Confederations Cup voor dummies

Balletje breed, punt naar voren of naar achteren, voetbal kent voor jou geen geheimen. Maar weet jij wat de Confederations Cup precies is?

Het zal je misschien verbazen, maar buiten Europa wordt er ook helemaal niet onverdienstelijk gevoetbald. Ze organiseren zelfs toernooitjes! Weleens van de CONCACAF en COMNEBOL gehoord? Dat zijn die twee menu's in FIFA 17 waar je een paar semi-bekende teams kan kiezen. Daarnaast zijn het ook de namen van de UEFA van Zuid- en Midden-Amerika. In Jip en Janneke-taal is de Confederations Cup het toernooi waarin alle winnaars van EK's over de hele wereld tegen elkaar spelen, en wordt dit jaar gehouden in Rusland. Daarnaast doen de wereldkampioen en het gastland mee - gewoon, lekker gezellig. Capiche?CC Portugal

Is de Confederations Cup in hetzelfde land als het WK?
Scherp! Net als het WK wordt deze Confederations Cup in Rusland gehouden. Het toernooi vindt net als het WK iedere vier jaar plaats, een jaar voor het WK in het land dat dit WK organiseert. Je zou het kunnen zien als een generale repetitie van het WK-land. In Brazilië spande het er nog wel even om, want drie stadions waren eigenlijk nog helemaal niet klaar om in gespeeld te worden. Daarnaast braken er hevige protesten uit omdat Brazilianen pissig waren dat er wel geld was voor stadions en niet voor armoedebestrijding.

Waarom wist ik dit nog niet?
De Confederations Cup is net als de Wereldbeker voor clubteams: je krijgt een pushbericht over de winnaar en jij denkt 'goh, ik wist niet dat dat toernooi nu was'. Maar daar zal nu verandering in komen, want NPO 3 gaat dit toernooi helemaal uitzenden #jottem #voetbal! 

CC duitser

Meer winnaars dan bij de postcodeloterij
Deelnemers zijn Rusland, WK-winnaar Duitsland, EK-winnaar Portugal, Oceanisch Kampioen Nieuw-Zeeland, Aziatisch Kampioen Australië, Afrikaans Kampioen Kameroen, Copa América-winnaar Chili en CONCACAF-winnaar Mexico. Da's andere koek dan Nederland - Luxemburg. Niets tegen Luxemburg - of Luxemburgers, maar die kunnen er dus echt he-le-maal niets van. Gaat dat zien, gaat dat zien! Hier op NPO3.

Speelschema

Zaterdag 17 juni Rusland Nieuw-Zeeland 2-0
Zondag 18 juni Portugal Mexico 2-2

Kameroen Chili 0-2
Maandag 19 juni Australië Duitsland 2-3
Woensdag 21 juni Rusland Portugal

Mexico Nieuw-Zeeland
Donderdag 22 juni Kameroen Nieuw-Zeeland

Duitsland Chili
Zaterdag 24 juni Nieuw-Zeeland Portugal

Mexico Rusland

Chili Australië
Woensdag 28 juni Halve finale

Donderdag 29 juni Halve finale

Zondag 2 juli Wedstrijd om 3e plaats

Zondag 2 juli FinaleDe Confederations Cup is vanaf zondag 18 juni te volgen op NPO 3.