Broederliefde is het meest gestreamd op Spotify en dat is niet toevallig

Want 2016 was het jaar dat Nederlandse hiphop definitief doorbrak in de hitlijsten.

In de top 5 van meest gestreamde artiesten van Nederland op Spotify, staan twee Nederlandse acts: Broederliefde en Lil' Kleine. En that's a first. Niet eerder veroverde een Nederlandse artiest de nummer 1-plek op deze lijst. Wat zegt dat over de muziekscene in Nederland?

Veel. Want 2016 is het jaar dat de Nederlandse hiphop mainstream ging. Broederliefde veroverde Nederland en verbrak een record dat al sinds 2003 stond. Het Nederlandstalige HWPO II (Hard Work Pays Off 2) stond dertien weken op  nummer 1 in de Album Top 100. Het album 'n Ons Geluk van Frans Bauer haalde 12 weken.

Baas Rotjoch

De twee records staan symbool voor de opkomst van urban- en hiphopmuziek van Nederlandse bodem in de hitlijsten. En die opkomst zou er niet zijn geweest zonder Rotjoch van 101Barz. Eindelijk zat 'ie dit jaar bij De Wereld Draait Door. Een stukje erkenning voor zijn aandeel in de Nederlandse hiphop. Of, zoals rapper Akwasi zei: "Rotjoch is een baas."

Fissa en fittie

Maar de nieuwe Nederlandse sterren botsen ook wel eens. Zoals Fresku, met 3FM en de andere Nederlandse radiozenders. Fresku zei: jullie moeten ons niet. De Nederlandse radio wil geen zwarte rappers. En hij schreef er dit nummer over.

Volgens Fresku is er een blinde vlek in Hilversum voor zwarte rappers. Artiesten met miljoenen views op YouTube komen amper langs op de radio, en dat vindt hij verkeerd. Zit wel wat in, schreven ze bij 3voor12. En met 3FM-dj Giel had Fresku een goed gesprek over racisme naar aanleiding van zijn nummer. 


2016 was dus het jaar van de definitieve doorbraak van Nederlandse hiphop bij het grote publiek, met Broederliefde als blikvanger. Dat belooft wat voor 2017.