Coming out day: op ieder potje past een deksel

Zelf had ze geen moeite om uit de kast te komen, maar ze kan zich zomaar voorstellen dat sommige meiden en jongens dat wel lastig vinden.

Daarom schreef Denise Theunis (18) de musical Op ieder potje past een deksel. Die gaat vanavond, op Coming Out Day, in première in Lelystad.

“Ik heb het vooral geschreven om het publiek te laten nadenken over homoseksualiteit”, zegt Denise. Want daar mag wel wat meer openheid over komen, vindt ze. “Mensen reageren ook wel eens verbaasd als ik ze vertel dat ik lesbisch ben.”

Het verhaal gaat over Laura en Iris, twee lesbische meisjes dus. Iris weet al heel lang zeker dat ze lesbisch is, Laura pas net. “Zij gaat zich van alles afvragen, zoals: kan ik nog wel kinderen krijgen? Dat soort dingen zijn de eerste vragen die bij je opkomen als je erachter komt dat je homo bent”, spreekt Denise uit ervaring.

Cast

Voor haar is lesbisch zijn de normaalste zaak van de wereld. Maar Denise wil graag dat dat voor het publiek ook zo voelt als ze de musical hebben gezien. “Ik wil dat bezoekers zó meegaan in het verhaal dat ze vergeten dat de hoofdrolspelers twee vrouwen zijn. Dat mensen zien dat twee meisjes bij elkaar, of twee jongens natuurlijk, ook liefde is.”

‘Ik heb een hekel aan homo’s’

Denise hoopt natuurlijk op positieve reacties op haar musical, maar vindt het niet erg als er ook negatieve komen. “Dan praten mensen er tenminste over. Ik hoor graag hun standpunten.”

In haar dagelijks leven gaat Denise ook in discussie met mensen die niet meteen positief zijn over homoseksualiteit. “Laatst was ik op een feestje en toen riep iemand: ik heb een hekel aan homo’s en buitenlanders. Toen zei ik wel even ‘o, oké ik ben lesbisch, ik schaam me daar niet voor.”

Hoe die ander reageerde? “Néééé, met meisjes is het echt anders dan bij jongens. Daarbij is het echt nog een groter taboe”, zegt de musicalmaker.

Dat wil ze dan ook allemaal doorbreken. Haar première vanavond is daarom nog maar het begin. “De musical komt nu één avond in het theater, daarna willen we langs scholen en bijvoorbeeld de scouting gaan om jongeren voorlichting te geven over homoseksualiteit. En ik denk dat we heb eerder trekken met een musical.

homoseksualiteit2