19-06

Creepy Blind Date

Helaas is het gevaar van online daten dat je niet zeker weet wie aan de andere kant met je aan het chatten is.

Lexa, relatieplanner, Happn, Badoo en Tinder. Maar een kleine greep uit de vele datingsapps waar je misschien wel de liefde van je leven tegen kunt komen. Van de 2.7 miljoen vrijgezellen in Nederland gebruikt zeker een derde een datingsite of app. Bij de jongeren is Tinder de meest populaire app: 1.2 miljoen Nederlands hebben de app op hun telefoon staan en het kost gemiddeld 38 uur om een date te vinden op Tinder.

Ja, online daten is inderdaad de ideale manier om iemand te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft er nou tijd om elk weekend een kroegentocht te gaan doen op zoek naar een nieuwe liefde? Maar helaas is het gevaar van online daten dat je niet zeker weet wie daar nou aan de andere kant met je aan het chatten is. Zonder dat je er erg in hebt kan iemand zich voordoen als heel iemand anders d.m.v. een nepprofiel. Dit kunnen mensen zijn die een grapje met je uithalen, maar het kan in sommige gevallen leiden tot virusbesmetting, phishing en mensen die op andere manieren fraude willen plegen d.m.v. internetdaten.

Hieronder de Tinder don’ts:
 
  1. Geef nooit direct je achternaam, adres of andere gegevens aan je date. Veilig daten begint met jezelf te beschermen.
  2. ‘Ik heb een bevroren bankrekening’, ‘Ben mijn pinpas kwijt’ of ‘Ik heb een ziek familielid.’ Wat de reden ook is, maak nooit zomaar geld over! Het zijn vaak smoesjes om aan geld te komen, plus geef je daarbij je eigen bankrekeningnummer kenbaar.
  3. Laat je vrienden of vriendinnen weten waar je bent tijdens je eerste date met je internetflirt. You never know..
  4. Google zijn/haar profielfoto. Oplichters gebruiken vaak een foto van een ander die ze gewoon van Facebook of internet plukken. Google dus niet alleen de naam, maar ook de foto van je toekomstige date. Je kan een afbeelding van internet slepen in het zoekveld van Google of je kan een url plakken in de zoekbalk. Kijk hier voor een uitleg: http://www.google.nl/intl/nl/insidesearch/features/images/searchbyimage.html
  5. Check ook altijd iemand op Facebook. Het valt snel op als een Facebook account niet van een echt persoon is. Een bedrieger maakt het account namelijk alleen maar aan om een Tinder account aan te kunnen maken. 
  6. Ga nooit naar de website waar iemand op Tinder je naar verwijst. Dit kunnen websites zijn die leiden naar een sekssites of phishingmails.