• Sites

Nick van Santen

Over deze maker

Nick van Santen (1996) is geboren in Den Haag, maar opgegroeid als Utrechter, waar hij ook de lokale School van Journalistiek doet. Hij is veel bezig met klimaat, veganisme en hoe de economie werkt. Als hij niet schrijft is hij bezig met van alles: van voetbal tot golf, van lezen tot jiu jitsu. Het liefst elke week een andere hobby!

Van deze maker

We vroegen het LAKS naar de gekste klachten over de examens: “Ineens begon een volkszanger op te treden in de zaal naast ons”

De examens zijn bijna voorbij, en dit jaar is al een recordaantal klachten binnengekomen bij LAKS: 240.000 stuks. Dat gaat van een pauw die naast het schoolgebouw de hele boel bij elkaar krijst tot een geit die door de gangen rent.

Dit hoort niet bijzonder te zijn: een man die zich uitspreekt voor abortusvrijheid

De afgelopen weken stond in de Verenigde Staten ineens de vrijheid voor abortuskeuze onder druk, nadat was uitgelekt dat het Amerikaanse Hooggerechtshof plannen had gemaakt om de zaak Roe tegen Wade uit 1973 nietig te verklaren.

Wordt het niet eens tijd dat het centrale eindexamen verdwijnt?

Donderdag 12 mei is het zover: de centrale eindexamens. Dat gaat nog steeds op dezelfde manier als in de tijd van onze ouders. Heeft het eindexamen in zijn huidige vorm niet zijn beste tijd gehad?

Wij vroegen aan kenners hoeveel kans het nummer van S10 maakt

Douze points! Komende week betreedt ‘onze’ S10 het podium in de hoop de nieuwe winnaar van het songfestival te worden. Muziekwetenschappers en songfestivalexperts vertellen ons over de kansen van S10.

Duurzame frustraties: zó ga je om met die vriend die het licht aan laat staan

Hij laat altijd het licht aan staan. Zij zet de verwarming niet uit als ze weggaat. Soms zijn onze vrienden toch niet zo duurzaam. Drie experts op het gebied van duurzaamheid leggen uit hoe we onze vrienden toch kunnen aanspreken, zonder dat je uit de groepschat wordt gegooid.

Stadsgeograaf Cody Hochstenbach (32) over de wooncrisis: “Laat je niet tegen elkaar uitspelen door Den Haag”

De woningmarkt is hot. Huizenprijzen schieten de pan uit en mócht je een van de gelukkigen zijn met een huis, dan betaal je waarschijnlijk nog te veel. Cody Hochstenbach (32) is stadsgeograaf en sinds februari 2022 ligt zijn boek Uitgewoond in de winkels.

Een stuk natuur of een autoweg: wat is je meer waard?

We kappen wéér eens een bos voor een snelweg: een stuk van het Amelisweerd bij Utrecht wordt gekapt voor de verbreding van de A27. Is nodig, zegt het kabinet. Is het niet waard, zegt actiegroep ‘Amelisweerd niet geasfalteerd’. Waar kies je voor: een stuk natuur of een autoweg?

Wanhoop (nog) niet: dit zijn 5 hoopvolle klimaatontwikkelingen

Het nieuwste klimaatrapport van maandag schetst een droevig beeld over de staat van de aarde. Wij vonden hoopvolle ontwikkelingen om je aan vast te klampen.

Wij vroegen aan klimaatstakers welke veranderingen er nodig zijn: “Fuck de groei-economie”

Vijf klimaatstakers vertellen ons hoe we het roer om moeten gooien.

Maria heeft regelmatig seks met een gigolo: “Ik zou het elke vrouw aanraden"

In onze vierdelige serie Candy Boys volgen we Timo, die werkt als gigolo. Een van de klanten van Timo is de Duitse Maria (53). Zij vertelt over het inhuren van een gigolo, het taboe voor vrouwen en haar gevoelens voor Timo.

“Ik ben ook gewoon trots op hem”. Anika heeft een relatie met een stripper

In onze vierdelige serie Candy Boys komt het onderwerp al langs: sekswerk in combinatie met de liefde. Anika (25) is partner van een sekswerker en vertelt over hoe ze omgaat met reacties, jaloezie en het doorbreken van taboes rondom het onderwerp.

Hoe jongeren vechten tegen de boomeridealen in de gemeenteraad

De stembussen zijn geopend. Je hebt de keuze uit lokale partijen, landelijke partijen, maar in veel steden kan je op iets anders stemmen: jongerenpartijen. Wij spraken met drie jonge lijsttrekkers over boomerpolitiek en waarom jonge mensen in de gemeenteraad dat gaan veranderen.

Deuren of wielen? Dit is het definitieve antwoord volgens experts

Zijn er meer deuren of wielen? Na ‘The Dress’ en ‘Yanny of Laurel’ is er weer een onderwerp dat de onlinewereld verdeelt. Maar hoe komen we ooit achter het antwoord? We vroegen planoloog Mick van der Maas en hoogleraar mobiliteit Henk Meurs wat zij denken.

Heb je wel of niet iets aan het invullen van een stemwijzer?

Het is weer druk in stemwijzerland, want de verkiezingen komen er weer aan. Maar krijg je eigenlijk wel goed stemadvies aan de hand van die paar oppervlakkige stellingen? We zochten de zin en onzin van stemwijzers voor je uit.

Waarom massaal demonstreren voor vrede anno 2022 zin heeft

Demonstreren voelt vaak krachtig, maar soms ook wel nutteloos. Veranderen er echt dingen als jij de straat op gaat en je stem laat horen? Twee hoogleraren vertellen over het effect van demonstreren voor vrede. Spoiler alert: nut heeft het zeker.

Surfkampioen en activist Anne (26) woont naast Tata Steel: "Opgroeien in een gezonde omgeving, dat kan hier niet"

Anne Albers (26) woont in Wijk aan Zee en bindt de strijd aan met Tata Steel, zodat de inwoners kunnen leven in schone lucht. Hoe is het om te leven naast de giftige uitstoot? “Ik laat me niet wegpesten.”

8 tips om gelukkig te zijn met je eerste baan: laat je werk werken!

Ondanks de vele vacatures kan het best lastig zijn de juiste baan te vinden. Ook gelukkig blijven in die baan kan een struggle zijn. Arbeidspsycholoog Tosca Gort en carrièrecoach Pauline Nonnekes geven ons acht tips om hier mee om te gaan.

Open de clubs! Waarom we móeten dansen

Dansen in een club met mensen die je niet kent is niet alleen leuk, maar ook hartstikke gezond blijkt uit onderzoek. Dr. Dance Peter Lovatt legt uit wat er allemaal in je lichaam en hersenen gebeurt tijdens het dansen