• Sites

Ismay Gijsen

Over deze maker

Ismay Gijsen (1996) studeerde af aan de Hogeschool voor Journalistiek. Ze is geboren en getogen in Breda en werkt als freelance tekstschrijver. Ze weet alles over mode en is op haar gelukkigst wanneer ze weer een nieuwe ontdekking heeft gedaan op het gebied van eten. Als ze niet aan het schrijven of eten is, probeert ze door die enorme stapel met ‘boeken-die-ik-nog-moet-lezen’ heen te komen die op haar nachtkastje ligt.

Van deze maker

Ik sprak een poepdokter om mijn poepschaamte beter te begrijpen

Poepschaamte is iets waar we niet vaak over praten, maar waar toch veel mensen last van hebben. Vooral bij vrouwen blijkt dit een issue. Uit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat 59 procent van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar niet poept op werk. Voor sommigen – zo ook: mijzelf – gaat het verder dan dat.

Deze TikTokkers vloggen over borderline: “Om mijn video’s kun je lachen”

Op TikTok worden massaal filmpjes gedeeld over psychische problematiek. Van vlogs op een instelling tot het delen van verhalen over de GGZ. Drie ‘mental health-TikTokkers’ delen hun verhaal.

“Het cultureel toe-eigenen van eten is een koloniaal trekje”

Als je het hebt over culturele toe-eigening, dan wordt er vaak gedacht aan mode-gerelateerde zaken. Maar het gebeurt ook in de eetcultuur. "Meeliften op een keuken terwijl je er kennelijk weinig van af weet heeft iets koloniaals”, zegt culinair historicus Lizet Kruyff.