Dalí wordt na 30 jaar opgegraven

Wat komt er dan uit de grond?

Vandaag wordt het lichaam opgegraven van de Spaanse schilder Salvador Dalí. Een vrouw zegt dat hij haar biologische vader is, en een rechter heeft toestemming gegeven om zijn lichaam op te graven. Zo kan dan zijn dna vergeleken worden met dat van de vrouw.

Maar hoe ziet een lichaam er na pakweg 30 jaar uit? En valt daar dna uit te halen?

Dalí was 85 toen hij in 1989 overleed. Hij ligt begraven in zijn eigen theater-museum in Figueres, op ongeveer anderhalf uur van Barcelona. De schilder ligt in een tombe onder de grond.

Allereerst moet er dus een steen van 1,5 ton weggehaald worden, die op de graftombe ligt. Volgens correspondent Rop Zoutberg is dat een hele operatie. "Vanavond na 20.00 uur, als het museum dicht is, wordt de steen gelicht."

Onder de steen ligt het gebalsemde lichaam van Dalí. Dat balsemen is normaal bij bekende personen, zegt forensisch patholoog Frank van de Goot. "Ook uit voorzorg, omdat het vaak langer duurt voor het graf dichtgaat."

Maar die balsem is na 25 jaar wel uitgewerkt. "Het is formaline, gas opgelost in water. Dat verdampt en dan verdroogt het lichaam."

Weten wat er daarna gebeurt? Check het artikel bij NOS op 3.