25-05
film

De Club van 27: Sex, Drugs and Rock and Roll!

De club van 27: de prestigieuste club waar je het liefst niet bij wil horen.

De Club van 27 bestaat uit muzikanten die op 27-jarige leeftijd zijn overleden. Dikwijls onder vage, mysterieuze en droevige omstandigheden. De bekendste leden van de club zijn Nirvana's Kurt Cobain, gitaargod Jimi Hendrix, jazzkoningin Amy Winehouse en de zanger van The Doors Jim Morrison. Op NPO 3 zie je over deze geniale doch droevige legendes de aankomende maand prachtige docu's. Deze week is antiheld Kurt Cobain aan de beurt.

Kurt Cobain - Montage of Heck
Weinig liedjes komen vanaf de eerste keer zo kneiterhard binnen Smells Like Teen Spirit: vier akkoorden, pompende drums - Dave Grohl zat toen nog gewoon op het slagwerk - en een stem die recht in je ziel snijdt. Met deze wereldhit werden Cobain en consorten direct wereldberoemd, en daar kon hij totaal niet mee omgaan. Kurt wilde kunnen leven van liedjes schrijven, maar al die heisa eromheen trok hij niet. Op 27-jarige leeftijd sloeg hij de hand aan zichzelf - of was het toch de CIA? #aluhoedje. Cobains familie- en vriendenkring vertellen in Montage of Heck hoe hij was en hoe het uiteindelijk fout ging...

Kurt Cobain

Amy Winehouse: They tried to make me go to rehab
Met een dijk van een stem zong Amy Winehouse over hoe zij niet van de fles kon afblijven en haar leven langzaam naar de gallemiezen ging. Dit rauwe randje maakt 'Rehab' en 'Back to Back' niet alleen ontzettend mooi, maar ook herkenbaar voor veel mensen. In de documentaire Amy zie je hoe de zangeres een leven vol teleurstelling en wantrouwen leidde. Een heftig verhaal waarna je je realiseert hoe treurig het is dat Amy ons in 2011 is ontvallen.Amy Winehouse

Janis: Little Girl Blue
Zelfs 45 jaar na haar dood is Janis Joplin nog altijd een inspiratiebron voor veel vrouwelijke rockers. Ze verkocht miljoenen albums en had grote hits. Joplins weg naar succes kende veel diepe dalen. Dit bizarre leven wordt getoond aan de hand van voorgelezen brieven die Janis schreef naar haar ouders en geliefden. Janis was het liefst altijd op het podium te vinden. Ze had geen drank en drugs nodig om te performen, maar wel voor het zwarte gat na het optreden, zo vertellen bevriende muzikanten in de film. Haar verhaal zie je in Little Girl Blue.
Janis

The Doors - When You're Strange
De band The Doors is een van de meest invloedrijke rockbands van de jaren zestig. In deze docu zie je nooit eerder vertoond beeldmateriaal over het leven en werk van The Doors en in het bijzonder de zanger Jim Morrison. De begeleidende teksten zijn ingesproken door niemand minder dan Doors-fan Johnny Depp.
The doors

Jimi Hendrix: Hear my Train a Comin'
Het is weinig artiesten gegund de muziek te veranderen, maar Jimi Hendrix veranderde zelfs de rol van een instrument. Voor Jimi was de gitaar een begeleidend instrument, maar de linkshandige Jimi pakte de voorgrond met zijn omgedraaide rechtshandige Fender Stratocaster. 

Hear My Train a Comin' toont het leven van gitarist/singer-songwriter koning Jimi Hendrix, van zijn jeugd tot zijn laatste optreden tijdens het popfestival op het Isle of Fehmarn. Vooral de kleurenopnames van Jimi Hendrix' optreden in Monterey in 1967, waarmee de muzikant de harten van de USA veroverde, zijn heel tof. Hij speelde gitaar met z'n tanden en stak het z'n gitaar in de fik. 

Jimi Hendrix

(Oke, Avicii hoort officieel niet bij de Club van 27, maar als eerbetoon toch even deze mooie afsluiter). De Club van 27 zie je vanaf 11 mei wekelijks op NPO 3. 

 


Club van 27, vanaf vrijdag 11 mei wekelijks om 22.35 uur bij NTR op NPO 3