Over deze maker
Lou Muuse (1992) behaalde haar BA fotografie op de WDKA waar zij zich specialiseerde in culturele diversiteit. Hierna behaalde ze haar MA fotografie aan het AKV St. Joost waarin zij onderzoek deed naar het engagement van de online gebruiker. Na haar afstuderen ging ze als freelancer multimedia verhalen maken en creëerde ze onder andere Virtual Reality reportages voor Al Jazeera. Ook was zij online redacteur bij Pauw, BNNVARA.
Van deze maker

Cosmetisch artsen: 1 op 3 jongeren doet inspiratie op via (sociale) media
Eén op de drie artsen geeft aan dat (sociale) media een grote inspiratiebron zijn voor de meeste hun cliënten tussen de 18 en 35 jaar. Dat blijkt uit ons onderzoek in samenwerking met de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG).

Plus-size model Joann (22) en activist Bappie (30) verzetten zich tegen het slankheidsideaal
Wie een maatje meer heeft, wordt maatschappelijk achtergesteld. Dat vinden bewegingen die zich bezighouden met body positivity en fat liberation. Plus-size model Joann van den Herik (22) en online activist Bappie Kortram (30) vechten tegen het label ‘dik’.

Privédetectives Dennis en Erik schaduwen kinderen in opdracht van hun ouders
In Hollywoodfilms spelen ze weleens de hoofdrol, maar in Nederland hoor je er vrij weinig over: privédetectives. Alleen maar zenuwslopende undercover-acties of urenlang in de bosjes liggen zonder iets vrij goed vast te leggen?

Shirley geeft iemands gezicht weer terug
Een werkbank vol met silicone neuzen, oren en ogen met soms nog een stukje wenkbrauw. Zo ziet de werkplek van aangezichtsprotheticus Shirley Bouman eruit. Ze maakt protheses voor mensen die vaak door oncologisch redenen een deel van hun gezicht zijn kwijtgeraakt.

Corona in Nigeria: “Hongerlijden of malaria is dodelijker”
We bellen met Lynn van Beek (33) van Artsen zonder Grenzen over hoe Nigeria omgaat met de coronacrisis. Ze is project coördinator in dit dichtstbevolkte land van Afrika waar de besmettingen in een rap tempo stijgen. Hoe kijkt Nigeria naar de crisis en hoe pakken ze het aan?

3FM-DJ Angelique Houtveen: “Ik zat lang tegen een depressie aan”
In de serie Mijn Quarantaine gaat Des Balentien, motivational speaker en artiest, met BN’ers in gesprek over hoe ze deze tijd binnenshuis beleven. Voor deze aflevering spraken we 3FM-DJ Angelique Houtveen (34) over grenzen aangeven, situaties accepteren en zen zijn.

Comedian Anuar: “Lachen is een keuze, ook in deze tijd”
In de serie Mijn Quarantaine gaat Des Balentien, motivational speaker en artiest, met BN’ers in gesprek over hoe ze de tijd in quarantaine beleven, welke hersenspinsels ze nu hebben en welke lessen ze halen uit deze tijd. In de eerste aflevering stand-up comedian Anuar (42).

“Voor veel eenzame jongeren is een sport of school hun enige houvast”
Eenzaamheid gaat nog te vaak over ouderen, vindt Nadï van de Watering (25). Want: maar liefst 46% van de jongeren voelt zich vaak of soms eenzaam. De chronisch zieke Nadï deelde vorig jaar haar verhaal over eenzaamheid op Twitter en kreeg een stroomvloed aan hulp.

Minister van Gehandicaptenzaken: "Mensen met een beperking voelen zich nu nog eenzamer"
Wat is de oplossing voor deze eenzaamheid? En hoe gaan mensen in een rolstoel straks in de anderhalvemetersamenleving bewegen? We spraken Rick Brink, de minister van Gehandicaptenzaken, die o.a. regelde om gebarentolk Irma Sluis naast Mark Rutte op de persconferenties te krijgen.

“Veel mensen fantaseren over een andere geaardheid of verkrachting”
Wat is jouw seksfantasie? Dit is wat theatermaker en schrijver Lucas De Man en zijn team vroegen aan 300 mensen voor het project ‘Yes Please’. Het resulteerde in het grootste onderzoek naar erotische fantasieën in de vaderlandse geschiedenis van Nederland en Vlaanderen.

Afscheidsfotografen hebben het drukker dan ooit
1,5 meter uit elkaar zitten, geen troostende arm om je heen en maar dertig mensen mogen erbij zijn: een uitvaart is tijdens de coronacrisis droeviger dan het al kon zijn. Gwendolyn Pieters is afscheidsfotograaf en probeert mensen steun te bieden met haar beeld.

Waarom staan de dierenarts en het dierenambulancepersoneel niet op de vitale beroepenlijst?
Dierenarts Diana van der Star en dierenambulancechauffeur Nathalie Wilbrink kunnen bij een lockdown niet meer werken. Ze staan niet op de vitale beroepenlijst. En maken zich zorgen over een eventueel scenario. Diana: “dieren hebben ook recht op medische zorg."

Cosmetisch arts Thanya neemt operaties over van de spoedeisende hulp
Thanya Tha-In is chirurg en cosmetisch arts en moest de deuren van haar kliniek sluiten vanwege de coronamaatregelen. Toch zit ze niet stil: ze neemt kleine chirurgische ingrepen over van de spoedeisende hulp en de huisarts. En: Thanya betaalt dit volledig uit eigen zak.

Jezidische Wahhab strijdt voor eerlijke berechting van IS-strijders
Wahhab Hassoo (24) is afkomstig uit de Irakese Jezidi-gemeenschap, een etnische minderheidsgroepering in het Midden-Oosten. In 2014 werd een groot deel van zijn familie vermoord door IS. Met Yazidi Legal Network verzamelt hij nu bewijsmateriaal om IS-strijders te berechten.

Dit is waarom je over je eigen dood moet nadenken
''Van praten over seks word je niet zwanger en van praten over de dood ga je niet dood''. Uitvaartondernemer Anneloes wil de dood meer bespreekbaar maken. Ze heeft een uitvaart pop-up waar ze wil laten zien dat het veel persoonlijker en duurzamer kan.

"De veestapel halveren? Echt niet!"
Boeren zijn woedend over de maatregelen die worden genomen om stikstofuitstoot te voorkomen, maar andere burgers maken zich weer vreselijke zorgen over de natuur. Voor deze meetup vroegen we boswachter Arjan en boerin Ingrid met elkaar in gesprek te gaan om te zien of we voorbij de woede en tot een gesprek konden komen.

"Geert Wilders heeft meer bereikt in Nederland dan mensen denken"
Frank van Haren is gepensioneerd asieladvocaat, maar gaat onverminderd door met zaken die andere advocaten niet meer voeren omdat ze niet rendabel zijn en nauwelijks te winnen. Wat drijft hem? Waarom geniet hij niet lekker van z'n pensioen? Hoe vindt hij dat het huidige asielbeleid functioneert?

“Hoe vaker ik buitengesloten word, hoe afhankelijker ik me voel”
Voor mensen met een rolstoel zijn veel plekken in Nederland moeilijk toegankelijk. 75 procent van de restaurants in Nederland heeft zelfs geen toilet voor mensen met een beperking. In deze Meet-up spreken we Kees-Jan en Ed, die ieder op hun eigen manier strijden voor bewustwording en meer toegankelijkheid.

"Rutte denkt dat we nog tot 2050 kunnen uitstoten"
In de nieuwe Meet-up spreken we met activist Harriët Bergman (27) van Code Rood en Marjan Minnesma (53), directeur van Stichting Urgenda. Zij maken zich beiden hard tegen onze planeetopwarming, maar gebruiken niet dezelfde methoden. Is er een ‘beste’ manier om het probleem op de kaart te zetten?

"Op mijn negentiende sliep ik in een kelderbox"
Het aantal dakloze jongeren is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd - onder het bewind van VVD-premier Rutte. Hoe kan dit in zo’n welvarend land als Nederland? Voor de nieuwe Meet-up gaan we met Fatima, die een tijdje dakloos was, naar de jongerenafdeling van de VVD.

Model Deborah: 'kinderen schrikken van mij'
We hebben een nieuwe serie! In De Meetup brengt onze Lou mensen samen met verhalen die elkaar aanvullen of clashen. Vandaag brengt ze model Deborah, die haar schitterende uiterlijk dankt aan vitiligo, samen met Ellen, de eigenaresse van inclusieve poppenwinkel Coloured Goodies.

Duizenden vluchtelingenkinderen zijn ‘kwijt’. Hoe kan dat?
Vluchtelingenkinderen zijn kwetsbaar. Toch weten we van duizenden van ze niet waar ze na aankomst in Europa terecht zijn gekomen. De ophef daarover is klein – een flink contrast met wat er gebeurt als een kind met Nederlandse ouders vermist raakt. Hoe komt dat?

Hoe krijg je alsnog goede zorg als je de verpleging niet verstaat?
Je ligt in het ziekenhuis en je verstaat de dokter niet. Wat nu? Het kan ingrijpende gevolgen hebben wanneer zorgverlener en patiënt elkaar niet goed begrijpen. Neem het voorbeeld van de 35-jarige Poolse vrouw wiens baarmoeder ongewenst werd verwijderd door miscommunicatie. Verpleegkundige Michelle van Gerven (22) strijdt ervoor deze taalbarrières te doorbreken.

Wat je leert als je vijftien jaar kunst met daklozen en gebruikers maakt
Kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit maken al vijftien jaar kunst met gebruikers, daklozen en studenten van de kunstacademie. Ze strijden al die tijd tegen stigma’s die rusten op verslaving en dakloosheid - wat maakten ze mee, en wat kunnen we van ze leren?

Een gesprek met twee Poolse Nederlanders die ophef veroorzaken in Polen
We spraken Mr. Polska en Dore van Duivenbode: twee jonge makers met Poolse roots, die op dit moment reuring veroorzaken in Polen. Hij omdat hij daar een viral-hit heeft op YouTube, zij omdat ze een kritische docureeks maakte over Polen nu. Wat betekenen Pools-zijn en Polen voor hen? En wat zeggen de reacties die ze krijgen over het land?