Champagne? Nee, Peter proostte met z'n zelfgestookte drank op 2017

Hij maakt zelf jenever. Ook al is dat illegaal.

En Peter is echt niet de enige in Nederland die z'n eigen drank stookt. Er zijn niet echt harde cijfers over te vinden, want het gebeurt meestal stiekem. Volgens het STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, valt allemaal wel mee, zegt de club tegen NOS op 3.

Maar Jan Wammes, die een webshop voor drankstokers heeft, denkt daar wel anders over: "Vroeger zag je dat het alleen 65-plussers waren die dit als hobby deden, maar sinds de serie Moonshiners is het echt een rage geworden. Ook onder jongeren."

Peter (da's niet z'n echte naam) wilde zijn verhaal wel vertellen:


20.000 euro boete!

Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken met meer dan 15 procent alcohol, dat is verboden. Voor zo'n ketel waar je de drank in maakt heb je een vergunning nodig. En dat hebben de meeste hobbystokers volgens Jan niet. De boete die daar op staat is 8000 euro. Verkoop je vervolgens ook nog je drankje, dan ontduik je belasting. En wordt je dan gepakt? Dan kun je 20.000 euro lappen, of vier jaar de cel in.

Milo stookt ook z'n eigen drank en vertelt daarover aan 3FM dj Frank van der Lende:

0:39 / 6:02Naast dat het illegaal is, kan het ook gevaarlijk zijn als je niet precies weet wat je doet. Als je fouten maakt kan je drankje giftig worden. Eind december overleden er nog tientallen mensen in Rusland na het drinken van zelfgemaakte wodka. In Nederland zijn er nog geen gevallen bekend waarbij mensen zijn overleden door zelfgestookte drank.

Keuringsdienst van Waarde maakte eerder voor de echte durfallen toch nog een receptje. Dat vindt je hier