20-12

Daklozen: eigen schuld, dikke bult?

'In Nederland hoeft niemand dakloos te zijn', hoor je mensen vaak zeggen. Toch zijn er ruim 30.000 mensen dak- of thuisloos in ons land.

Omdat wij het zo goed hebben in Nederland en er veel organisaties zijn die mensen in nood helpen, bestaat het beeld dat mensen die op straat leven dat vooral aan zichzelf te danken hebben. Bedelaars, verslaafden, of de verkoper van de Daklozenkrant bij de supermarkt: we blijven het liefst ver uit de buurt van deze vieze stinkerds. Maar klopt dit beeld wel dat daklozen allemaal lapzwansen en luilakken zijn? En hoe voelt het om zelf aan de andere kant te staan?

Acteur/producer Dragan Bakema vraagt dit zich al tijden af. Naar eigen zeggen behoort hij tot de groep mensen die daklozen "niet actief helpt". Maar volgens hem is er wel een ding wat zeker is: "we zijn allemaal mensen van vlees en bloed". In de koude decembermaand kruipt hij daarom niet voor de haard tegen zijn geliefden, maar leeft hij drie weken op de koude straat voor het programma The Homeless Experience. Geen geld, geen eten, geen telefoon. Hij doet de voordeur achter zich dicht met niets anders bij zich dan een rugzak en de kleren die hij aanheeft.

We kunnen er ook iets aan doen 
Dragan benadrukt dat het programma - en dit artikel - absoluut niet is bedoeld om jou een schuldgevoel aan te praten of zichzelf als heilige te verklaren. Maar juist om begrip en aandacht te vragen voor de situatie van deze mensen en hun verhalen. De volgende keer dat jij naar school of werk gaat en op straat denkt 'brrrrr, wat koud', bedenk je dan dat er mensen zijn die in die kou wonen.

'Iets doen voor de ander', eerlijk gezegd klinkt het een beetje jaren '70 en wat moet je dan precies doen? Volgens Dragan hoeft dit allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Een klein beetje geld, een hap eten of alleen al een aardig gesprek maken een wereld van verschil. FunX probeert jongeren zonder thuis al twee jaar een steuntje in de rug te geven. Afgelopen december - toevallig dezelfde periode - hielden ze het tweede FunX Food Fest. Hier kookten FunX-dj's, -reporters en -redacteuren voor thuisloze jongeren.


Leven op straat is bikkelhard en het komt vreselijk hard binnen bij Dragan. Hij hoopt met het programma het daklozenprobleem op de politieke agenda te zetten, aandacht voor sociale vangnetorganisaties te krijgen, zodat ons land voor "2050 minstens een dag dakloosvrij is". Kijk de eerste aflevering van The Homeless Experience vanavond om 22.15 op NPO 3.The Homeless Experience is drie woensdagen om 22.15 te zien op NPO3