Tijmen Snelderwaard

Over deze maker

Tijmen Snelderwaard is opgegroeid op het internet en afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als illustrator. Een beelddenker in hart en nieren. Stapt van de fiets om langslopende honden te aaien.

Van deze maker

Waarom het posten van empowering body positivity-foto’s niet zonder risico is

Denk na over wat je online zet, want elke mogelijke werkgever bekijkt je profiel.

Drie redenen om wespen nu met rust te laten

Wespen lijken rond deze tijd van het jaar extra aanwezig te zijn: ga naar een terras of hou een picknick en ze komen bij je drankje of in je aura rondvliegen. Hinderlijk, zeker als je bang bent voor wespen. Maar er zijn een aantal goede redenen om er niet op los te meppen!

Er zijn te weinig stamceldonoren van kleur – en dat is een probleem

Niet-witte kankerpatiënten worden hierdoor vaak aan hun lot overgelaten. Het blijkt wereldwijd een probleem te zijn. Dit is hoe je kunt helpen.

Laten we minder humor bedrijven en vaker grappig proberen te zijn

In Nederland vinden we ‘humor’ zo belangrijk dat het bijkans heilig wordt verklaard. Maar kunnen we niet een wat nederigere vorm van grappenmaken op een voetstuk zetten, een waarin het falen, de kwetsbaarheid, het menselijke gebrek gevierd worden?

Ongeveer drie tips om je elektronica langer mee te laten gaan

In tijden van onder andere door pandemie veroorzaakte economische tegenspoed is het wel zo fijn als en belangrijk dat je elektronica wat langer meegaat. Bij The New York Times lazen we nuttige tips, die we hier graag aan je doorgeven.

Deze TikTokkers vloggen over borderline: “Om mijn video’s kun je lachen”

Op TikTok worden massaal filmpjes gedeeld over psychische problematiek. Van vlogs op een instelling tot het delen van verhalen over de GGZ. Drie ‘mental health-TikTokkers’ delen hun verhaal.

Dit is het slechtste cadeau dat je iemand kunt geven (volgens de wetenschap)

Hint: het is een bepaald boek en je kunt iemand er goed mee zieken.

Waarom je hard kunt sporten maar forever een gespierde spijker blijft

Newsflash: er gebeurt iets anders in je lichaam tijdens het sporten dan je in eerste instantie dacht.

“Het cultureel toe-eigenen van eten is een koloniaal trekje”

Als je het hebt over culturele toe-eigening, dan wordt er vaak gedacht aan mode-gerelateerde zaken. Maar het gebeurt ook in de eetcultuur. "Meeliften op een keuken terwijl je er kennelijk weinig van af weet heeft iets koloniaals”, zegt culinair historicus Lizet Kruyff.

“Er was applaus voor de zorg, maar het gevangenispersoneel is nauwelijks benoemd”

Ook gevangenissen moesten zich aan de lockdownmaatregelen van het RIVM aanpassen. Zo mochten gedetineerden van half maart tot medio juni dit jaar geen bezoek ontvangen. Hoe het is om in de gevangenis te zitten tijdens een lockdown.

Wat als je moeder in complottheorieën gelooft? "Tegengas geven werkt averechts”

Aan de ene kant willen we dat burgers kritisch zijn, maar aan de andere kant wantrouwen we complotdenkers. Dus wat te doen als een dierbare zich verliest aan het complotdenken? Wij geven tips.

Deze daklozen zijn het coronavirus stiekem dankbaar

Tientallen daklozen brachten in Amsterdam de corona-epidemie samen door in één krap zaaltje. Dat had een onverwacht effect: “Het is er hier enorm op vooruitgegaan”

In corona-lockdown met smetvrees, straatvrees of op een afgelegen plek: hoe is dat?

“Er werd altijd een beetje lacherig gedaan over dat ik zo bang was voor elk hoestje. Nu is iedereen het.”

Deze ondernemers proberen te cashen op angst voor corona

Gezichtsmaskers, luchtfilters, handgels: drommen ondernemers proberen op Facebook geld te verdienen aan de coronacrisis met dure spullen en dubieuze claims.

Zo werd FvD de grootste partij van Nederland

Een ongekend grote Facebookcampagne maakte van FvD de grootste partij van Nederland. Forum betaalde Facebook per aangebracht lid en overtrad hiermee Nederlandse privacywetgeving.

'Nee, corona is niet goed voor het klimaat. De verbinding tussen mensen wel'

Journalist Jan van Poppel studeerde duurzaamheidswetenschappen en juicht daarom niet te hard om de lagere CO2-uitstoot door de coronacrisis. Maar, zegt hij: 'het verschil tussen het klimaatprobleem en deze crisis is helemaal niet zo groot.'

Leven met een angst- en stemmingsstoornis in corona-tijd: “Het voelt als emotioneel koorddansen”

Oké, het armetierige quarantainebestaan valt ons allemaal zwaar. Maar voor mensen die al langer kampen met een angst- en stemmingsstoornis dreigt een serieuze crisis.

Het coronavirus dreef dit stel (tijdelijk) uit elkaar: ‘Ik voel me soms schuldig’

Stel: jij bent besmet met het coronavirus, maar je partner met astma niet. Wat doe je dan? Voor Sebastiaan Siderius (35) was die keuze duidelijk: in isolatie, alleen.

Gratis dingen die je online kunt leren in tijden van thuisquarantaine

Leer beter koken van een chefkok of schrijf eindelijk eens een filmscenario onder begeleiding van iemand die daar kaas van heeft gegeten.

Hoe is het om te leven met een doodswens

Hoe leef je toch door als je chronisch last hebt van suïcidale gedachten? “Soms voel ik me wel een soort alien: ik doe normale dingen, maar ben ondertussen aan het vechten tegen mijn doodswens.”

Zo kan lezen je depressie verlichten

Alsof je überhaupt púf hebt om iets te lezen als je down bent. Maar laat bepaalde boeken en verhaallijnen nu net datgene zijn wat kan helpen, zegt deze letterkundige.

Zo verloren we het internet (en zo kunnen we het terugkrijgen)

We raken die ooit gedroomde ideologische plek van vrije informatie en democratisering kwijt aan de commercie en de rijken der aarde. Techniekfilosoof Martijntje Smits reikt ons handvaten aan: zo krijgen we het internet terug.

Deze jonge Nederlandse artiesten vertellen over hoe hun muziek de wereld gaat veranderen

Van Janelle Monáe en M.I.A. tot Beyoncé en Childish Gambino: internationaal zijn popmuzikanten en activisme soms twee handen op een buik. Maar hoe zit dat in Nederland?

Esther (26) draagt een nikab. “Mensen schelden je vaak uit: ‘terrorist’, ‘spook’, ‘gek’”

Het boerkaverbod werd een half jaar geleden van kracht, maar overtreders gaan ongestraft. Toch demonstreren nikabdraagsters vandaag voor afschaffing. “Wij hebben hier elke dag last van.”

Hitler niet, een onschuldige hoogleraar wel: de bizarre waarschuwingslabels van Bol.com

Bol.com heeft half februari in alle stilte een aantal racistische en controversiële boeken van een waarschuwingslabel voorzien. Meer titels zullen volgen, maar het stickeren gebeurt nogal lukraak. Het eerste onschuldige slachtoffer is al gevallen.

Wat beautyvloggers uit de moslimgemeenschap ons leren over schoonheidsidealen

Door haar Marokkaans-Nederlandse opvoeding heeft kunstenaar Sarah Amrani (25) twee verschillende beelden van schoonheid meegekregen. Die komen gek genoeg samen in de digitale wereld van de beautyvloggers.

Drie redenen waarom je deze roman over een schrijver met darmklachten moet lezen

In 'Condities' wordt Vincent Pek door zijn uitgever onder druk gezet om zijn eigen leed tot product te maken en te vermarkten.

Deze sprekende varkensogen willen met je praten over vlees eten

"Mensen die deze varkensogen zien, denken bijna altijd dat ze op weg zijn naar de slacht."

Waarom de VVD wil dat je hun vernieuwde Instagram-account haat

De VVD experimenteert met een nieuwe campagnetactiek op Instagram: lelijke memes. Maakt dat je boos? Dan help je de VVD een handje bij het bereiken van potentiële nieuwe kiezers.

Ex-student ontdekt truc: 4.000 euro korting op studieschuld

Het klinkt te mooi om waar te zijn: een truc waardoor je minder studieschuld hoeft af te betalen. Toch slaagde tenminste één ex-student erin. Volgens DUO is het gat in de wet waarvan hij gebruik maakte inmiddels gedicht.

“Kijk je in het gezicht van mensen die rouwen om huisdieren, dan kijk je recht in hun ziel”

Jos Nooijen begraaft al vijf jaar lang dieren op zijn dierennatuurbegraafplaats ‘De Aarde’, in het Limburgse dorp Grashoek. Wat voor mensen begraven hun dieren op een natuurbegraafplaats? Wat heeft Jos over de rouw voor dieren geleerd? Met die vragen bezocht ik ‘De Aarde’.

Door een Amerikaans-Koreaans zelfhulpboek pak ik het deze Kerst anders aan

Kerstdiners met familie of vrienden: iedereen komt liefdevol samen, maar vaak zat zijn er onderhuidse spanningen die niet besproken zijn, waardoor je met een verkrampte glimlach aan tafel zit. Een recent Amerikaans-Koreaans zelfhulpboek biedt mogelijk uitkomst.

Op deze plek op het internet ontwikkelden kids hun eigen gebarentaal

O internet: soms lijk je enkel te bestaan uit mensen die ruzie of slechte grappen maken, maar soms ben je een bron van hoop. In dit geval in de vorm van een virtual reality-gemeenschap van kids die uit noodzaak hun eigen gebarentaal ontwikkelden.

Amber Jae Slooten verandert de modewereld met haar digitale modehuis

De modeindustrie zorgt voor veel vervuiling. Ontwerpster Amber Jae Slooten (26) vroeg zich stevig af of de wereld echt nog meer kleren nodig had (niet echt dus), en hoe zij zich dan tóch nuttig kon maken als ontwerper.

Hoe een anonieme tiener 52.000 vakkenvullers aan het lachen krijgt

Nederlandse meme-accounts op Instagram zijn gierend populair. In tegenstelling tot reguliere influencers wiens gezichten tot vervelens toe voorbijkomen, zie je bij meme-accounts niet wie er achter zitten. Daarom werden we nieuwsgierig. Vandaag: Merijn (17) die op het vwo zit, bij de Albert Heijn werkt en de account ‘Vakkenvulmemes’ (52.000 volgers) runt.

Nu.nl stopt met bestrijding nepnieuws voor Facebook na terugdraaien factchecks PVV en FvD

Nu.nl zet per direct een punt achter een jarenlange samenwerking met Facebook. De twee zijn het oneens over de aanpak van ‘nepnieuws’-berichten van PVV, FvD en CDA op het platform.

Maarten Dallinga besteedde 700 uur aan het maken van een podcast over zelfdoding

Maarten Dallinga besteedde 700 uur aan het maken van Verstrikt, een podcast over zelfdoding en het voorkomen daarvan. Maarten legde er veel van zichzelf in: in 2012 was hij zelf suïcidaal. Zijn boodschap: blijf praten. Maar hoe doe je dat als het onderwerp zo zwaar is?

“Ik liet mijn scriptie schrijven voor €1950 van mijn DUO-lening”

Anne* heeft haar scriptie door iemand laten schrijven. Ze betaalde er 1950 euro voor, geld afkomstig van haar DUO-lening. Ondanks het frauduleuze karakter van haar daad voelt ze zich er meer dan prima bij en heeft ze zelfs het gevoel haar medestudenten te slim af te zijn geweest.

Marylene heeft al meer dan tien jaar nauwelijks MS-symptomen gehad

Een diagnose van Multiple Sclerose komt voor sommige mensen als een mokerslag en ook voor Marylene Smeets voelde het in 2003 alsof er ‘een groot hek’ om haar heen kwam te staan. Inmiddels ziet zij de diagnose als een geschenk. Hoe kan dat?

Binnenkort in Nederland? Facebook kiest ‘betrouwbare’ nieuwsbronnen uit voor gebruikers

In de V.S. experimenteert Facebook met een aparte tijdlijn waarin alleen nieuws van ‘betrouwbare’ sites te zien is. Facebook wil de aparte tijdlijn ook in andere landen introduceren, mogelijk ook Nederland.

Dakloze: "Als ik in het park slaap, slaap ik prominent"

In onze nieuwe videoreeks Mart's Vlammende Vraag gaat Mart op pad om vurige kwesties te belichten. Vandaag spreekt ze Frank van der Linde, die koste wat het kost een daklozencamping in het Vondelpark wil beginnen.

Drie redenen waarom je De bananengeneratie moet lezen

Wat weet je nou eigenlijk echt over Chinese Nederlanders? Die vraag kwam op na lezing van het net verschenen boek De bananengeneratie van journalist Pete Wu (34), een boek vol ervaringen en verhalen van Pete en de andere Chinese Nederlanders die hij voor het boek sprak.

We zijn allemaal gevaarlijk irrationeel

De tijd dat complottheorieën zich beperkten tot de krochten van het internet lijkt voorbij: verhalen over omvolking en vaccinatierisico’s zijn tegenwoordig vertrouwde geluiden in het publieke debat. Een groot probleem, vindt wetenschapsjournalist, kankeronderzoeker en natuurkundige David Robert Grimes.

De Sekszusjes: “jongens zijn net zo goed slachtoffer van porno en sociale druk”

Nederlandse leerlingen zijn doorgaans niet erg tevreden over de seksuele voorlichting op school. In ‘Sekszusjes tv’ nemen Krista en Marcelle Arriëns het heft in eigen handen en maken ze ervaringen rondom seks bespreekbaar.

Losgesneden brughangers overwegen aangifte: ‘Hij heeft toch ons leven in gevaar gebracht’

Een boze toerist heeft twee leden van Extinction Rebellion dit weekend een nat pak bezorgd door hun hangmatten los te snijden. Een filmpje van zijn actie werd meer dan een miljoen keer bekeken. De klimaatactivisten overwegen nu aangifte te doen. “Je knijpt hem wel even.”

Vijf redenen waarom deze game met een ondeugende gans je gelukkiger maakt

Het Australische spel Untitled Goose Game is een onverwachts grote hit. Je bestuurt een gans die in een idyllisch Engels dorp de dorpelingen lastigvalt. We speelden het en zetten vijf redenen achter elkaar waarom je daar gelukkig van wordt.

Hoe gamebedrijf Blizzard e-sporters wegbonjourt na steun aan protesten in Hong Kong

Je steun uitspreken voor de protesten in Hongkong levert soms lelijke gevolgen op - zelfs als het in de context van een computerspelletje is. Dat leerde de uit Hongkong afkomstige professionele e-sporter Chung “Blitzchung” Ng Wai afgelopen weekend.

De ochtendspits blokkeren voor een beter klimaat: ‘De politie probeerde onze WC’s op slot te doen. Heel flauw.’

Chaja Merk (29) keerde na een lange wereldreis terug naar Nederland, omdat ze deel wilde uitmaken van het groeiende klimaatactivisme hier. Vandaag blokkeerde ze met 1.500 medestanders de Stadhouderskade. “Ik heb het gevoel dat we een tipping point hebben bereikt.”

Er is weinig aandacht voor het mensonterend volle vluchtelingenkamp op Lesbos

Op Lesbos komen dagelijks vluchtelingen aan, die er soms tot 2023 moeten wachten voor ze überhaupt een gesprek over een asielaanvraag kunnen krijgen. Het kamp is erop gericht zo’n 3000 mensen op te vangen, maar huisvest nu 13000 vluchtelingen. We spraken Renée Spruit, een veldcoördinator van stichting Bootvluchteling over de situatie daar en over de wisselvalligheid van media-aandacht.

Défano Holwijn is een influencer die zijn platform gebruikt om mensen daadwerkelijk te helpen

Als je hem op Instagram volgt heb je het niet kunnen missen: september was voor Défano Holwijn en een boel van zijn 243.000 volgers $TACT€MBER (stacktember). De regels: een maand lang zo min mogelijk geld uitgeven aan onnodige dingen (naast je vaste lasten had je maximaal vijftig euro uit te geven aan luxe-uitgaven, zoals drank, sigaretten en fastfood), waardoor je de beste versie van jezelf kon worden. Wat betekent dat?

Jort Kelder doet aangifte tegen bitcoinoplichters: 'Tuig staat nu dik voor'

Jort Kelder gaat bitcoinoplichters aanpakken. Foto’s van de bekende journalist duiken vaak op in malafide advertenties waar hij niks mee te maken heeft. Daarom gaat Kelder nu aangifte doen van oplichting.

Nepnieuws gaat viral na boerendemo: 'Deze agent wordt betaald om oproer te veroorzaken!'

Een filmpje waarin een paar agenten in burger ervan beticht worden geweld uit te lokken tegen boeren die op het Malieveld demonstreren ging gisteren viral. De video laat zien hoe nepnieuws zich in een mum van tijd kan verspreiden.

Topdrukte bij drugstests: ‘Het systeem piept en kraakt’

Lange wachttijden en soms helemaal geen uitslag: de groeiende populariteit van drugstestservices betekent dat sommige gebruikers nul op het rekest krijgen. Klinkt misschien bizar, maar dat is met opzet. De overheid wil niet dat het testen te populair wordt.

De Amazone brandt. Wat levert het social media-activisme bij het nieuws op?

De Amazone brandt en onze tijdlijnen stromen vol met berichten van mensen die IETS willen doen. Wat is dat IETS uiteindelijk geworden? En wat levert dat op? Dat vroegen we twee verse social media-activisten en enkele van de grootste natuur-NGO's in Nederland.

Thomas van Linge (23) maakt kaarten voor een betere wereld

De 23-jarige Thomas van Linge maakt kaarten waarop hij conflicten van over de hele wereld nauwgezet bijhoudt. Die kaarten deelt hij met zijn meer dan 50.000 Twittervolgers, samen met nieuws, video’s en foto’s van conflicten en opstanden. Zijn doel: de wereld een betere plek maken. Hoe werkt dat precies en hoe activistisch is hij? Hoe kijkt hij aan tegen vooruitgang? Dat vroegen we hem.

Mensen met tatoeages zijn kennelijk impulsiever dan mensen zonder inkt

Uit psychologisch-economisch onderzoek onder 1100 Noord-Amerikanen is gebleken dat mensen met tatoeages op zichtbare plekken waarschijnlijk impulsiever en minder op lange termijn-denken gericht zijn dan mensen zonder tatoeages. Tatoeage-artiest Francine herkent dit gedrag wel.

Florian (21) eist 121 miljoen euro van de staat: ‘Rente op studielening moet negatief’

Student Florian van Leeuwen (21) stuurde vrijdag een brief aan de minister van Onderwijs. Hij vraagt haar “vriendelijk” of ze 121 miljoen kan overmaken aan iedereen met een studieschuld. (Ex-)studenten hebben jarenlang namelijk teveel rente betaald, zo rekent Florian voor.

Was deze voetbalfan een grappenmaker of viel hij echt door de mand?

Wat zie je precies in een sociale interactie? Voor de camera zet een jongen een Amsterdams accent op, waar de interviewer vervolgens doorheen prikt. Boodschap bij de video: deze jongen wil erbij horen. Boodschap volgens anderen: hij maakte een grap die niet goed viel. Waarom zien mensen het zo verschillend?

“Ik heb vroeger beter geacteerd dan dat ik nu doe”

Djayden Jung (25) is trans man. Zijn verhaal toont waarom we een betere seksuele voorlichting moeten krijgen op school. Om dat voor elkaar te krijgen is hij zelf alvast maar begonnen.