
“Mensen spaarden maanden voor een afspraak met mij”. Omar werkte als seksverzorger

- Artikel
- 16 maa 2022
- 4 minuten leestijd
Hoe is het om als sekswerker te werken met mensen met een mentale of fysieke beperking? Omar (32) werkte van zijn 28e tot 31e als seksverzorgende. “Ik vind dat sekszorg beter geregeld moet worden in Nederland.”
Omar: “Na mijn scheiding ben ik als sekswerker gaan werken. Ik denk ergens dat ik gewoon geliefd wilde worden. Ik ging aan de slag bij een seksclub voor mannen en via een collega hoorde ik over een organisatie die sekszorg biedt. Dat leek me wel wat. Ik had immers jaren in de thuiszorg gewerkt bij mensen die niet voor zichzelf konden zorgen.”
Verschil in behoeftes
“Als seksverzorgende werkte ik veel met mensen die een mentale of een fysieke beperking hebben. Daar kan iemand van achttien tussen zitten, maar ook mensen van boven de tachtig. Je ziet van alles voorbijkomen. Ik kan me nog herinneren hoe spannend mijn eerste opdracht was. Ik was geboekt door een man met spasme en kende zelf niemand met deze aandoening. Ik kreeg een A4’tje mee met uitleg over spasme en zijn wensen, maar was toch zenuwachtig. Ik dacht: wat als ik per ongeluk over zijn grenzen heenga?”
Veel mensen vinden het fijn om een massage te krijgen met een happy ending
“Het zou fijn zijn als je als seksverzorgende in het begin nog beter wordt voorbereid. Dan voelt het minder alsof je in het diepe wordt gegooid. Wat ook helpt, is als een cliënt een sekscoach heeft. Zo had ik een keer een verstandelijk beperkte vrouw als klant. Door haar sekscoach kon ze heel goed aangeven wat ze wilde. Verder helpt het voor mij ook om mezelf niet dominant op te stellen. Het gaat niet om mijn behoeftes.”
“In mijn werk zag ik altijd een duidelijk verschil in de behoeftes van mannen en vrouwen. Mannen willen gewoon klaarkomen, terwijl vrouwen eerder een romantische fantasie willen beleven. Niet iedereen heeft behoefte aan penetratie, dat gaat ook niet altijd. Veel mensen vinden het fijn om een massage te krijgen met een happy ending.”
Iemand zei een keer tegen me dat seks met mensen met een handicap strafbaar moet worden.
Gruwelijke verhalen
“Mijn omgeving reageerde positief op mijn werk, maar soms was er ook commentaar van buitenstaanders. Zo zei iemand een keer tegen me dat seks met mensen met een handicap strafbaar moet worden. Toen ik daar online over las, zag ik dat mensen zeiden dat er automatisch een machtsverhouding is. Ik dacht: oh shit, denken mensen er zo over? Zien ze het automatisch als crimineel? Dat komt denk ik deels omdat je in het nieuws alleen de gruwelijke verhalen over misbruikgevallen leest, niet de verhalen van seksverzorgenden.”
“Een ander merkwaardig vooroordeel over sekszorg is dat mensen denken dat het van hun belastingcenten wordt betaald. Daar klopt niks van, er is helemaal geen potje vanuit de overheid. Mensen moeten maanden sparen met hun kleine uitkering om een uurtje gebruik te maken van een seksverzorger.”
“Ik vind dat sekszorg sowieso beter geregeld moet worden in Nederland. Ik heb zelf stage gelopen in een GGZ-instelling en daar zie je dat seksualiteit wordt afgestraft. Als twee cliënten iets met elkaar doen, wordt er een klacht ingediend. Mensen in de zorg zien het vaak als iets vies wat niet mag. Hoewel er in Nederland veel positiever naar sekswerk wordt gekeken dan in het buitenland, moet dat stukje echt beter.”
Beeld: Jerry van der Weert