• Sites

Pete Wu

Over deze maker

Pete Wu studeerde af in American studies, mediafilosofie en journalistiek. Hij kwam via NOS, Quest, VPRO, IFFR en VICE terecht bij Brandpunt+, als online schrijver. Het liefst maakt Pete verhalen over de kleine Mensch en de grote Denker. Daarnaast schrijft Pete tegenwoordig ook fictie. Pete speelt niet de ukelele (maar heeft er thuis wel een liggen).

Van deze maker

‘Pochen op LinkedIn maakt ons allemaal onzeker’. Filosoof Martha Claeys (29) over de keerzijde van trots

Welke rol spelen emoties in ons leven van vandaag de dag? In deze nieuwe serie werpt steeds een andere expert een blik op de samenleving door de bril van een kern-emotie. Vandaag: de emotie trots.

Bekende Vlaming Chrostin (27) komt uit de kast: ‘Ik zeg zelf gewoon gay, ‘lesbisch’ klinkt zo raar’

De Belgische cartoonist tekende een queer verhaal, besefte dat het over háár ging en verliet toen haar verloofde, een man. “Ik dacht op een dag: Nee, ik kan mezelf dit niet nog één dag langer wijsmaken.”

Opinie: Stop met Aziatische acteurs als ‘gekke Chinezen’ te casten en te schrijven

Met de release van Bon Bini: Bangkok Nights, het nieuwste deel van de filmreeks van comedian Jandino Asporaat, laait weer die oude discussie op: 'mogen’ stereotype rollen in mainstream films wel?

Deze jonge vrouwelijke Koreaanse worstelaars vechten tegen tradities en seksisme

Na vijfduizend jaar mogen vrouwen eindelijk meedoen in ssireum, de oudste sport in Zuid-Korea. “Ik wil dat vrouwen ernaar kijken en denken: ik kan ook vechten.”

Corona-racisme: deze Nederlandse fotoserie bestrijdt het met schoonheid

Het coronavirus en racisme tegen Aziatische Nederlanders: ze gaan al een maandje hand in hand. Het aantal incidenten waarbij geweld tegen Aziatisch uitziende mensen in Nederland blijft maar toenemen. Hypocriet, vindt de Nederlandse fotograaf Saskia Wesseling.

Geoloog Brigitte verruilde Shell na tien jaar voor duurzame start-ups

Brigitte Vlaswinkel verliet oliegigant Shell na tien jaar trouwe dienst om te werken voor duurzame Nederlandse bedrijven als The Ocean Cleanup en Oceans of Energy. “ Het kan leuk klinken om bij een duurzaam bedrijf te werken, maar dan moeten je dagelijkse werkzaamheden je wel aanspreken.”

Dit is waarom sommige Aziaten de ‘r’ niet kunnen uitspreken

Mijn Chinese moeder vroeg bij de bakker altijd om een ‘bloot’.

(Hoe) vertel je je doofstomme en conservatieve Chinese moeder dat je op mannen valt?

Yao krijgt elk Chinees nieuwjaar te horen dat het tijd is om te trouwen en kinderen te krijgen – maar hij zit in de kast. Een gesprek met Jordan Schiele, die met zijn documentaire eng dichtbij Yao en zijn moeder komt.

Zo herken je een alien, áls je er een tegenkomt

Want als aliens naar de aarde komen, hoe weten we dan dat het aliens zijn? (En zijn ze er niet al, dan?)

Religie heeft nut, zegt deze ooit anti-religieuze hoogleraar

Stephen Asma stond bekend als enfant terrible van de religiecritici, maar zag het licht. Pete vroeg hem hoe het kan dat hij besloot op de bres te springen voor religies, ten tijde van jihadoorlogen en kindermisbruik in de kerk. Nou: “Religie was cruciaal voor de overleving van homo sapiens.”

Ik had het met regisseur Lukas Dhont van 'Girl' een keer NIET over trans mensen

Een gesprek met Lukas Dhont (27) waarin we het vooral niet over een bepaald onderwerp willen hebben. (Waardoor het juist weer dáárover gaat.)

Zo laat je je brein denken dat je meer tijd hebt

Pete vond tips in de wetenschap, die je drukke wereld een beetje meer vullen met hinnikende eenhoorns die draven in rustgevende weiden.

Zo overleef je als zenuwpees een huisfeestje

Hoe breek je in een praatcirkel in? Wat mag je zeggen bij 'small talk'? En: hoe zorg je ervoor dat mensen op jóu afstappen? De wetenschap heeft deze tips voor neuroten (en Pete).

Deze film gaat over twee dorpen die Bakel heten: een in Senegal en een in Brabant

De twee kleine Bakels liggen op 1138 uur wandelen van elkaar, maar hebben meer met elkaar gemeen dan je in eerste instantie zou denken, zo laat de film 'Aan de andere kant' zien.

Dit is de laatste plek op aarde waar vrouwen de baas zijn

Worden de vrouwen van de Mosuo, een Tibetaanse matriarchale stam in de bergen van China, ook op straat nageroepen door mannen? Vormen ze traditionele gezinnen? WaiHong Choo, ooit advocate in een mannenwereld, woont er al tien jaar een groot deel van het jaar en schreef er een boek over. “Een matriarchale maatschappij betekent juist níet dat mannen worden onderdrukt.”

We gebruiken veel te veel onnodige medicijnen – dit kunnen we daaraan doen

We nemen risico’s van bijwerkingen voor lief – en niet zonder gevaar. Het kost alleen in de Europese Unie al 200.000 (!) levens per jaar. Tijd om ons er meer bewust van te worden, zegt arts en epidemioloog Dick Bijl.

Wat een film als Crazy Rich Asians met mij doet

Onze Chinees-Nederlandse redacteur Pete Wu bleef vroeger expres zo ver mogelijk uit de buurt van alles wat met Chinees zijn te maken had. Helpt een romkom als Crazy Rich Asians, met een geheel Oost-Aziatische cast, ons van die taaie stereotypen af?

Wanneer te veel sporten slecht voor je mentale gezondheid wordt

Goed nieuws voor mensen die geen verse smoesjes meer kunnen verzinnen om niet te hoeven zweten.

Zo kom je over liefdesverdriet heen volgens de wetenschap

De meeste mensen denken dat tijd alle wonden heelt en luisterende vrienden helpen je pijn te verzachten. Maar… dat is niet genoeg, zegt de Amerikaanse psycholoog Guy Winch. In zijn nieuwste boek How to Fix a Broken Heart zet hij een paar cruciale fouten op een rij, die we maken tijdens het lijmen van ons kapotte koekoeksklokje.

De allereerste Pride in Homer, Alaska

Deze week zoomen we in op plekken waar dit jaar voor het eerst een Pride werd gehouden. Vandaag: Homer in de Amerikaanse staat Alaska (vijfduizend inwoners), een afgelegen dorpje bij de poolcirkel.

De allereerste Pride in Swaziland

In deze serie kijken we naar de landen waar dit jaar voor het eerst een Pride werd of wordt gehouden. Vandaag: Swaziland (1.3 miljoen inwoners), de laatste absolute monarchie in Afrika.

De allereerste Pride in Guyana

Deze week zoomen we in op landen waar dit jaar voor het eerst een Pride werd gehouden. Vandaag: Guyana (773 duizend inwoners), het enige land in Zuid-Amerika waar homoseksualiteit nog illegaal is.

Ten strijde! met de lhbti-gemeenschap in Libanon

In vervelend veel landen is vervelend veel voor verbetering vatbaar. Gelukkig zetten jonge, lokale activisten zich onvermoeibaar in voor de goede zaak. In de serie 'Ten strijde!' spreken we een aantal van hen. Ditmaal: Genwa, die vecht voor de fors onderdrukte lhbti-gemeenschap in Libanon. “Ik heb Libanon zien veranderen van een land dat homo’s niet aanvalt, maar tolereert.”

Zo kom je van je eeuwige hoogtevrees af, zegt de wetenschap

Eén op de vijf mensen heeft last van hoogtevrees. Onze Pete Wu is een van hen.

Nee, je leven is niet één groot avontuur - en dat is maar goed ook

Je inbeelden dat je de hoofdrol speelt in een heldenverhaal zorgt voor uitsluiting, racisme, seksisme, wereldoorlogen en een beetje teleurstelling, zeggen deze twee filosofen.

Zo pak je vooroordelen rondom hiv aan, volgens deze stigma-psycholoog

Van hiv is allang bekend dat het behandelbaar is en dat je het heus niet overdraagt via alledaags contact. Toch blijven mensen met hiv knokken tegen een hartstikke hardnekkig stigma. Waar doen we nog moeilijk over?

Dit is waarom je popcorn lekkerder vindt wanneer je eetstokjes gebruikt

Ook naakt popcorn eten werkt volgens psychologen.

Met deze superkracht presteren topvoetballers extra goed

Kan het Belgische elftal hierdoor het WK 2018 winnen?

Wij mensen kunnen het nodige leren van wolven, zegt deze kenner

Expert Elli Radinger weet nogal veel over wolven. Op bijna verliefde toon vertelde ze onze Pete Wu wat wij mensen van de goede beesten kunnen leren.

Twee millennials, vier linkerhanden: de verloren generatie op kluscursus

Onze Roos en Pete kunnen beter Twitteren dan timmeren. Daar hadden de geboren klunzen schoon genoeg van. "Als het moeilijk wordt, kan onze generatie bijna alles delegeren."

Hoe een woongroep Carrie (91) na vijftig jaar herenigde met haar jeugdliefde

De bewoners zaten in een kringetje, nieuwkomer Carrie hospiteerde. Een man keek haar indringend aan en vroeg na een poosje: "Zegt de naam Frits je nog iets? Nou, dat ben ik." Net als in 1943 werden de twee vervolgens verliefd op elkaar.

Waarom mensen jouw gezicht lezen als Resting B*tch Face

Voor iedereen die lid was van de Ik-Schijn-Boos-Te-Kijken-Hyve.

Hoe het humeur van één man een kernoorlog had kunnen veroorzaken, en andere gedachte-experimenten

Aan jouw geboorte ging al een opvallende reeks toevalligheden vooraf. Wat als het leven nét even anders was gelopen? Een uitstapje naar een alternatieve geschiedenis onder leiding van filosoof Jeroen Hopster.

Dit kunnen we van het gelukkigste land ter wereld leren over levensvreugde

Wat laat mensen elders op planeet aarde eigenlijk spinnen van tevredenheid? De komende tijd zoeken we 't uit. Ditmaal: wat kunnen we van Finnen, onlangs benoemd tot het gelukkigste volk ter wereld, leren over levensvreugde?

Homo en mormoon: hoe Levi loskwam van zijn geloof

“Ik had veel vrienden die ook mormoon én gay waren. Daarvan hebben er inmiddels dertien zelfmoord gepleegd.” Onze Pete Wu sprak de 31-jarige ex-mormoon Levi.

Vervelende toeristen? Zo lossen Europese steden het op

Leuk dat de economie van onze hoofdstad zo goed boert door toeristen – maar de stroom aan als Super Mario verklede vrijgezellen, in de weg lopende wietrokers en veel te traag fietsende angsthazen loopt de spuigaten uit. Tijd voor oplossingen dus. Amsterdam is gelukkig niet de enige plek die zucht en puft onder het gewicht van de vele reizigers die het toelaat. Hoe lossen andere steden het op?

De springplank van Otto-Jan Ham

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun leven of carrière is geweest. Ditmaal: wildebras, spraakwaterval en televisiemaker Otto-Jan Ham, van Studio Brussel en De Ideale Wereld. Ook wel: de bekendste Nederlander in België die we hier niet kennen.

Hoe we medicijnverspilling kunnen tegengaan

Elk jaar wordt er voor 100 miljoen euro (!) aan ongebruikte medicijnen vernietigd, omdat de Nederlandse wet dat voorschrijft. Huisartsen en apothekers als Dennis en Anja gaan tegen het systeem in tegen deze enorme verspilling.

Zo voorspel je de zomerhit van het jaar, volgens deze expert

De zon schijnt knetterhard dus: tijd voor cocktails met parapluutjes en de nieuwe Despacito uit de speakers. Kunnen we voorspellen waarom een liedje ineens dé zomerhit van het jaar wordt? We keken naar Derek Thompson voor een antwoord. Hij schreef het boek Hit Makers.

Waarom Aziaten massaal in deze houding zitten

Westerse mensen schijnen deze houding niet zo goed te kunnen, Aziaten des te beter.

Mensenrechtenactivist Nathan (24) bracht 100 duizend man op de been tegen de Chinese regering

Tijdens deze David-tegen-Goliath-strijd zit de jonge inwoner van Hongkong regelmatig in de gevangenis, of weigert hij trouw te zweren aan China. Hij en zijn kameraden zijn dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. "Je moet ervoor vechten – vrijheid is niet gratis.

Dit nieuwe middel herstelt mogelijk de alcoholschade in je hoofd

Help is on the way.

De springplank van onze Nadia Moussaid

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Nadia Moussaid (1984), die tot onze vreugde met ingang van 1 april een van onze presentatoren wordt, na eerder bij onder andere AT5 en De Nieuwe Maan te hebben gewerkt.

“Gemeenteraadslid is géén baan met status, ik wil voor mensen strijden”

Sunita Biharie is lijsttrekker van de SP Apeldoorn. In gesprek over trauma's, dadendrang en idealisme. "De politiek is niet eervol. Sterker nog, het is walgelijk als mensen het wél eervol vinden."

Hoe de hoofdredacteur van het eerste LHBTI-magazine in het Midden-Oosten onvermoeibaar doorzet

Jordanië bungelt ergens onderaan de lijst wat betreft persvrijheid, op nummer 138. Een vakantieoord voor LHBTI’ers is het ook al niet. Toch zet de hoofdredacteur van My.Kali onvermoeibaar door, en viert het magazine nu zijn tienjarig bestaan. "Ons krijg je niet zomaar klein, wij zetten door."

Waarom je van alleen zijn een stuk gezelliger wordt

Als Pete bekent dat hij graag alleen is, wordt-ie vaak niet geloofd. "Waarom dan, Pete? Samen is toch gezellig? Alleen zijn is ongezellig! Je bent een ongezellige lul!" Gelukkig staat de wetenschap aan zijn kant: even geen sociaal contact is hartstikke goed voor je.

Waarom deze Taiwanese filmmaker haar camera nodig had om haar lesbische moeder een geheim te vertellen

Filmtip! In de prijswinnende documentaire Small Talk probeert de Taiwanese regisseur Hui-Chen Huang dichterbij haar lesbische moeder te komen. Na de dood van haar man, die haar thuis sloeg, was moeder A-Nu liever voor haar vriendinnen dan voor haar kinderen. Nu zit ze eindelijk tegenover haar dochter. (Die haar een groot geheim vertelt.)

Deze Zuid-Afrikaanse tweelingbroers kwamen uit de kast toen ze 21 en 29 waren

Charl en John Edwards (32) zijn tweelingbroers. Charl kwam op zijn 21ste uit de kast, wat niet makkelijk was in het door vooroordelen getekende Zuid-Afrika. Laat staan in het streng christelijke gezin Edwards. Acht jaar later pas, volgde zijn broer John.

De fascinerende rol van Nederland in de transgender-emancipatie

Het is voor de meeste mensen misschien een ver-van-hun-bed-show, maar je zou de geschiedenis van transgenders in Nederland echt eens moeten lezen. Niet alleen voor de fascinerende persoonlijke verhalen, ook omdat Nederland de afgelopen vijftig jaar flink wat voor elkaar heeft gekregen.

Deze Palestijnse activiste stond aan de wieg van de Arabische #metoo-beweging

"Als een vrouw in de Arabische wereld seksueel wordt aangevallen, is de dominante reactie: dat komt omdat jíj een oneerbiedige vrouw bent. Je hebt het vast zelf uitgelokt, de maatschappij treft geen blaam.” Maar dát pikt de 21-jarige Yasmeen niet.

Zo kunnen marktwerking en publieke diensten wél een goed huwelijk sluiten

De zorg, de NS; publieke diensten blijken niet altijd een even goede match met de markt, betoogt Sander Heijne. Maar geen nood: onder de juiste voorwaarden kan het wél werken, en anders biedt een interventie van burgers soelaas.

Met deze eenvoudige tips kweek je in rap tempo een olifantengeheugen

Voor onze Pete komen de tips die hij vond in de wetenschap veel te laat. Maar hé, wil jij echt iets goed onthouden? Blijf om te beginnen gewoon eens vijftien minuten stil en doe het licht uit.

We zijn de godganse dag onze reputatie aan het managen, zegt deze filosofe

Oef, wat moet je in vredesnaam invullen op je LinkedIn? Wat zullen de mensen wel niet over je dénken? Een gesprek met filosoof Gloria Origgi over onze drang onder controle te krijgen hoe we overkomen, waarom sommige mensen liever hun gezin uitmoorden dan te leven met reputatieschade en die vreselijk pretentieuze tatoeage op mijn onderarm.

Vlees is het nieuwe roken, zegt deze hoogleraar, en dat is goed nieuws

Jan Rotmans onderzoekt waarom en hoe hele volksstammen in korte tijd hun gedrag en opvattingen veranderen. Zoals het massaal afzweren van roken, of het volgens Rotmans naderende einde van vlees.

De natuur gaat niet ten onder aan de mens, maar bloeit juist op, zegt deze bioloog

Plant- en diersoorten die als sneeuw voor de zon verdwijnen dankzij ons? Nou, dat valt wel mee, als we Chris D. Thomas mogen geloven. "We moeten wegblijven van het doemdenken over de biologische wereld, en overgaan op een wetenschappelijk perspectief."

Voor je het weet eten we vlees zonder dieren te hoeven slachten, voorspelt deze activist

Vlees dat van dieren komt, maar waar er nooit eentje voor hoeft te sterven: in laboratoriums gekweekt vlees komt eraan, zegt Paul Shapiro.

Dit kunnen we van Japanners leren over geluk

Wat laat mensen elders op planeet aarde eigenlijk spinnen van tevredenheid? De komende tijd zoeken we 't uit. Ditmaal: wat kunnen we van Japanners leren over levensvreugde?

De springplank van Youp van 't Hek

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Youp van ’t Hek (1954), cabaretier, columnist en - zo concludeerde onze interviewer gaanderweg - leuke man.

De springplank van Jan Terlouw

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal belden we Jan Terlouw (1931), oud-politicus, schrijver (Koning van Katoren) en pleitbezorger van een mensgerichter brievenbusklimaat.

De springplank van Elfie Tromp

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: romancier, columnist en podcast-maker Elfie Tromp (32).

De vraag blijft zich voordoen: migranten of gevangenen?

Locatie: Griekenland. Setting: een vijftigtal vluchtelingen, samengepakt in een ruimte met tralies en bewakers, omheind door hekken die onder stroom staan. Geen warm water te bekennen; wel veel kinderen.

Na het lezen van dit stuk ga je nooit meer te laat naar bed

Hoor eens, nachtwezens, we moeten praten.

Deze gevluchte Syrische homo vangt lotgenoten op in Istanbul

"Ik wil het woord eigenlijk niet gebruiken, maar als je je ‘normaal’ kleedt en je gedraagt zoals de anderen, krijg je minder te maken met geweld.”

Links en rechts zijn voltooid verleden tijd, zegt deze historicus

Philipp Blom legt uit.

Hoe we afvalbergen kunnen transformeren tot goudmijnen

We zijn wel goed in het recyclen van dingen, maar dat is niet hetzelfde als hergebruiken. Op dat vlak valt dan ook nog het nodige te winnen.

Hoe het is om zwart te zijn in China

Drie jongeren over hun ervaringen. “De ouders van mijn Chinese ex-vriend zeiden: ‘Van alle meisjes hier, kies je net het zwarte meisje. Waarom?’”

Hoe we vechten tegen een eeuwige vijand: het water

We moeten tegenwoordig iets harder werken, maar we kunnen het (weer) terugdringen: onze eeuwige vijand, onze enige zegen, het water.

Vijf keer eerder stierf 75% van de aardbewoners uit. Dit kunnen we daarvan leren

Maken wij mensen de zesde keer mee, en kan alles kapot? Wetenschapsjournalist Peter Brannen legt uit.

De springplank van Brian Elstak

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: beeldend kunstenaar en hiphopliefhebber Brian Elstak (1980), die momenteel succes heeft met zijn eerste kinderboek, Tori.

Bang voor praktisch alles? Geen zorgen, angst kan een goede raadgever zijn

Geen moed zonder angst, schrijft Pete Wu.

Vaak is de afstand tussen ouders en leraren te groot. Zo verkleinen we die kloof

Sommige ouders spreken de taal amper, en hebben zo weinig zicht op wat er goed of slecht gaat op school. Leraren hebben vaak werk zat. Gelukkig zijn er brugfiguren die dit gat dichten.

Hoe een Nijmeegse basisschool het fenomeen 'zwarte school' bestrijdt

Camiel Zwart maakte een film over een basisschool in Nijmegen die de 'witte vlucht' van ouders en kinderen probeert tegen te houden.

Hoe drie Koerdisch-Nederlandse vrouwen sleutelen aan het nieuwe Koerdistan

Ze zijn ooit gevlucht uit het gebied, maar zijn nu – via een omweg in Nederland – terug with a vengeance: de Koerdische Beri, Shapol en Bahar laten in de uitzending van Brandpunt deze week zien dat ze hun vrouwtje kunnen staan.

Vier tips om de gaydar-scan te omzeilen

Ben je een witte man of vrouw die denkt het gevaar te lopen dat je heteroseksualiteit (haha) ongewenst wereldkundig wordt gemaakt, hier een paar anti-detectie-tips.

Stop in vredesnaam met het door elkaar gebruiken van deze termen

Nee, schizofrenie en gespleten persoonlijkheid betekenen niet hetzelfde. Obsessies en dwanghandelingen trouwens ook niet. Gelukkig is er nu dit lijstje, waardoor je je nooit meer hoeft te vergissen.

De springplank van transgender model Valentijn de Hingh

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of juist uit een dal lanceerde. Ditmaal: Valentijn de Hingh (Lelystad, 1990), Neerlands beroemdste transgender model, schrijver en dj.

Hoe Spitsbergen werd overvallen door de gevolgen van de klimaatverandering

In Brandpunt+: Sacha naar het einde van de wereld. Climate change is here, in Svalbard, Spitsbergen. Maar dat was eerder dan de inwoners hadden verwacht.

Zal racisme op een dag verdwijnen?

En, nog belangrijker misschien, hoe dan? Asking for a friend.

Vrienden maken wordt lastiger met de jaren, maar er is hoop

Je werkt 40 uur per week, hebt een vaste sportavond en plant je vrije tijd zorgvuldig vol. Hoe past een nieuwe vriendschap daarin?

Hoe maak je de massa in vredesnaam warm voor duurzaamheid?

Een rondje langs de velden: zo proberen Greenpeace, Milieudefensie en de Nacht van de Nacht het klimaat onder jouw aandacht te brengen.

De springplank van Leo Blokhuis

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of juist uit een dal lanceerde. Ditmaal: presentator, journalist en muziekfanaat Leo Blokhuis (1961).

In deze game speel je een vader die date met andere homovaders

Dream Daddy speelt met de gay fantasie van de ‘daddy’, maar wordt tegelijkertijd geprezen om zijn genuanceerde en respectvolle portrettering van problemen en dagelijkse dingen waar homoseksuele mannen tegenaan lopen.

De robots komen eraan – dit is wat ons te wachten staat, voorspelt een socioloog

Uh-oh, daar komen ze aan marcheren: robots en de klimaatcrisis, hand in hand. Wat nu? De Amerikaanse socioloog Peter Frase schetst vier toekomstscenario's – die variëren van een toekomst waarin we met z'n allen kumbaja zingen tot miljarden doden.

Hoe deze videoclip stereotypen op z'n kop zet – en waarom we daar mee moeten oppassen

De nieuwe video van Libanese band Mashrou' Leila is cool en zo, maar laten we niet met z'n allen achter elk ding aan rennen, dat niet aan stereotypen van jouw wereldbeeld van moslims voldoet.

De springplank van Hassan Bahara

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Hassan Bahara (Amsterdam, 1978), romancier, columnist en journalist bij de Volkskrant.

De springplank van Nicolaas Veul

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Nicolaas Veul, VPRO-programmamaker van o.a. Oudtopia, Super Stream Me en Beestieboys.

Een dove homo over flirten zonder woorden

Gebruiken dove homo’s andere gebaren dan heteroseksuele lotgenoten? Bestaat er homohaat in de dovenwereld? En hoe flirt je eigenlijk zonder woorden? We vroegen het ervaringsdeskundige Rico (37).

De stadsfilosoof van Delft over verbinden en de angst voor het onbekende

“Een experiment: spuug maar eens op je hand en lik het dan op. Zolang het in je mond zit, vind je het best, maar zodra het buiten jouw huid komt, denk je ‘Gatverderrie’.”

Filmmaker Stephen Morse kreeg ongeremde toegang tot Geert Wilders voor een docu

We belden met de Amerikaan die lukte wat Nederlandse journalisten maar niet gedaan krijgen.

Waarom het op veel plekken steeds vaker over Amsterdam gaat

The red light district? Nope. De coffeeshops? Nee. De grachten? Neuh. De mooie Europese reeks van Ajax? Ook al niet. Wat dan wel? Sinds kort is het anti-kinderobesitas beleid van de hoofdstad wereldberoemd.

Deze klimaatactiviste sloeg als twaalfjarige alarm en doet dat nu weer

"Staan wij kinderen überhaupt nog op jullie prioriteitenlijst, volwassenen van de wereld?” – Severn Suzuki in 1992.

Hoe moslima’s zelf het stereotype van de onderdrukte vrouw omverwerpen

Volgens dr. Margreet van Es herkennen moslimvrouwen zich helemaal niet in het geschetste beeld: "Niemand is honderd procent geëmancipeerd of wordt voor de volle honderd procent onderdrukt."

In gesprek met een Marokkaans-Nederlandse homo uit Slotermeer

"Het hoeft niet makkelijk te zijn om ergens te wonen, het moet wel een beetje spannend zijn.”

Vreselijk, een feelgoodfilmpje over vaders en hun gay kinderen

Fijne vaderdag! Hier een vreselijk feelgood en vreselijk Amerikaans filmpje over jonge homo’s en lesbiennes en hun vaders vragen.

Deze Syrische beste vrienden vloggen vanuit het kamp op Lesbos

Een lach en een traan vanuit Kamp Moria :-)-:

Hoe deze hartchirurg de Egyptische Jon Stewart werd

Een hartchirurg gone satirische talkshowhost, de voormalige arts Bassem Youssef gaf jarenlang op rebelse manier politiek commentaar op de Egyptische regering. Over hem is nu een documentaire gemaakt: Tickling Giants.

Eindelijk: een superhelden-film met een gay-personage in de hoofdrol

In de nieuwe film speelt een lesbische superheld de gele Power Ranger.

Deze Belgische sloot zich ooit aan bij IS, keerde terug en geeft nu voorlichting op scholen

"Wij gingen daar in het begin heen om humanitaire redenen. Als je nu gaat, weet je heel goed wat je te wachten staat en wat IS is." Laura Passoni (31) ontsnapte uit het web van de IS.

Deze Poolse jongens en meisjes maken zich klaar voor de gewapende strijd

Van alle kanten wordt aan Polen getrokken: de Russen van rechts, de Europese Unie van links. Maar zien de Polen ook de scheuren in hun eigen verdeelde volk?

Door deze activist mag je voor het eerst in Azië (bijna!) trouwen met iemand van hetzelfde geslacht

Er was een zelfmoord van een Franse professor voor nodig, maar Taiwan heeft nog nooit zo dicht bij het invoeren van het homohuwelijk gestaan.

We vroegen roze vijftigplussers om levensadvies aan jonge homo's en lesbiennes

Wie kun je als jonge homo beter advies vragen dan aan oudjes die al zeventig jaar uit de kast zijn?

Deze nuchtere dwarsliggers in het noorden van Nederland doen het lekker zelf

8,5 procent is er werkloos, 27,6 procent vergrijsd: het klinkt niet bepaald sexy wanneer men het heeft over de Veenkoloniën. Maar als een kleine nederzetting net buiten het bereik van de lange arm van het Binnenhof, bleven de dorpen daar moedig overleven – door veel dingen buiten de overheid om zélf op te lossen.

Drie keer raden wie niet worden bereikt door al die goedbedoelde steminitiatieven

De Stembus 2017 van o.a. Tim Hofman, de Jongerenkieswijzer, de viral oproep van Massih Hutak waarin hij oproept te gaan stemmen: allemaal goede initiatieven die jongeren moeten overhalen naar de stembus te gaan aanstaande 15 maart. Wat me zorgen baart, is of ze wel iedereen op de juiste manier bereiken – met name jongeren met een migrantenachtergrond.

Gemengde gevoelens over de gemengde buurten in Utrecht

Kreeg Utrecht onlangs al de dood van Dick Bruna te verwerken, nu mogen de bewoners ook nog eens bijkomen van de Brandpunt-aflevering afgelopen 21 februari. Een genuanceerde mozaïekvertelling van vier totaal verschillende kanten van de stad midden in het land.

Holleeder vs Holleeder: wat als Willem je broer is?

Vandaag wordt het proces tegen die ene broer van haar hervat. Dit keer hoopt Astrid zelf tegenover hem te staan in de rechtbank. Wat kunnen we nog te weten komen over het leven van Astrid Holleeder?

Vier moslims over polarisatie in Nederland: “Klaar om een vliegticket te boeken”

Als moslim in Nederland zeggen dat je bang bent dat de overheid ten tijde van Trump concrete discriminerende maatregelen tegen je gaat nemen: reëel of polariserend? Deze moslims hebben al nagedacht over in-het-geval-dat. “Ik heb altijd genoeg geld om een vliegticket te kunnen kopen naar mijn thuisland. Ik ben overal allochtoon, maar daar niet.”

Hoe het is om spierwit te zijn met Aziatische of zwarte wortels

Je stamboom zegt iets anders, niemand beschouwt je als een zwarte of Aziatische persoon en iedereen classificeert je als 'wit'. Hoe is het om op te groeien als wit terwijl je het eigenlijk niet bent?

We spraken de regisseur van de film waar iedereen en zijn moeder over praat

Barry Jenkins (37) raakt zijn kijkers right in the feels met zijn verhaal over een zwarte Amerikaanse homoseksuele jongen uit een achterstandswijk.

Dit zijn vanaf vandaag de twee machtigste millennials ter wereld

Twee dertigers hebben het vanaf vandaag voor het zeggen in Amerika.