• Sites

Laura van Gelder

Over deze maker

Laura van Gelder (1989) is freelance journalist en wetenschapsredacteur aan Tilburg University. Ze studeerde Italiaans, psychologie en vergelijkende literatuurwetenschappen. Ze woont in het mooie Den Bosch, maar je moet weten dat ze eigenlijk uit het nog veel mooiere Rotterdam komt.

Van deze maker

De Nederlandse rechtspraak is hopeloos verouderd. Kan kunstmatige intelligentie haar redden?

Anno 2021 zien wij burgers steeds vaker af van een rechtsgang. Waarom zetten we niet vaker AI in om te helpen met bulkzaken met veel data, zoals verkeersovertredingen? (Spoiler: omdat het soms goed is om technologisch gezien wat achter te lopen. Wij leggen uit waarom).

Hoe ook algoritmes kunnen discrimineren – en wat we eraan kunnen doen

De wereld komt in opstand tegen diepgeworteld racisme. Maar niet alleen oude systemen van discriminatie en privilege moeten omver, zegt techfilosoof Bart van der Sloot. “Algoritmen en AI-systemen zijn evengoed als mensen in staat tot racisme, seksisme en discriminatie.”

Vrienden voor het leven, tegen de doodstraf

Renate Bouwmeester en Merel Pontier kennen elkaar via een gemeenschappelijke vriend. Dat is op zich niet ongewoon, maar de gedeelde vriend die de jonge juristen aan elkaar voorstelde is de Amerikaanse terdoodveroordeelde Clinton Young.