Roos van Tongerloo

Over deze maker

Roos van Tongerloo (1987) is geboren in Utrecht, verhuisd naar Amsterdam, en nu na tien jaar weer terug in Utrecht. Ze studeerde Televisie en Populaire Cultuur en Nieuwe Media Wetenschappen aan de UvA, werd MA in New Media, en plakte er een postdoc-journalistiek achteraan. Ze werd door haar docenten bij De Telegraaf neergezet, bleef een tijdje, werd daar weggeplukt door Vrij Nederland, bleef een tijdje, en liep opnieuw over; nu naar Brandpunt+. Het liefst schrijft ze over media, scifi en fantasy, geschiedenis, het bos, het weer en bordspellen.

Van deze maker

Red het fenomenale seksleven van de insecten

Bioloog Anne Sverdrup-Thygeson wil dat we geen lelijke dingen meer zeggen over insecten. Dat verdienen ze niet, want we hebben ze veel te hard nodig. En! Hun seksleven is waanzinnig. Roos, onder insecten ook wel bekend als ‘het matras van Europa’, doet verslag.

“Als ik de pijn kon stoppen door een been in te leveren, dan had ik dat meteen gedaan”

Onverklaarbare pijn maakt je gek. Joost van Wijk, een van de makers van onze reportage over SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) kan het weten: vijftien jaar had hij al-tijd pijn, en niemand kon hem vertellen waarom. Tot hij onder een scan lag: “Ik ben, denk ik, de enige persoon ter wereld die heel blij was met een tumor in mijn rug.”

Waarom slachtoffers vaak zo lang stil blijven over hun #MeToo-ervaring (Dus: #WhyIdidntreport)

We spraken klinisch psycholoog Iva Bicanic over wat #MeToo met slachtoffers doet en vroegen haar hoe het komt dat het soms jaren duurt voor zij hun verhaal doen. "De reacties van anderen, nadat slachtoffers van seksueel geweld of seksuele intimidatie hun verhaal vertellen, zijn eigenlijk nog schadelijker dan het misbruik zelf."

Achter de schermen

De afgelopen maanden spraken we in vertrouwen met twintig musici die werkten met de beroemde dirigent Pieter Jan Leusink. Onafhankelijk van elkaar zeggen zij ons dat er sprake is van overschrijding van mentale en/of fysieke grenzen.

Waarom jij (en je baas al helemaal) niet van je mag verwachten dat je thuis doorwerkt

Je mag kiezen: óf je sluit je af voor de mensen om je heen en werkt je het schompes, óf je probeert te relaxen met een gigantisch schuldgevoel.

Hoe je met een aangeharkt tuintje criminaliteit bestrijdt

De natuur helpt je echt niet van je burn-out af, maar je gaat er wel misdaad mee te lijf.

Maak kennis met de 27-jarige die laat zien dat de zorg niet suf is

Tommie hoorde om de haverklap: de zorg, dat is toch billenwassen en magnetronmaaltijden opwarmen? Op z'n blog en in zijn boek (bijna af!) laat hij zien waarom dat volslagen onzin is.

Hierom zijn vrouwenvriendschappen zo ingewikkeld – én waardevol

Wat leer je als je tot in den treure gesprekken tussen vriendinnen analyseert? Nou, best veel, ontdekte hoogleraar linguïstiek Deborah Tannen. Haar eerste les: ze zijn vaak niet kort van stof.

De springplank van Boswachter Tim

Tim Hogenbosch (34) is boswachter publiek in Nijmegen en de beste twitteraar van Nederland. Je kent 'm vast als @BoswachterTim, met zijn vrolijke verslagen van zijn avonturen in de bossen en zijn vriend Hansje de kauw. Wie en wat maakten hem wie hij nu is?

Dit is Rutger Bregman en hij weet en vindt veel over alles (álles)

De Correspondent (specialisme: vooruitgang) heeft een scherpe mening over de blockchain, het regeerakkoord, Links, Rechts, asielzoekers, empathie, racisme, de vleesindustrie, het bankwezen, het onderwijs, feminisme, Paaseiland, het basisinkomen, het basisinkomen, en het basisinkomen. "Weet je, ik heb hier vet lang voor getraind."

Waarom vrijwel niemand restjes meeneemt uit restaurants

Je eten blijft nog wel even lekker én je voorkomt er een beetje voedselverspilling mee. Alleen vraagt vrijwel niemand achteraf om een doggybag. Waarom vinden we dit in vredesnaam zo gênant?

Twee millennials, vier linkerhanden: de verloren generatie op kluscursus

Onze Roos en Pete kunnen beter Twitteren dan timmeren. Daar hadden de geboren klunzen schoon genoeg van. "Als het moeilijk wordt, kan onze generatie bijna alles delegeren."

Waarom we onze rouwcultuur grondig moeten herzien

Begrafenisondernemer Caitlin Doughty is #deathpositive. Dat betekent niet dat ze iedereen wil ombrengen, maar wel dat we wat minder bang moeten worden voor alles rondom de dood.

Waarom van die vervelende moraalridders een lintje verdienen

De immer verguisde moraalridder is geen verbitterde drammer, ontdekten wetenschappers. Sterker nog, de morele bemoeial wordt gekenmerkt door zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, altruïsme, en controle over eigen emoties.

Waarom astronauten vaak klimaatactivisten worden

Als je de aarde vanuit de ruimte hebt gezien, weet je als geen ander hoe slordig we omgaan met met dat kwetsbare blauwe bolletje. "De aarde is als een ruimteschip met beperkte voorraden", zegt astronaut André Kuipers. Dus wees er voorzichtig mee.

De heilige missie van deze man: blindheid genezen

Het einde van blindheid is in zicht. Sandy Greenberg zet alles op alles om te zorgen dat het nog voor 2020 zover is.

Op deze school worden mensen met autisme opgeleid tot superhackers

Mensen met autisme zijn vaak superslim. Omdat ze net wat anders zijn dan de normale Nederlander, is het vaak moeilijk voor ze een baan te vinden. Zonde. Gelukkig worden ze in dit klooster opgeleid tot briljante IT-experts.

Deze piepjonge bankier is nu lijsttrekker van de PvdA in Utrecht

Rick van der Zweth verdiende zijn sporen al in de financiële sector, wat te zien is aan zijn kleding. Inmiddels is hij ook de man achter krantenkoppen als: ‘PvdA’er slaapt in caravan uit protest tegen dure woningen’.

Eva Jinek, Hillary Clinton en de rol van geslacht in het Amerika en Nederland van 2018

Op internationale vrouwendag bevroeg Eva de 70-jarige Hillary, die er zelf niet in slaagde de eerste 'female president' van de Verenigde Staten te worden, maar vertrouwen houdt in de toekomst. “I plan to live long enough to see a woman win.”

De springplank van Winfried Baijens

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Ditmaal: journalist en presentator Winfried Baijens.

Van gouden horloges naar kindermindfulness: hoe de nieuwe elite verschilt van zijn voorgangers

Heb jij vandaag een linnen tasje bij je, ja? Met daarop een logo van een goed doel, een duurzaam merk of een literaire quote? Gefeliciflapstaart, je hoort bij de nieuwe elite. En nee, dit gezelschap is niet toegankelijker dan zijn voorgangers.

Waarom al dat doemdenken onterecht is

Mensen die slim willen overkomen, roepen het liefst dat de wereld naar z’n grootje gaat. Alleen: dat blijkt niet helemaal te kloppen, concludeert wetenschapper Steven Pinker.

De uitvinder van Virtual Reality wil dat je NU je sociale media-accounts verwijdert

Tech-hippie Jaron Lanier vond Virtual Reality uit in de jaren tachtig. In zijn boek 'Dawn of the new everything' beschrijft hij hoe hij Silicon Valley zag veranderen van een broedplaats voor creativiteit in een door winst gedreven zakenwereld, vol meedogenloze 'money men'. Delete al je sociale media-accounts, zegt hij. Nu! En zet een VR-bril op: die helpt je ontsnappen.

Twee van onze redacteuren in gesprek met Paula, lijsttrekker van de Amsterdamse SGP

Paula Schot stond o-ver-al in de krant. Het is dan ook niet niks: een jonge vrouw (!) als lijsttrekker van de SGP in Amsterdam. Zelf vindt ze het niet zo bijzonder. “Het gaat niet om mij, maar om wat ik wil bereiken. Dat heeft meer met karakter te maken dan met dat ik een vrouw ben.”

Deze filosoof vertrok bij Google om onze tijd te redden uit de handen van techreuzen

James Williams werkte tien jaar bij Google, toen ineens het kwartje viel: dit zaakje stinkt. Facebook, Twitter, en Google: ze slurpen met slimme trucs onze aandacht op en laten niets voor ons over. Nu leidt hij Time Well Spent, een beweging die onze kostbare minuten uit handen van de techreuzen in Silicon Valley wil redden.

Zo wordt jouw gezin in vier stappen beeldschermvrij

Rebecca Altamirano is de baas van een tech-bedrijf in Silicon Valley, maar voedt haar kinderen beeldschermvrij op. Van haar, voor ons: vier tips voor een beeldschermvrij, low tech huishouden. (Hup, Netflix eruit!)

Als we het klimaat willen behoeden, is dit onze reddingsboei

We moeten in de leer bij onze grootgrootgrootgrootouders. Halverwege de negentiende eeuw stond het klimaat namelijk veel dichter bij de mens. Zo maakten ‘gewone mensen’ zich toen even druk om kwesties als ontbossing, verstedelijking, en het droogpompen van moerassen als die verfoeide elite.

Deze fotograaf zet alles op alles om de kinderen van Syriëgangers terug naar Nederland te halen

“Kinderen zijn weerloos en hebben nergens om gevraagd,” zegt Eddy van Wessel. Deze week in Brandpunt+: de zoektocht van een bevlogen oorlogsfotograaf, die het lot van jongens en meisjes niet naast zich neer kan leggen.

Een ongemakkelijke historische parallel: deze kinderen hadden foute ouders

Marcel en Dick, wier ouders flink fout waren tijdens de Tweede Wereldoorlog, wisten niet beter dan dat ze ‘guilty by association’ zijn. Wat kunnen we van hun verhalen leren over de omgang met kinderen van Syriëstrijders?

Deze activist doet alles om dierenleed tegen te gaan

We gingen een nacht op pad met 'vegan streaker' Peter Janssen voor een reportage. Hij hield zijn kleren aan, maar ontvoerde wel zeventig konijnen.

De springplank van Zihni Özdil

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende personen in hun carrière of leven zijn geweest. Ditmaal: Zihni Özdil (1981), historicus, nerd, en Tweede Kamerlid voor GroenLinks.