Courgettesalade van Yotam Ottolenghi

Courgettesalade met hazelnoten van Yotam Ottolenghi.

Onderstaand recept is afkomstig uit het boek 'Plenty' van Yotam Ottolenghi.
Uitgeverij: Fontaine uitgevers

Inleiding:

Verse hazelnoten uit Kent (cobnuts) zijn heerlijk zoetig en sappig. Ze hebben maar een heel kort seizoen, van half augustus tot oktober, maar als u ze kunt vinden zijn ze zeer de moeite waard in deze salade. Proef ze eerst en beslis zelf of u ze volgens de beschreven manier wilt roosteren of dat u ze zo gebruikt. Deze salade is met of zonder hazelnoten een heel luxueus zomers voorgerecht.

Benodigdheden voor 4 personen:

50 gram gedopte hazelnoten (of cobnuts)
7 kleine courgettes (in totaal 800 gram)
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel balsamicoazijn
30 gram gemengede groene en paarse basilicumbladeren
80 gram topkwaliteit parmezaan, in stukje gebroken of heel fijn geschaafd
2 theelepels hazelnootolie
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Verhit de over tot 150 Celcius. Strooi de noten op een bakplaat en rooster ze 12-15 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn.
Schud ze van de bakplaat en laat ze afkoelen voor u ze grof hakt of met de platte kant van een mes plet.

Zet een geribbelde grillpan op hoog vuur en laat hem bijna rood-gloeiend worden - minstens 5 minuten.

Snijd intussen beide uiteinden van de courgettes af en snijd de courgettes in in schuine 1 cm dikke plakken. Doe ze in een schaal en schud ze om met de helft van de olijfolie en wat zou en peper.
Leg de plakken in de het grillpan en rooster ze circa 2 minuten aan elke kant; keer ze met een tang om. Het is de bedoeling dat er mooie grillstrepen ontstaan. Doe de plakken weer in de schaal, giet de balsamico erover en schep ze kort om; zet ze opzij.

Voeg als de courgettes zijn afgekoeld de overgebleven olijfolie, het basilicum en de noten toe. Meng alles luchtig, proef en breng de salade zo nodig weer op smaak met zout en peper. Schik de salade op een platte schaal, verdeel de parmezaan erover en besprenkel hem met de hazelnootolie.