D-Day: Amerika kiest een nieuwe president

Wordt het Trump? Of wordt Clinton?

Ein-de-lijk. Na vandaag weten we wie zichzelf de komende vier jaar de president van de Verenigde Staten mag noemen.

Voor deze Amerikaanse jongeren is het duidelijk wie ze op die plek willen hebben:

Brittany Hoag: (Dallas, Texas)
“Ik mag nog niet stemmen, maar heb wel een duidelijke mening. Trump is een racist en een seksist. Zijn rauwe stijl zal onze relaties met andere landen geen goed doen. Ik denk dat Clinton een goede leider voor ons land is, al sta ik als christen niet achter al haar opvattingen over abortus en gezondheidszorg. Mijn stem zou naar Clinton gaan.”

James Hoag:
“Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat een van beide kandidaten het voor het zeggen krijgt in dit land. Stemmen ga ik dus niet doen. Wel jammer, want het zou m’n eerste keer zijn en dat had ik graag mee willen maken."

Kylie, Payton, Abby en Cierra: (Waco, Texas)
“We hadden het er net over in de schoolbus en iedereen is voor Trump. Immigratie zien we als het grootste probleem van ons land. Alleen hij kan al die lastpakken aan. Als we zouden mogen stemmen zou het zeker Trump worden.”

Lees het hele artikel hier

En check ook deze longread van de EO, met als decor Route 77: een eindeloos glooiende B-weg recht over de Amerikaanse Bible Belt. Een road trip door vijf staten.


Wat betekent Trump/Clinton voor Nederland?

Relletjes, scherpe debatten en schandalen: veel Nederlanders genieten nog eventjes van de Amerikaanse verkiezingen. Toch vragen sommigen zich wel eens af waarom we in Nederland zoveel aandacht besteden aan de strijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton.

NOS op 3 schetst de twee scenario’s, check het hierrr.