Ylja Band

Over deze maker

Ylja Band (1991) studeerde af aan Design Academy Eindhoven met als specialisme visuele communicatie. Hierna werkte ze als freelance vormgever en conceptontwikkelaar voor verschillende culturele instellingen, waaronder het Van Abbemuseum en Eindhoven Film Festival. Van augustus 2018 t/m december 2019 stortte ze zich als online beeldbaas volledig op Brandpunt+.

Van deze maker

Airbnb hielp Amsterdammers een handje zich te mobiliseren tegen hun gemeentebestuur

De Amsterdamse gemeenteraad bespreekt vandaag een vergunningenstelsel voor 'bed and breakfasts'. Een groep Amsterdammers verzet zich fel tegen deze wetgeving. Airbnb hielp ze achter de schermen zich te organiseren.

“België kan wat leren van Nederland wat betreft de zwarte pietendiscussie”

‘Artivist’ Laura Nsengiyumva verlangde als kind naar een inclusief Sinterklaasfeest. Laura (Rwandese roots, maar geboren en getogen in België) speelt in december in België een vrouwelijke versie van Sinterklaas: Queen Nikkolah.

Studenten vertellen zorgwekkende verhalen over hun enorme studiestress

Studeren, de beste tijd van je leven? Niet volgens een boel van deze Nederlandse studenten die zich op Reddit uitspreken over de gierende studiedruk die ze ervaren.

‘Is Holland voor de Hollanders of niet?’

Fascisten, dat zijn bijna altijd de anderen, en niet jijzelf. Maar voor de Tweede Wereldoorlog waren er ook in Nederland genoeg partijen die zich trots fascistisch noemden. Luuk Bouwman maakte er een film over, waarin de overeenkomsten met het heden opvallen.

“Ik was IT’er maar ben nu een duurzame vluchteling, mét compost-wc”

Niels is een hardwerkende IT’er. Tot hij een natuurdocumentaire kijkt die zijn wereld op z’n kop zet. “Ik had een soort klimaatvirus te pakken.” Hij ‘vlucht’ van Nederland naar Duitsland, omdat hij compleet duurzaam wil wonen. Raakt hij daar zijn ‘klimaatvirus’ kwijt?

Een verantwoording van ons onderzoek naar de witheid van Nederlandse film

Brandpunt+ onderzocht hoe wit Nederlandse film de afgelopen jaren was. Zo gingen we te werk.

Word je emotioneel weerbaarder of juist kwetsbaarder van de vrije school?

De vrije school is populairder dan ooit. Denise was vroeger mild-jaloers op de mensen die op de vrije school naast haar middelbare school zaten, maar vraagt zich af: word je een softie van de vrije school, of juist een all-round stabiel mens, klaar voor de toekomst?

Willen Nederlandse jongeren eigenlijk een Nexit?

Nederlandse jongeren houden van de Europese Unie: slechts 2 op de 10 jongeren wil een Nexit. Ze zijn vaker dan andere Nederlanders tegen een Nexit. Het percentage dat de bevoegdheden van de EU wil uitbreiden ligt dubbel zo hoog.

Sjarrel (57) kreeg tientallen zelfmoorden te zien. Hij eist nu actie tegen Facebook

Heb je je wel eens afgevraagd wie er naar de postjes kijkt die op Facebook gerapporteerd worden? Sjarrel deed dat en schreef er een boek over. De titel laat weinig te raden over hoe leuk dat werk is: 'De achterkant van Facebook, 8 maanden in de hel'.

Wat ik van Ajax leerde over Game of Thrones en het Eurovisiesongfestival

Het verlies van Ajax leerde me dat het niet erg is dat het laatste seizoen van Game of Thrones slecht blijkt te zijn. Emotioneel investeren werkt ook prima als pijn en verdriet je dividend zijn.

De Regenboog hoopt dat Amsterdamse vastgoedbezitters meehelpen dakloosheid tegen te gaan

Wekelijks komen er in Amsterdam 24 economische daklozen bij: mensen die op straat komen door bijvoorbeeld een echtscheiding en mede daardoor hun huis kwijtraken. De Regenboog vroeg 30 grote vastgoedbezitters mee te werken aan de oplossing. Tot nu toe reageerde een van hen.

Waarom is het verzorgen van kamerplanten zo verschrikkelijk populair?

Als het gesprek over kamerplanten gaat, gaat het vaak ook meteen over de onrust ('o god, ze gaan dood! Waarom!') die planten met zich meebrengen. Heeft dat iets met hun grote populariteit te maken?

Wat doet het met je als je via de staatssecretaris persoonlijk een verblijfsvergunning krijgt?

Migranten met een bijzonder heftig levensverhaal kregen vaak buiten de regels om een verblijfsvergunning, direct uit handen van de staatssecretaris. Sinds gisteren mag dat niet meer. Wij spraken met Alisa uit Kosovo. Onder de nieuwe regels zou ze misschien zijn uitgezet.

Hoe krijg je alsnog goede zorg als je de verpleging niet verstaat?

Je ligt in het ziekenhuis en je verstaat de dokter niet. Wat nu? Het kan ingrijpende gevolgen hebben wanneer zorgverlener en patiënt elkaar niet goed begrijpen. Neem het voorbeeld van de 35-jarige Poolse vrouw wiens baarmoeder ongewenst werd verwijderd door miscommunicatie. Verpleegkundige Michelle van Gerven (22) strijdt ervoor deze taalbarrières te doorbreken.

Wat we over depressie kunnen leren van Ubuntu-filosofie

Eén op de vijf Nederlanders wordt in zijn of haar leven depressief. Hoe kunnen we dat voorkomen? Neem een voorbeeld aan de Ubuntu-filosofie en zorg beter voor elkaar, zegt filosoof Angela Roothaan, die zelf jarenlang licht depressief was. Volgens haar kunnen wij Europese individualisten nog heel wat leren van deze filosofie.

Huh? “Rusland valt in 2020 Europa binnen” blijkt reclame voor nieuwe partij

Een advertentie voor een nieuwe Europese partij waarin oorlog met Rusland werd aangekondigd is gisteren permanent offline gehaald.

Hoe komt Rutte ineens aan meer volgers op Instagram dan Baudet?

Instagram groeit hard en de accounts van politici nog harder. Wie kiezers onder de 30 wil bereiken kan eigenlijk niet meer zonder. Maar hoe kwamen politici aan hun volgers in de afgelopen verkiezingscampagne?

Zonder nationalisme zal integratie nooit slagen, zegt deze filosoof

In gesprek met de 19-jarige Othman El Hammouchi – filosoof, moslim, publicist, Vlaming, grofweg even impopulair bij links als rechts – over segregatie in West-Europa. “De huidige situatie is wat er gebeurt als je niets onderneemt.”

Wereldredder op vouwfiets

Om erachter te komen wat je zelf kunt doen om klimaatverandering tegen te gaan interview ik Nobelprijswinnaar Joyeeta Gupta. Zij is voorzitter van de organisatie die de Verenigde Naties adviseert in klimaatkwesties. Dus qua advies is zij wel zo'n beetje de top van de eredivisie.

Een Tikkie van je dealer: drugs bestellen op internet wordt steeds makkelijker

Veel populaire designerdrugs, bijvoorbeeld 4-FMA, zijn in Nederland gewoon legaal. De meeste banken willen de handel echter niet in de boeken hebben, wat online verkoop bemoeilijkt. Maar nu hebben dealers een oplossing: Tikkie.

Eline investeert het Shell-geld van haar vader in duurzame projecten

Een flink pakket met onder andere aandelen van Shell, ter waarde van een appartement in de Randstad, krijgen op je achttiende. Geen verkeerd cadeau. Lekker verpatsen die handel en tien jaar op vakantie naar Australië, zou je zeggen.

Kunnen we seksuele voorlichting alsjeblieft moderniseren?

We hebben allemaal seksuele voorlichting gehad, en er bijna allemaal indrukwekkend weinig van geleerd. Hoe kunnen we dat beter regelen, in een tijdperk waarin jongeren er lustig op los sexten? Vijf aandachtsgebieden onder de loep.

Geoloog Brigitte verruilde Shell na tien jaar voor duurzame start-ups

Brigitte Vlaswinkel verliet oliegigant Shell na tien jaar trouwe dienst om te werken voor duurzame Nederlandse bedrijven als The Ocean Cleanup en Oceans of Energy. “ Het kan leuk klinken om bij een duurzaam bedrijf te werken, maar dan moeten je dagelijkse werkzaamheden je wel aanspreken.”

Welles-nietes #5: een spoedcursus verbinden

Heeft het zin om in gesprek te gaan met andersdenkenden? Yernaz Ramautarsing vindt Jeroen Pen 'hemeltergend gehersenspoeld door links'; Jeroen vindt Yernaz 'totaal geradicaliseerd richting rechts'. Samen maken ze Welles-nietes de podcast.

Linda is reisverslaafd en besloot een jaar niet te vliegen

Viel best mee.

Winne en Joost Eerdmans in gesprek over een (nóg) beter Rotterdam

De rapper en de Leefbaar Rotterdam-politicus genieten enorme populariteit in de havenstad. We nodigden het duo uit voor een gesprek over criminaliteit, armoede, diversiteit en tolerantie in 010.

Walter liet zich steriliseren om klimaatverandering tegen te gaan

En vooruit, zijn liefdesleven speelde ook een rol.

Dus Wat Gaan Wij Doen?

Wij zijn de eerste generatie die de effecten gaat voelen van de klimaatverandering, dus wat gaan we doen? Journalist Dore van Duivenbode gaat in onze vierdelige documentaireserie Dus Wat Gaan Wij Doen op zoek naar antwoorden.

Welkom bij Welles-nietes de podcast

Nadat tegenpolen Jeroen Pen en Yernaz Ramautarsing elkaar voor het eerst troffen, ontving de een dreigementen en moest de ander zijn politieke carrière vroegtijdig beëindigen. Veel hebben ze niet gemeen: Jeroen vindt Yernaz een rechtsgekkie, Yernaz vindt Jeroen een typische, ergerlijke journalist (lees: links). Toch maken ze samen deze podcast.

Ex-cameraman Cees (46) runde een nepnieuwsfabriek met een miljoenenpubliek

In de aanloop naar Sinterklaas duiken op Facebook steeds vaker nepnieuwsberichten op over Zwarte Piet. De posts blijken het werk van een 46-jarige ex-cameraman uit Wageningen. Hij runde jarenlang een nepnieuwsimperium met een miljoenenpubliek.

Charles (Darwin) was niks zonder zijn angels

Charles Darwin vond vrouwen veel te emotioneel voor de wetenschap, maar hij wilde hun mening over zijn onderzoeken toch graag horen. Die van Mary Treat, bijvoorbeeld, die alles wist van vleesetende planten. Of van Florence Dixie, die een levende jaguar mee naar huis nam. In het boek Darwins Engelen krijgen ze eindelijk krediet.

Dit is waarom sommige Aziaten de ‘r’ niet kunnen uitspreken

Mijn Chinese moeder vroeg bij de bakker altijd om een ‘bloot’.

Waarom er nog hoop is voor ons geschiedenisonderwijs

Pas toen hij verliefd werd op een zwarte vrouw, ontdekte Jorit Verkerk dat hij de geschiedenis heel anders zag dan zij. Waarom waren de lessen op school in Nederland toch zo eurocentrisch (en eh, wit)? Dat vroeg hij aan zijn docent van vroeger, Mevrouw Van der Hee. Én aan Zawdie Sandvliet, zijn docent Afro-Nederlandse Studies.

Waarom ons beeld van voodoo helemaal niet klopt

Jonge Nigeriaanse vrouwen, die met een mensenhandelaar naar Europa kwamen, durven vaak niet in opstand te komen. Ze blijven doen wat (tegen hun wil, en met geweld) van ze verlangd wordt. Doen ze dat niet, zijn ze bang dat ze vervloekt worden.

Zo herken je een alien, áls je er een tegenkomt

Want als aliens naar de aarde komen, hoe weten we dan dat het aliens zijn? (En zijn ze er niet al, dan?)

Red het fenomenale seksleven van de insecten

Bioloog Anne Sverdrup-Thygeson wil dat we geen lelijke dingen meer zeggen over insecten. Dat verdienen ze niet, want we hebben ze veel te hard nodig. En! Hun seksleven is waanzinnig. Roos, onder insecten ook wel bekend als ‘het matras van Europa’, doet verslag.

Religie heeft nut, zegt deze ooit anti-religieuze hoogleraar

Stephen Asma stond bekend als enfant terrible van de religiecritici, maar zag het licht. Pete vroeg hem hoe het kan dat hij besloot op de bres te springen voor religies, ten tijde van jihadoorlogen en kindermisbruik in de kerk. Nou: “Religie was cruciaal voor de overleving van homo sapiens.”

“Als ik de pijn kon stoppen door een been in te leveren, dan had ik dat meteen gedaan”

Onverklaarbare pijn maakt je gek. Joost van Wijk, een van de makers van onze reportage over SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) kan het weten: vijftien jaar had hij al-tijd pijn, en niemand kon hem vertellen waarom. Tot hij onder een scan lag: “Ik ben, denk ik, de enige persoon ter wereld die heel blij was met een tumor in mijn rug.”

Onverklaarbare klachten: maken we een te groot onderscheid tussen lichaam en geest?

Één op de zes patiënten die zich bij de huisarts meldt, heeft last van SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Deze patiënten worden vaak van specialist naar specialist gestuurd zonder dat de oorzaak van hun klachten ook daadwerkelijk wordt gevonden.

Ik probeerde de vaderlandse verkiezingen te saboteren via Facebook. Ging aardig

Kwaadwillenden kunnen makkelijk nep-advertenties verspreiden op Facebook en zo proberen de Provinciale Statenverkiezingen te manipuleren. Dat blijkt uit een test die ik uitvoerde namens Brandpunt+.

Herken een plastic boodschappentas, spoor een kindermisbruiker op

‘Digitale sherlocks, laten we kijken of we deze objecten kunnen identificeren om kindermisbruikers te vinden.’ Met die oproep helpt het onderzoekscollectief Bellingcat de opsporingsdienst Europol sinds vorig jaar in hun zoektocht. Via een crowdsourceplatform wordt het publiek ingezet om voorwerpen uit kinderpornografisch materiaal te herkennen.

Ik filosofeerde met pornoster Stoya over de gevolgen van haar werk

Ze schrijft voor The New York Times en is dusdanig populair dat hele volksstammen 's avonds haar fleshlight gebruiken. Ik vroeg Stoya wat de maatschappelijke impact is van porno die altijd, overal en voor iedereen beschikbaar is.

Zo laat je je brein denken dat je meer tijd hebt

Pete vond tips in de wetenschap, die je drukke wereld een beetje meer vullen met hinnikende eenhoorns die draven in rustgevende weiden.

Misbruikbeelden Robert M. nog volop in omloop op grote kinderporno-fora

Op het Dark Web gaan nog steeds beelden rond die gemaakt zijn door Robert M, de crèchemedewerker die in Amsterdam vele tientallen baby’s en jonge kinderen misbruikte en daar kinderpornobeelden van maakte. Uit ons onderzoek naar 82 kinderporno-downloaders blijkt dat er zelfs op één forum een speciale 'afdeling' bestaat, in het teken van M.'s beelden. Richard Korver, advocaat van ouders van slachtoffers, vreest dat het materiaal van Robert M nooit verdwijnt.

Deze cijfers laten zien: niet de burgers, maar Google en Facebook melden kinderporno-downloaders

Meldingen van kinderporno komen minder vaak bij de politie terecht via burgers. Dat betekent niet dat het er ook minder ís: bedrijven als Facebook en Google ontdekken steeds meer (downloaders en verspreiders van) kinderporno. Strafbaar materiaal en dito praktijken worden nu ‘gedetecteerd’ in plaats van ‘gezien’.

Zo overleef je als zenuwpees een huisfeestje

Hoe breek je in een praatcirkel in? Wat mag je zeggen bij 'small talk'? En: hoe zorg je ervoor dat mensen op jóu afstappen? De wetenschap heeft deze tips voor neuroten (en Pete).

Waarom slachtoffers vaak zo lang stil blijven over hun #MeToo-ervaring (Dus: #WhyIdidntreport)

We spraken klinisch psycholoog Iva Bicanic over wat #MeToo met slachtoffers doet en vroegen haar hoe het komt dat het soms jaren duurt voor zij hun verhaal doen. "De reacties van anderen, nadat slachtoffers van seksueel geweld of seksuele intimidatie hun verhaal vertellen, zijn eigenlijk nog schadelijker dan het misbruik zelf."

Dit is de laatste plek op aarde waar vrouwen de baas zijn

Worden de vrouwen van de Mosuo, een Tibetaanse matriarchale stam in de bergen van China, ook op straat nageroepen door mannen? Vormen ze traditionele gezinnen? WaiHong Choo, ooit advocate in een mannenwereld, woont er al tien jaar een groot deel van het jaar en schreef er een boek over. “Een matriarchale maatschappij betekent juist níet dat mannen worden onderdrukt.”

Hoe huidskleur bepaalt of we berichten over vermiste mensen delen

Bij vermissingen kan aandacht op sociale media levens redden. Helaas verdelen we die aandacht nogal selectief. We doken in de cijfers en ontdekten: Facebook-posts over vermiste witte mensen worden maar liefst vijf keer meer gedeeld dan posts over vermiste mensen die níet wit zijn.

We gebruiken veel te veel onnodige medicijnen – dit kunnen we daaraan doen

We nemen risico’s van bijwerkingen voor lief – en niet zonder gevaar. Het kost alleen in de Europese Unie al 200.000 (!) levens per jaar. Tijd om ons er meer bewust van te worden, zegt arts en epidemioloog Dick Bijl.

Waarom jij (en je baas al helemaal) niet van je mag verwachten dat je thuis doorwerkt

Je mag kiezen: óf je sluit je af voor de mensen om je heen en werkt je het schompes, óf je probeert te relaxen met een gigantisch schuldgevoel.

Nee, je leven is niet één groot avontuur - en dat is maar goed ook

Je inbeelden dat je de hoofdrol speelt in een heldenverhaal zorgt voor uitsluiting, racisme, seksisme, wereldoorlogen en een beetje teleurstelling, zeggen deze twee filosofen.