Zoran Bogdanovic

Over deze maker

Zoran Bogdanovic (1994) wilde als klein ‘menneke’ al weten hoe de wereld in elkaar steekt. Als studie koos hij dan ook Journalistiek in Tilburg, waar hij nu parttime werkt, en behaalde in Griekenland zijn master Environment & Sustainability. Het vaakst schrijft Zoran over ecologie of geestelijke gezondheid en het liefst gaat hij op pad om zijn verhalen te maken. Publiceerde o.a. voor De Groene Amsterdammer, NRC, VICE en het Brabants Dagblad.

Van deze maker

‘Als kind zat mijn stiefvader continu aan me’: Cloé (21) doorbreekt de stilte

Cloé werd als kind seksueel misbruikt door haar stiefvader. Jarenlang durfde ze daar met niemand over te praten, nu wel: “Je moet het verleden onder ogen komen om door te kunnen gaan.”

‘De dood fascineert me’. Sylvie (26) begeleidt terminaal zieke mensen op hun laatste dagen

De dood: de jonge Sylvie van Hoof is er dagelijks mee bezig als begeleider van terminaal zieke mensen. “Ik heb geleerd hoe kwetsbaar en waardevol het leven is. Wat is er mooier dan iets dat eindig is?”

‘Ik loog over mijn studiekeuze’: als je leven botst met de culturele waarden van je migrantenouders

Een kwart van de Nederlandse jongeren heeft ouders met een migratieverleden. Dit kan een culturele verrijking zijn, maar een bestaan in twee leefwerelden kan ook voor problemen zorgen. “Thuis zijn was echt een hel.”

Hoe de Nederlander Cutbeans (21) en andere linkse influencers strijden tegen extreemrechts

Radicaalrechtse online video’s waarin klimaatactivisten en feministen belachelijk gemaakt worden scoren tientallen miljoenen views. Maar tegelijkertijd slaagt een online tegenbeweging erin jongeren juist de progressieve kant op te trekken: de BreadTubers.

'Je bent niet alleen'. Deze ervaringsdeskundigen geven mentale gezondheid als schoolvak

Piekeren, angstklachten of een depressie: op mentale klachten heerst nog steeds een taboe onder jongeren, terwijl praten juist de eerste stap naar hulp is. Brandpunt+ keek mee bij een les van MIND Young Academy, een project dat mentale gezondheid bespreekbaar maakt in de klas.

‘Zodra de camera’s uitgaan, gebruikt de politie geweld tegen ons’. Jonge klimaatactivisten slaan alarm

Tot bloedens toe geslagen door de politie, een knie in je nek en je medicijnen die afgepakt worden: drie activisten van Extinction Rebellion delen hun ervaringen met politieagenten tijdens klimaatprotesten.

De zorgkloof: wie psychische hulp het hardst nodig heeft, krijgt het steeds vaker niet

Als je niet rijk en hoogopgeleid bent, loop je meer kans op een psychische aandoening, blijkt uit een onderzoek van het Trimbos Instituut. En de juiste hulp krijgen wordt steeds moeilijker, waarschuwt Stichting MIND. Hoe dichten we de zorgkloof?