• Sites

Ismay Gijsen

Over deze maker

Ismay Gijsen (1996) studeerde af aan de Hogeschool voor Journalistiek. Ze is geboren en getogen in Breda en werkt als freelance tekstschrijver. Ze weet alles over mode en is op haar gelukkigst wanneer ze weer een nieuwe ontdekking heeft gedaan op het gebied van eten. Als ze niet aan het schrijven of eten is, probeert ze door die enorme stapel met ‘boeken-die-ik-nog-moet-lezen’ heen te komen die op haar nachtkastje ligt.

Van deze maker

Tel jij altijd obsessief je uren slaap? Misschien lijd je aan orthosomnia

Inmiddels weten we allemaal wel hoe belangrijk voldoende slaap is voor de gezondheid. Maar voor sommige mensen leidt die drang naar genoeg slaap zelfs tot obsessief gedrag. We spreken een somnoloog en een slaappsycholoog over deze nieuwe slaapstoornis: orthosomnia.

Zo luister je het best naar een ander (volgens de wetenschap)

Zeg eens eerlijk: zijn er momenten dat je niet echt luistert naar de persoon die tegenover je zit? In sommige situaties overkomt mij dit vaker dan ik zou willen. Er zit dus maar één ding op: ik moet naar een school die mij leert om beter te luisteren.

Hoe de beautyindustrie ons in het groene ootje neemt (en wat we kunnen doen)

Zogenaamd ‘groene’, 'vegan' en 'natuurlijke' schoonheidsproducten: de schappen van de plaatselijke drogist staan er vol mee. Maar de druk om duurzame keuzes te maken voor cosmeticabedrijven wordt steeds groter.

Bel-angst: je bent niet de enige die nooit de telefoon opneemt

We sturen liever een snel appje dan dat we de telefoon oppakken, maar eigenlijk is dat hartstikke zonde, zegt sociaal psycholoog Joyce Croonen. “Bellen moet je zien als een spier die je kunt trainen.”

“Mensen met Body Dysmorphic Disorder zien zichzelf als een misvormd monster”

Iedereen heeft onzekerheden. Maar wat als een negatief zelfbeeld je hele leven overneemt? Charlotte (29) en Jeffrey (25) lijden aan het Body Dysmorphic Disorder (BDD) en vertellen hoe het is om hiermee te leven.

“Steeds meer mensen durven spiritueel uit de kast te komen”

TikTok staat vol video’s over ‘spiritueel ontwaken’, ‘manifesteren’ en vollemaanrituelen. Jezelf bezighouden met spiritualiteit is populairder dan ooit. Maar waar komt die interesse ineens vandaan? En kan het kwaad?

Nieuwe petitie #StopShaming wil afrekenen met haatinfluencers

Al jaren worden jonge vrouwen en queer en trans mensen met een islamitische achtergrond online aan de schandpaal genageld door haatinfluencers. Een aantal BN’ers van Marokkaanse en Turkse afkomst begon daar een petitie tegen na een uitzending van Propaganda (KRO-NCRV).

Zó maken Nederlandse politici met hun kleding een politiek statement

Overal is over nagedacht: van de kleur stropdas tot het opstropen van mouwen. We lopen samen met imagodeskundige Zabeth van Veen de outfits van een paar van onze eigen politici na.

Friluftsliv! We moeten naar buiten om gelukkig te worden, zeggen Scandinaviërs

Scandinavische landen prijken altijd bovenaan de lijst van de meest gelukkige landen ter wereld. Niet gek dat er talloze boeken zijn geschreven over Scandinavisch geluk. Na het Deense hygge is het tijd voor een nieuw geluksrecept: friluftsliv.

Kijktips voor het (online) filmfestival in Rotterdam dit jaar!

Filmliefhebbers opgelet: van 1 tot 7 februari vindt online de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) plaats. We selecteerden onze favoriete films van opkomende regisseurs die zijn genomineerd voor de Tiger Competitie.

Het taboe: “Het zit in ons systeem om jaloers te zijn op andermans geld”

In Nederland loop je niet te koop met wat je verdient. Zouden we dat wel moeten? Econoom Erica en arbeidspsycholoog Tosca zien het elk anders. “Als je ambitieus bent, doe je er je voordeel mee” zegt de een. “Nee, je gaat juist vergelijken en dat zorgt voor problemen!"

Goed nieuws: hardop vloeken heeft verdikkeme veel voordelen

Vloeken wordt vaak gezien als asociaal en ordinair. Onzin, zegt de wetenschap. Sterker nog: het heeft zelfs een hoop positieve implicaties. Het verhoogt bijvoorbeeld je pijngrens. En: zou het waar zijn dat af en toe vloekende mensen ook slimmer zijn?

Dit is waarom een online 'schandpaal' soms nodig is

Steeds vaker zie je ze voorbijkomen op social media: call-outaccounts. Je kunt het vergelijken met hetgeen dat de ‘digitale schandpaal’ wordt genoemd, maar deze profielen zijn speciaal gemaakt om mensen aan te spreken op wangedrag.

Slapen met een knuffel is gezond (ook voor volwassenen)

We wisten het allang, maar het kan gewoon niet vaak genoeg gezegd worden: er zit een aantal aardige voordelen aan het slapen met een knuffel waar je vooral in deze tijd je voordeel mee kan doen.

Ik word als Aziatische vrouw vaak geseksualiseerd en dat vind ik géén compliment

Ismay (zelf Indisch) valt het op dat vrouwen met een Oost-Aziatisch uiterlijk opmerkingen krijgen die gaan van “Dan kun je zeker wel goed koken. Ik ben gek op Indonesisch eten” naar “I want to try my first Asian woman” en “I want to absolutely dominate your small, Asian body."

Ik sprak een poepdokter om mijn poepschaamte beter te begrijpen

Poepschaamte is iets waar we niet vaak over praten, maar waar toch veel mensen last van hebben. Vooral bij vrouwen blijkt dit een issue. Uit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat 59 procent van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar niet poept op werk. Voor sommigen – zo ook: mijzelf – gaat het verder dan dat.

Deze TikTokkers vloggen over borderline: “Om mijn video’s kun je lachen”

Op TikTok worden massaal filmpjes gedeeld over psychische problematiek. Van vlogs op een instelling tot het delen van verhalen over de GGZ. Drie ‘mental health-TikTokkers’ delen hun verhaal.

“Het cultureel toe-eigenen van eten is een koloniaal trekje”

Als je het hebt over culturele toe-eigening, dan wordt er vaak gedacht aan mode-gerelateerde zaken. Maar het gebeurt ook in de eetcultuur. "Meeliften op een keuken terwijl je er kennelijk weinig van af weet heeft iets koloniaals”, zegt culinair historicus Lizet Kruyff.