Nick Felix

Over deze maker

Nick is inmiddels verslaggever bij NOS op 3, maar eerder werkte hij als redacteur bij Brandpunt+. Houdt er van om diep een onderwerp in te duiken en er vervolgens een creatief beeldverhaal van te maken.

Van deze maker

Bradley (24): “Mijn vrienden weten niet dat ik een zwerver ben”

Als je dakloos bent, dan is dat vast je eigen schuld of heb je daar zelf voor gekozen en zit je de hele dag aan de halve liters bier. Of toch niet? Begin 2020 waren in Nederland naar schatting 8.500 dakloze jongeren, Bradley (24) is één van hen.

Kind van een gedetineerde: "Ik ben mijn vaders daad niet"

Als je vader in de gevangenis zit, ben je dan net als hij even crimineel? Want ja, zo vader, zo dochter toch? In Stereotypisch zoeken we uit hoe het is om een kind te zijn van een gedetineerde.

Scientologie: kerk of sekte?

Scientology, is het een kerk? Is het een sekte? Kost het vooral veel geld of is het vooral zingeving? In Stereotypisch onderzoeken we hoe het is om Scientoloog te zijn.

Dochter van Quote 500-miljonair: 'Ik heb er een hekel aan als mensen denken dat ik alles krijg'

Stel: je vader staat in de Quote 500. Komt alles je dan aanwaaien in het leven? Word je geboren met een gouden lepel in je mond en groei je op in riante villa's? Of sta je juist onder hele grote druk om óók rijk en succesvol te worden?

Hoe moeten we omgaan met nepnieuws?

Wie zit achter het nepnieuws dat opduikt in de media en waarom wordt het verspreid? Er is niet een enkele bron van nepnieuws aan te wijzen. Maar onze zoektocht kwam uit bij een plek waar dagelijks berichten worden gemaakt om de nieuwsconsument te verwarren: een anoniem gebouw in Sint-Petersburg.

Vier tips om nepnieuws te herkennen

Nepnieuws is geen nieuw fenomeen. Door de eeuwen heen is er altijd wel sprake geweest van (bewuste of onbewuste) verspreiding van onwaarheden verpakt als nieuwsberichten. Het verschil tussen toen en nu is de manier en het gemak waarmee deze nepnieuwsberichten verspreid worden via social media.

Vanuit dit gebouw proberen de trollen van Poetin Westerse media te beïnvloeden

Aan de rand van Sint-Petersburg staat een ogenschijnlijk onschuldig gebouw. Maar elke ochtend komen hier een paar honderd Russen samen om nepnieuws te verspreiden. Een blik achter de schermen van het Brandpunt-item over deze zogenaamde trollen van Poetin, die maar een doel hebben: chaos en wantrouwen veroorzaken in de Westerse media.

Marinaleda, een utopisch dorp in Andalusië

In Andalusië, de meest zuidelijke streek van Spanje, ligt het socialistische dorpje Marinaleda. Sinds 1979 is daar een burgemeester aan de macht die niet onderdoet voor Fidel Castro.

In het Zuid-Spaanse dorp Marinaleda krijgt iedereen hetzelfde salaris

In Zuid-Spanje ligt het socialistisch modeldorp Marinaleda. Sinds 1979 is er een burgemeester aan de macht die een ander idee heeft over de verdeling van geld en middelen, Juan Manuel Sánchez Gordillo. Hij eigende zichzelf en de bewoners een stuk land toe waarop gewerkt kan worden, maar wel tegen een gelijkgesteld salaris voor iedereen, van de olijfplukker tot de opzichter.

Met je smartphone naar bed gaan zorgt voor slapeloze nachten

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 17 procent van de jongeren zich verslaafd noemt aan zijn smartphone en dat 20 procent van de jongeren lichamelijke klachten heeft door het gebruik van de telefoon. Slapeloosheid is een van de problemen.

Dit zijn de vier lessen voor een lang en gezond leven (en ze komen uit Sardinië)

Hoe word je gezond en gelukkig oud? Op het eiland Sardinië kennen ze het geheim. Nergens ter wereld worden mannen en vrouwen zo oud als daar. Dit zijn de vier redenen waarom het de mensen hier lukt om lang (en gelukkig) te leven.

Op Sardinië leven mensen die vergeten dood te gaan

Een gedeelte van Sardinië is een zogenaamde Blue Zone: een plek waar mensen stukken ouder worden dan elders. Het zijn deze 'centenarians' die hier met gemak gezond en gelukkig ouder dan honderd worden. Sacha de Boer maakte deze fotoreeks op Sardinië.

De strijd om Mosul – het laatste IS-bolwerk in Irak – kan nog maanden duren

Giftige rookwolken omhullen de stad, die inmiddels aan alle kanten omsingeld is door een coalitie van verschillende milities. De weg tussen Mosul en Raqqa is afgelopen week veroverd, waardoor de twee belangrijkste IS-steden niet meer met elkaar verbonden zijn.

Hoe de ‘monuments-men’ de ziel van Italië redden

Midden-Italië wordt geteisterd door aardbevingen; eind augustus vielen er bijna 300 doden. Maar, door de vele schokken lopen ook oude kerken en unieke kunstwerken gevaar. Een speciaal team is een race begonnen om deze kunst van de verwoesting te redden. Of zoals het team zelf zegt: de ziel van Italië moet worden gered.

Italiaanse Monuments Men proberen kunstschatten van aardbevingen te redden

Het midden van Italië wordt sinds afgelopen zomer geteisterd door aardbevingen. Eind augustus vielen er bijna 300 doden. Bij veel Italianen zit de schrik er goed in. Niemand weet wanneer het weer raak kan zijn. Door de aardschokken staan veel oude kerken en gebouwen op instorten. Maar dat niet alleen, deze gebouwen hangen vol met unieke kunstwerken. Een speciaal team is nu een race tegen de klok begonnen om die kunst van de verwoesting te redden.

Dit zijn de drie duurzame lessen uit Denemarken

Er moest een rechter aan te pas komen om het Nederlandse klimaatbeleid te veranderen. En nu de bindende afspraken van de klimaattop in Parijs van kracht zijn, is het echt tijd om ambitieuze plannen te smeden en uit te voeren. In Denemarken heeft de regering al lang duurzame stappen gezet. De stad Kopenhagen gaat zelfs nog verder en wil in 2025 volledig CO2-neutraal zijn. Welke duurzame lessen kunnen wij leren van de Denen?

Hoe Kopenhagen de groenste stad van de wereld wil worden

Kopenhagen is niet alleen de stad van Hans Christian Andersen en de Kleine Zeemeermin, het is ook een van de meest duurzame steden van Europa. Het is zelfs hard op weg om de eerste CO2-neutrale stad van de wereld te worden – een ambitie die men in 2025 wil behalen. Bekijk alvast enkele foto's die we schoten tijdens het maken van onze reportage.

Terwijl je dit leest worden al je gegevens verzameld en doorverkocht

Maar lees het toch maar. Want: als al je gegevens worden verzameld, is het op z'n minst goed om te weten wáár deze naartoe gaan. Wie kan er bij? En, hoe veilig worden ze opgeslagen?

Hoe groot is onze digitale schaduw?

We leven in een wereld waarin internet steeds meer mensen en apparaten met elkaar verbindt. Hierdoor worden er ook continu meer gegevens over ons opgeslagen. Maar wie weet er eigenlijk precies wát van ons? En wat gebeurt er met die data?

Een jaar na de dodelijke smokkel

Het is een jaar geleden dat langs de snelweg van Boedapest naar Wenen een kleine vrachtwagen werd gevonden met daarin 71 dode vluchtelingen. Gestikt in een niet geventileerde koelwagen lagen de levenloze lichamen op elkaar gestapeld. Waarschijnlijk stond de wagen met mannen, vrouwen en kinderen uit voornamelijk Syrië al een dag in de brandende zon.

Hoe een krachtige lobby ervoor zorgt dat er nog steeds sluipsuikers in ons eten zitten

De kracht van de suikerlobby is groter dan gedacht. Uit een rapport van de lobbywaakhond CEO blijkt dat lobbyisten in Brussel druk uitoefenen op Europarlementariërs. Hierdoor komt anti-suikerwetgeving vaak niet door de stemmingen in het Europees Parlement. Ook wordt er betaald om wetenschappelijke onderzoeken te beïnvloeden in het voordeel van de suikerfabrikanten. Bij elkaar opgeteld geven de grote snoep-, frisdrank-, en snackproducenten jaarlijks 21 miljoen euro uit aan de pro-suikerlobby.

Hoe twee steenrijke broers, met Nederlandse roots, macht kopen in de VS

De gebroeders Koch: waarschijnlijk heeft u nog nooit van ze gehoord en dat willen ze eigenlijk ook graag zo houden. De twee puissant rijke broers geven zelden interviews, maar laten hun invloed op de Amerikaanse samenleving wel degelijk op de achtergrond gelden. Het was de vraag welke Amerikaanse verkiezingscampagne ze zouden steunen met hun vermogen.

Hoe zit het precies met de Nederlandse troepen in Mali?

VN-secretaris Ban Ki-moon is er duidelijk over: Nederland moet haar militairen langer in Mali houden. Deze hoop sprak hij vorige maand uit tegen minister Koenders. Het kabinet heeft daarop toegezegd op zijn minst te onderzoeken of een verlenging mogelijk is. Maar er is ook kritiek op de missie. De Nederlandse troepen zouden niet zo veel kunnen beteken in Mali. Hoe zit het precies met onze mannen in Mali? Hoeveel zijn het er en wat doen ze precies in het conflictgebied? De feiten op een rij.

De brandweermannen van Zaventem wisten niet van de derde bom

De brandweerkazerne van het Belgische Zaventem ligt op steenworp afstand van het vliegveld. Vanuit de meldkamer kan je het terrein bijna zien liggen. Op 22 maart even na acht uur horen de mannen van Ploeg C een zware explosie. Acht minuten later staan ze in de vertrekhal om hulp te verlenen aan onschuldige passagiers, gedood of verwond door twee spijkerbommen van IS.

Jacht op de daders in Keulen

De klopjacht van de politie op de daders uit Keulen, houdt Duitsland in zijn greep. Wie waren zij en hoe waren ze georganiseerd? De Duitsers willen antwoorden na de traumatische gebeurtenissen uit de Nieuwjaarsnacht. De indrukwekkende getuigenissen van twee meisjes die in die nacht op het station in Keulen terechtkwamen.

“Resultaat van het voorschool-systeem is nul.”

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs moet tekst en uitleg geven over de effectiviteit van voor- en vroegschoolse educatie. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil hierover op korte termijn met hem in debat. Dat blijkt uit een rondgang van het televisieprogramma Brandpunt.

Vitaminepillen kunnen wel degelijk schade veroorzaken

Het slikken van multivitamine is niet altijd een goed idee. Sterker nog: het kan zelfs schade veroorzaken. Hooggedoseerde vitaminepillen bevatten soms vele malen de veilige dosis vitamine B6.