• Sites

Ismay Gijsen

Over deze maker

Ismay Gijsen (1996) studeerde af aan de Hogeschool voor Journalistiek. Ze is geboren en getogen in Breda en werkt als freelance tekstschrijver. Ze weet alles over mode en is op haar gelukkigst wanneer ze weer een nieuwe ontdekking heeft gedaan op het gebied van eten. Als ze niet aan het schrijven of eten is, probeert ze door die enorme stapel met ‘boeken-die-ik-nog-moet-lezen’ heen te komen die op haar nachtkastje ligt.

Van deze maker

Sinds kort durf ik om loonsverhoging te vragen – dit is hoe ik het deed

Vragen om loonsverhoging? Journalist Ismay, zelf 25 jaar, vond het tot voor kort doodeng. Sterker nog: ze had het nog nooit gedaan. Met de tips van expert Merel van der Wouden kom jij ook van die onderhandelingsangst af.

We moeten migraine erkennen als een erfelijke hersenziekte. Dit is waarom

Was jij ook vergeten dat het 12 september de Internationale Dag van de Migraine was? Waarschijnlijk ben je niet de enige. Migraine wordt nog steeds onderschat– en daar moeten we écht iets aan gaan doen.

Oersaaie gesprekspartner? Dit is hoe je ze lief afkapt

Een gesprek afronden klinkt makkelijker dan het is. Deze dagelijkse struggle zorgt voor een hoop ongemakkelijke situaties. Want: wanneer stop je met praten? En hoe geef je in godsnaam aan dat je geen zin meer hebt in een gesprek?

Zo herken je of je in een toxische relatie met een bad guy zit

Het is tijd dat we bad boys niet meer op een voetstuk zetten. Want waarom vallen we in godsnaam voor een klootzak als een Hardin Scott of een Chuck Bass? En: hoe voorkomen we dat de volgende keer?

Waarom kan ik niet gewoon ‘bedankt’ zeggen na een compliment?

Journalist Ismay is een ster in het op een subtiele manier afwijzen van complimentjes. Een simpele ‘dankjewel’ krijgt ze niet over haar lippen, wél een hele verantwoording waarom het allemaal niet zo bijzonder is. Ze ging op onderzoek uit waar dit gedrag vandaan komt.

Hoe de oorlog wordt doorgegeven: “Net als mijn oma en moeder kreeg ik op mijn zestiende last van extreme angsten”

Op 15 augustus herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Hoewel het aantal directe betrokkenen afneemt, veroorzaakt de oorlog nog steeds diepe wonden - ook bij mensen die ná 1945 zijn geboren.

Anouk (22) heeft het imposter syndroom: 'Ik ben bang dat ik ineens iets raars zeg'

Vooral vrouwen hebben last van het zogeheten impostersyndroom, maar er valt wat aan te doen. “Als ik in een ruimte ben met alleen maar witte mannen van rond de vijftig jaar kan ik denken ‘Hoor ik hier wel?’”

Student en verslaafd: “Ik dronk een fles wijn per avond en zat ’s ochtends fris bij mijn college”

Alcoholgebruik onder studenten is iets waar weinig mensen van opkijken. Zo staan introducties en studentenfeestjes in het teken van veel bier drinken en worden katers vaak weggelachen. Er wordt te makkelijk gedacht over alcohol – en dat is gevaarlijk.

Deze 'kinktokkers' maken video’s over BDSM: "TikTok is een geweldig medium voor seksuele voorlichting"

Je moet het maar durven: een video maken over je seksleven of wildste fantasieën en die droppen op het internet. Deze jonge #kinktokkers plaatsen het met een groter doel: een safe space creëren waar openlijk wordt gepraat over BDSM, kinks en andere fetisjes.

Carlijns zoon stapte in een sekte, maar ze kan nergens terecht: “Steun zoek ik via Facebook”

Sektes zijn vandaag de dag nog springlevend, maar vorig jaar werd het meldpunt waar je naartoe kunt gaan wegbezuinigd. Hierdoor lopen ex-sekteleden en bezorgde familie met hun ziel onder de arm. Wordt het niet tijd voor een nieuw meldpunt?

“Keti Koti moet een nationale dag worden, het hoort immers ook bij de Nederlandse identiteit”

Het is vandaag Keti Koti. Op 1 juli 1863 schafte Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. Wat betekent Keti Koti anno 2021 nog en hoe staat men erbij stil? We vroegen het aan zes mensen.

Jojanneke (20) wil praten over seks in de zorg: “Zie het als seksuele fysiotherapie”

Wanneer een mannelijke patiënt een erectie krijgt, dan legt een verzorger er snel een koud washandje over om het weg te krijgen. Het is duidelijk: in de zorg is vaak geen ruimte voor de seksualiteit van de cliënten. Dat moet anders, zegt Jojanneke.

Waarom ik walg van de TikTok-trend #superstraight

Journalist Ismay struint regelmatig TikTok af om nieuwe trends te spotten. Deze keer kwam ze de transfobische super straight-beweging tegen en daar moet ze iets over kwijt.

Praten met je overleden geliefden: hoe ‘deepfakes’ je dierbaren weer tot leven wekken

Nog een allerlaatste keer met je overleden vader of vriend praten: het is een wens van velen. Tegenwoordig kan dat tot op zekere hoogte met deepfakes. Maar moeten we overleden mensen niet met rust laten? En helpt het niet averechts bij je rouwproces?

Hoe Nederlanders tomaten gebruiken om verspilling tegen te gaan in Kenia

We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een betere wereld, maar Anne Janssens (41) besloot het gelijk groots aan te pakken. Samen met drie andere collega’s is zij The Ketchup Project gestart, een initiatief dat de verspilling van groenten en fruit in Kenia tegengaat.

Deze vier inspirerende jongeren maken Nederland een stukje mooier

Ze zetten zich allemaal in voor een ander doel, maar strijden allemaal voor een betere wereld. De een met een voetbaltoernooi tegen criminaliteit, de ander regelt menstruatieproducten op haar middelbare school.

Zet je af tegen sociale verwachtingen: doe dingen in je uppie

Veel mensen vinden tijden doorbrengen in je up niet alleen saai, maar ook nog eens hartstikke eenzaam. Samen is toch alles leuker? Volgens de Honjoks niet. Deze jonge Koreanen genieten van activiteiten die ze in hun eentje ondernemen.

We zijn geobsedeerd door true crime omdat het onze morbide nieuwsgierigheid bevredigt

De kinderen van Ruinerwold, The Serpent, Don’t Fuck with Cats, Serial: we zijn vaak *geobsedeerd* door het idee dat een seriemoordenaar ook gewoon je buurman kan zijn. Dat heeft een doel, zegt de wetenschap.

Zo vergroen je jouw studentenwoning met een klein budget

Van je woonkamer goed isoleren tot kleine plasjes niet doorspoelen: wij geven je een checklist aan tips en tricks om als starter of student je woning te verduurzamen.

Vrouwenthee en mannensaus: we moeten genderstereotypen in de voedingsindustrie doorbreken

Zodra je de supermarkt binnenkomt, slaan de genderstereotypen je om de oren. Zijn die marketingtrucjes wel zo onschuldig als ze lijken?

Dit is waarom een beetje jaloezie de band met je beste vriend juist versterkt

Je BFF trekt ineens wel heel erg veel op met die nieuwe kleega. Hallo? En jij dan? Social media staat vol met memes over deze zogeheten vriendschapsjaloezie. Slecht is dat niet: volgens de wetenschap hebben jaloerse gevoelens zelfs een positief effect op een vriendschap.

Tel jij altijd obsessief je uren slaap? Misschien lijd je aan orthosomnia

Inmiddels weten we allemaal wel hoe belangrijk voldoende slaap is voor de gezondheid. Maar voor sommige mensen leidt die drang naar genoeg slaap zelfs tot obsessief gedrag. We spreken een somnoloog en een slaappsycholoog over deze nieuwe slaapstoornis: orthosomnia.

Zo luister je het best naar een ander (volgens de wetenschap)

Zeg eens eerlijk: zijn er momenten dat je niet echt luistert naar de persoon die tegenover je zit? In sommige situaties overkomt mij dit vaker dan ik zou willen. Er zit dus maar één ding op: ik moet naar een school die mij leert om beter te luisteren.

Hoe de beautyindustrie ons in het groene ootje neemt (en wat we kunnen doen)

Zogenaamd ‘groene’, 'vegan' en 'natuurlijke' schoonheidsproducten: de schappen van de plaatselijke drogist staan er vol mee. Maar de druk om duurzame keuzes te maken voor cosmeticabedrijven wordt steeds groter.

Bel-angst: je bent niet de enige die nooit de telefoon opneemt

We sturen liever een snel appje dan dat we de telefoon oppakken, maar eigenlijk is dat hartstikke zonde, zegt sociaal psycholoog Joyce Croonen. “Bellen moet je zien als een spier die je kunt trainen.”

“Mensen met Body Dysmorphic Disorder zien zichzelf als een misvormd monster”

Iedereen heeft onzekerheden. Maar wat als een negatief zelfbeeld je hele leven overneemt? Charlotte (29) en Jeffrey (25) lijden aan het Body Dysmorphic Disorder (BDD) en vertellen hoe het is om hiermee te leven.

“Steeds meer mensen durven spiritueel uit de kast te komen”

TikTok staat vol video’s over ‘spiritueel ontwaken’, ‘manifesteren’ en vollemaanrituelen. Jezelf bezighouden met spiritualiteit is populairder dan ooit. Maar waar komt die interesse ineens vandaan? En kan het kwaad?

Nieuwe petitie #StopShaming wil afrekenen met haatinfluencers

Al jaren worden jonge vrouwen en queer en trans mensen met een islamitische achtergrond online aan de schandpaal genageld door haatinfluencers. Een aantal BN’ers van Marokkaanse en Turkse afkomst begon daar een petitie tegen na een uitzending van Propaganda (KRO-NCRV).

Zó maken Nederlandse politici met hun kleding een politiek statement

Overal is over nagedacht: van de kleur stropdas tot het opstropen van mouwen. We lopen samen met imagodeskundige Zabeth van Veen de outfits van een paar van onze eigen politici na.

Friluftsliv! We moeten naar buiten om gelukkig te worden, zeggen Scandinaviërs

Scandinavische landen prijken altijd bovenaan de lijst van de meest gelukkige landen ter wereld. Niet gek dat er talloze boeken zijn geschreven over Scandinavisch geluk. Na het Deense hygge is het tijd voor een nieuw geluksrecept: friluftsliv.

Kijktips voor het (online) filmfestival in Rotterdam dit jaar!

Filmliefhebbers opgelet: van 1 tot 7 februari vindt online de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) plaats. We selecteerden onze favoriete films van opkomende regisseurs die zijn genomineerd voor de Tiger Competitie.

Het taboe: “Het zit in ons systeem om jaloers te zijn op andermans geld”

In Nederland loop je niet te koop met wat je verdient. Zouden we dat wel moeten? Econoom Erica en arbeidspsycholoog Tosca zien het elk anders. “Als je ambitieus bent, doe je er je voordeel mee” zegt de een. “Nee, je gaat juist vergelijken en dat zorgt voor problemen!"

Goed nieuws: hardop vloeken heeft verdikkeme veel voordelen

Vloeken wordt vaak gezien als asociaal en ordinair. Onzin, zegt de wetenschap. Sterker nog: het heeft zelfs een hoop positieve implicaties. Het verhoogt bijvoorbeeld je pijngrens. En: zou het waar zijn dat af en toe vloekende mensen ook slimmer zijn?

Dit is waarom een online 'schandpaal' soms nodig is

Steeds vaker zie je ze voorbijkomen op social media: call-outaccounts. Je kunt het vergelijken met hetgeen dat de ‘digitale schandpaal’ wordt genoemd, maar deze profielen zijn speciaal gemaakt om mensen aan te spreken op wangedrag.

Slapen met een knuffel is gezond (ook voor volwassenen)

We wisten het allang, maar het kan gewoon niet vaak genoeg gezegd worden: er zit een aantal aardige voordelen aan het slapen met een knuffel waar je vooral in deze tijd je voordeel mee kan doen.

Ik word als Aziatische vrouw vaak geseksualiseerd en dat vind ik géén compliment

Ismay (zelf Indisch) valt het op dat vrouwen met een Oost-Aziatisch uiterlijk opmerkingen krijgen die gaan van “Dan kun je zeker wel goed koken. Ik ben gek op Indonesisch eten” naar “I want to try my first Asian woman” en “I want to absolutely dominate your small, Asian body."

Ik sprak een poepdokter om mijn poepschaamte beter te begrijpen

Poepschaamte is iets waar we niet vaak over praten, maar waar toch veel mensen last van hebben. Vooral bij vrouwen blijkt dit een issue. Uit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat 59 procent van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar niet poept op werk. Voor sommigen – zo ook: mijzelf – gaat het verder dan dat.

Deze TikTokkers vloggen over borderline: “Om mijn video’s kun je lachen”

Op TikTok worden massaal filmpjes gedeeld over psychische problematiek. Van vlogs op een instelling tot het delen van verhalen over de GGZ. Drie ‘mental health-TikTokkers’ delen hun verhaal.

“Het cultureel toe-eigenen van eten is een koloniaal trekje”

Als je het hebt over culturele toe-eigening, dan wordt er vaak gedacht aan mode-gerelateerde zaken. Maar het gebeurt ook in de eetcultuur. "Meeliften op een keuken terwijl je er kennelijk weinig van af weet heeft iets koloniaals”, zegt culinair historicus Lizet Kruyff.