Janet Lie

Over deze maker

Janet Lie (1992) is geboren in Amsterdam. Ze behaalde haar master-diploma journalistiek aan Columbia University in New York, waar zij zich specialiseerde in multimedia verslaggeving. Hierna deed ze verslag over Amerikaanse politiek voor NowThis News en maakte ze video’s over duurzaamheid voor Business Insider. Haar verhalen verschenen ook in New York Magazine, VICE, NRC en Het Parool.

Van deze maker

'Denken we onszelf ziek?' Nederlanders werken weinig, toch krijgen we massaal een burn-out

Een studie in New York putte journalist Janet Lie volledig uit. In Nederland ligt de werkdruk lager, toch vallen we juist hier bij bosjes om. Hoe komt dat? In dit essay zoekt Janet naar verklaringen.

Psychologische zorg nodig na je abortus? Je hebt vast ‘spijt’ van je keuze

Althans, dat zeggen anti-abortusbewegingen. Maar de waarheid blijkt veel genuanceerder. We presenteren: de drie grootste mythen over de psychische gevolgen van een abortus.

‘Ik word in de steek gelaten’. Kelly’s kankermedicijn wordt niet vergoed in Nederland

Kelly Leenders kreeg in maart dit jaar de diagnose ‘uitgezaaide triple-negatieve borstkanker’. Net op dat moment werd besloten dat juist het medicijn dat haar leven kan verlengen niet in het basispakket komt. “Voor Belgen wordt het vergoed, terwijl wij € 45.500 moeten betalen.”

‘Je bent te dik om anorexia te hebben’: Nina's eetstoornis werd lang niet herkend

Al decennialang wordt anorexia gekoppeld aan extreme dunheid. Maar onderzoek laat zien dat dit stereotype niet klopt: veel patiënten die zichzelf uithongeren, hebben een gemiddeld of dik lichaam – géén ondergewicht. Daardoor krijgen ze vaak niet de juiste hulp.

Hoe ik hun cultuur in leven hield na de dood van mijn ouders

Nadat journalist Janet’s moeder overleed, werd ze bang om haar Chinese identiteit te verliezen. Ze ging in gesprek met twee biculturele Nederlanders, Ameline (foto) en Jimmy, die hun beide ouders verloren, over wat zij doen om die band met hun culturele identiteit vast te houden.

Janet probeerde met magische truffels de dood van haar moeder te verwerken

Na het overlijden van haar moeder besloot journalist Janet Lie magische truffels te proberen om het verlies te verwerken. “Mijn lichaam werd zwaar en smolt samen met het bankje waar ik op zat. Jeetje, dacht ik: ze is echt dood.”

Een gat in je cv: vertel je op werk over je psychische aandoening of zwijg je erover?

Nooit over beginnen tijdens een sollicitatie, waarschuwt een hoogleraar rehabilitatie. Juist wél! Want het is extra levenservaring, zegt een psycholoog. Wat zou jij doen?

ADHD? Grote kans dat je ook autisme hebt

"Normaal raak ik overprikkeld door de buitenwereld, maar nu raak ik ook overprikkeld van binnenuit." Vooral jonge vrouwen met de combinatie ADHD en autisme zijn kwetsbaar: maar liefst twintig procent heeft één of meerdere zelfmoordpogingen gedaan.

Marjolein (25) was vroeger suïcidaal en werkt nu voor de zelfmoordhulplijn

TW: Elke dag plegen vijf mensen zelfmoord in Nederland. Hoe voelt het om de hele dag met mensen te praten die dit overwegen? Marjolein: “Mijn hele leven lang is het een thema dat regelmatig terugkomt. Ik weet hoe het is om suïcidaal en een naaste te zijn.”

Natalia (31) vecht tegen het uitsterven van haar moedertaal, het Boerjatisch

De Boerjatische kunstenaar woont in Nederland en probeert met haar werk haar moedertaal in leven te houden. “Ik denk dat ik tot mijn dood bezig zal zijn het met het in leven houden van de Boerjatische taal.”

Bye-lingual: wanneer je je moedertaal verliest

Janet Lie merkt dat haar Kantonees steeds gebrekkiger wordt. Zij is niet de enige biculturele Nederlander die dit verlies voelt. Is het al te laat voor Janet (en andere ‘bye-linguals’) om haar moedertaal te herleren? We vroegen het aan een onderzoeker neurolinguïstiek.

Deze mensen lokken loverboys online – en stappen dan naar de politie

Ze maken lokprofielen aan om pooiers en loverboys te ontmaskeren: de cyber-unit van non-profit Terre des Hommes bestrijdt online de gedwongen prostitutie van minderjarigen. ‘Uiteindelijk stompt het je mentaal af.’

Wat je kan doen terwijl je op de wachtlijst van een psycholoog staat

Of als je gewoon meer aan je mental health wilt werken tijdens de lockdown.

Gepeste ouders: wat doe je als ook je eigen kind wordt gepest?

Een paar jaar geleden kwam Mirelle erachter dat haar eigen dochter ook werd gepest. “Ik stond met mijn rug tegen de muur.” Pesten laat diepe wonden achter. Vooral als je erachter komt dat je je kinderen er niet tegen kan beschermen.

5 tips om nú je urban jungle te beginnen

Laat je zelfs een cactus sterven? Geen nood, onze redacteur en plantenmoeder Janet is hier om te helpen.

Get ready: dit is hoe Black Lives Matter in Nederland de volgende fase ingaat

We spraken drie activisten over de volgende stappen in de antiracisme-beweging in Nederland en hoe jij mee kan bijdragen. Aan het woord: Mitchell Esajas, Naomie Pieter en Tieneke Sumter.

Deze voorstelling drukt ons met de neus op het koloniaal verleden in Azië

Zeven dansers geven zichzelf – en hun pijnlijke familiegeschiedenis – bloot in Asian Celebration. Ook redacteur Janet Lie, die normaal nooit naar dansvoorstellingen gaat, werd er emotioneel van.

Deze mensen maken Nederland een klein beetje mooier en eerlijker

Deze maand werd de Community Top 100 (vroeger de ‘Kleurrijke Top 100’) bekendgemaakt: een lijst met Nederlandse rolmodellen uit onder andere de zorg, media, politiek en onderwijs die strijden voor sociale gelijkheid en inclusie. Wij belden drie community leaders over hun missie.

Dit zijn de 5 engste films die je nu kunt streamen (als je durft)

Hè, het is weer Halloween. Komen Amerikaanse horrorfilms je de (doorgesneden) strot uit? Onze redacteur en horrorliefhebber Janet zocht de beste niet-Amerikaanse horrorfilms voor je uit.

Voor een show die genderrollen afbreekt, is Drag Race Holland hondsconservatief

Dat de gemiddelde Nederlander niet weet wat non-binair betekent, kan gebeuren. Maar een jurylid van een serie die schijt heeft aan gendernormen? Laat deze faux pas een leermoment zijn voor ‘progressief’ Nederland.

Deze abortusarts voert al 20 jaar het gevecht vanuit een boot

Time Magazine verkoos abortusarts Rebecca Gomperts (54) in september 2020 tot een van de invloedrijkste mensen ter wereld. Maar haar abortusboot kwam niet zonder slag of stoot: “Opeens waren we omsingeld door oorlogsschepen.”

Elianne is danseres, catwalkmodel en fotograaf – in een rolstoel

Elianne Speksnijder (30) verscheen als het eerste Nederlandse model in een rolstoel op de catwalk van Milaan Fashion Week. “Maar lange tijd dacht ik: ‘Ik wil ammenooitniet in een rolstoel gezien worden’.”

‘Ik dacht dat ik dom was’: ADHD wordt te weinig herkend bij vrouwen van kleur

Door stereotypes over gender en afkomst krijgen vrouwen van kleur te laat de diagnose ADHD – en dat kan destructieve gevolgen hebben. Redacteur Janet (27) kreeg de diagnose dit jaar en vertelt hoe het haar leven heeft veranderd. "Ik dacht dat ik nooit echt gelukkig zou zijn."

Waarom deze broodjesverkoper haar ingrediënten met mensenpoep teelt

Die drol die je elke ochtend door de pot spoelt blijkt veel waardevoller dan je denkt. Met haar foodtruck Broodje Poep wil social designer Fides Lapidaire (25) laten zien hoe nuttig mensenpoep kan zijn voor de landbouw.

Drie in-slaap-val-tips die écht werken

Ideaal voor slapeloze nachten: een van onze tips is zó saai dat je vanzelf in slaap valt. Dit en nog twee andere aanraders van onze redactie-nachtuil.

Deze Aziatische Nederlanders delen hun ervaring met racisme in illustraties

Racisme tegen Aziatische Nederlanders wordt vaak niet serieus genomen. Maar dit soort ‘grapjes’ kunnen diepe wonden achterlaten.

Er zijn te weinig stamceldonoren van kleur – en dat is een probleem

Niet-witte kankerpatiënten worden hierdoor vaak aan hun lot overgelaten. Het blijkt wereldwijd een probleem te zijn. Dit is hoe je kunt helpen.