Over deze maker
Neeltje Walgien (1996) studeerde in 2021 af aan de School voor Journalistiek, waar ze verknocht raakte aan schrijven en filmmaken. Dat deed ze eerder bij VICE, Tegenlicht, Pointer en 2Doc, en nu bij Brandpunt+. In haar vrije tijd schrijft ze muziek als Bonnie OST, kookt ze veel, wandelt ze graag in het bos en koestert ze een passie voor realitytelevisie.
Van deze maker

Influencer Alice (25): 'Als volwassene word je degene die je als kind het meest nodig had'
Zangeres en YouTuber Alice houdt vast aan haar idealen, hoe lelijk de wereld ook kan zijn voor trans mensen die zich uitspreken tegen haat. “Dat ik de transhaat om kon zetten in pure queer-euforie is zó bevrijdend.”

Ronald (32) kreeg twee psychoses: ‘Ik dacht dat ik de wereld moest redden’
Ronald is 32, woont met zijn vriendin en hond in Woerden, is sous-chef in een restaurant en schrijft poëzie. Hij kreeg twee keer een psychose: in 2008 en nog een keer in 2015. “Beide keren heb ik de kliniek van de binnenkant mogen bewonderen, en ik zeg je: dat is geen pretje.”

Grensoverschrijdend en toxisch: is het tijd dat de Nederlandse game-industrie moet veranderen?
Grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en een toxische werkcultuur zijn er dagelijkse kost. Toch kiezen veel jonge gamedevelopers ervoor om tot het gaatje te gaan om hun dromen na te jagen. Dat kan anders, betoogt developer Jitske Habekotté (31).

‘Het is maar een grapje’: is humor onschuldig?
We keken de alternatieve oudejaarsconference op rechts platform Café Weltschmerz nog eens terug, en ja, daar is hij weer: de vraag of je alle grappen mag maken, met name in comedy. Is humor onschuldig? We spraken hierover met Jonathan Krispijn, oprichter van comedycollectief Hart voor Humor, en Dick Zijp, humorwetenschapper.

‘Ik voelde me een tweederangs burger’. Femke (24) zwierf jarenlang over straat
Onze steden puilen uit van hostile architecture: bouwsels die bedoeld zijn om daklozen en andere ‘ongewenste personen’ uit de stad te verdrijven. Voormalig dakloze Femke Dubbeldam (24) en architect Floor van Ditzhuyzen vertellen waarom dit soort ontwerpen zo schadelijk zijn.