!

Van lumpers tot bapao, en van sushi tot nachtelijke bamisoep-momentjes. Naast sociale contacten leggen is ook eten een belangrijke geluksfactor voor Darryl. Jens: “Het ging eigenlijk altijd over eten.” Dus het zal je niet verbazen dat hij tijdens zijn reis door Azië ook váák op de lokale markten te vinden was.

BreakFree Darryl DJduo

Darryl's gevoel voor muziek

Al van jongs af aan heeft Darryl wat met muziek. Iets wat niet gek is gezien de familiegeschiedenis. Al snel wil Darryl DJ worden. Maar wat doe je als je te jong bent om op feesten geboekt te worden? Juist, dan organiseer je ze gewoon zelf! En zo start Darryl met het organiseren van feestjes voor jongeren onder de zestien.

BreakFree Darryl Garrix

Darryl Dwight & Martin Garrix

Hij wordt een begrip in de scene en geeft inmiddels ook DJ-les. Hij is een inspirator, zo ook voor Martijn Garritsen. Die jij misschien beter kent als, juist… Martin Garrix! Samen produceren ze één van Garrix eerste platen ‘Out of the Earth’.

BreakFree Darryl  draaien

Darryl Dwight wint de Kunstbende!

In 2010 staat Darryl in de finale van de Kunstbende, een organisatie voor aanstormend talent. Aangemoedigd door zijn tante en – een toen nog piepjonge - Martin Garrix sleept hij de eerste prijs binnen. Voor zijn omgeving geen verrassing. Mara: “Ja, hij was fucking goed.”

Van DJ naar chirurg

Dan herhaalt de familiegeschiedenis zich. Net als zijn muzikale vader kiest ook Darryl in plaats van zijn carrière in de muziek, voor een studie. Hij besluit geneeskunde te studeren en wil kinderchirurg worden.

BreakFree Darryl selfiereizen

Met de familie naar Maleisië

Door Budy’s baan bij Malaysia Airlines kan de familie – mits er plekken zijn – goedkoper vliegen. Ze proberen te vertrekken op 16 juli. Maar die vlucht zit vol. De dag erna, op 17 juli zijn er wel plekken vrij. Op de inmiddels beruchte MH17 vlucht…

Tante Jessica

Tante Jessica, de zus van Darryl’s vader, is Darryl’s favoriete tante. Ze woont praktisch bij het gezin in huis. “De coole leuke tante.” “De allerliefste ooit.” “Het is zo’n jonge hippe tante die eigenlijk iedereen wil hebben.” Daarom gaat ze bijvoorbeeld ook mee met het gezin op vakantie. Behalve die ene keer in 2014. Daarom gaat zij, samen met haar vriend, Darryl’s reis alsnog te maken.

Darryl’s Playlist


Lees ook: Break Free MH17 - Paul Goes


Break Free, elke donderdag om 20:55 bij BNNVARA op NPO 3.