Over deze maker
Ismay Gijsen (1996) studeerde af aan de Hogeschool voor Journalistiek. Ze is geboren en getogen in Breda en werkt als freelance tekstschrijver. Ze weet alles over mode en is op haar gelukkigst wanneer ze weer een nieuwe ontdekking heeft gedaan op het gebied van eten. Als ze niet aan het schrijven of eten is, probeert ze door die enorme stapel met ‘boeken-die-ik-nog-moet-lezen’ heen te komen die op haar nachtkastje ligt.
Van deze maker

Tel jij altijd obsessief je uren slaap? Misschien lijd je aan orthosomnia
Inmiddels weten we allemaal wel hoe belangrijk voldoende slaap is voor de gezondheid. Maar voor sommige mensen leidt die drang naar genoeg slaap zelfs tot obsessief gedrag. We spreken een somnoloog en een slaappsycholoog over deze nieuwe slaapstoornis: orthosomnia.

Zo luister je het best naar een ander (volgens de wetenschap)
Zeg eens eerlijk: zijn er momenten dat je niet echt luistert naar de persoon die tegenover je zit? In sommige situaties overkomt mij dit vaker dan ik zou willen. Er zit dus maar één ding op: ik moet naar een school die mij leert om beter te luisteren.

Nieuwe petitie #StopShaming wil afrekenen met haatinfluencers
Al jaren worden jonge vrouwen en queer en trans mensen met een islamitische achtergrond online aan de schandpaal genageld door haatinfluencers. Een aantal BN’ers van Marokkaanse en Turkse afkomst begon daar een petitie tegen na een uitzending van Propaganda (KRO-NCRV).

Friluftsliv! We moeten naar buiten om gelukkig te worden, zeggen Scandinaviërs
Scandinavische landen prijken altijd bovenaan de lijst van de meest gelukkige landen ter wereld. Niet gek dat er talloze boeken zijn geschreven over Scandinavisch geluk. Na het Deense hygge is het tijd voor een nieuw geluksrecept: friluftsliv.

Kijktips voor het (online) filmfestival in Rotterdam dit jaar!
Filmliefhebbers opgelet: van 1 tot 7 februari vindt online de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) plaats. We selecteerden onze favoriete films van opkomende regisseurs die zijn genomineerd voor de Tiger Competitie.

Het taboe: “Het zit in ons systeem om jaloers te zijn op andermans geld”
In Nederland loop je niet te koop met wat je verdient. Zouden we dat wel moeten? Econoom Erica en arbeidspsycholoog Tosca zien het elk anders. “Als je ambitieus bent, doe je er je voordeel mee” zegt de een. “Nee, je gaat juist vergelijken en dat zorgt voor problemen!"

Goed nieuws: hardop vloeken heeft verdikkeme veel voordelen
Vloeken wordt vaak gezien als asociaal en ordinair. Onzin, zegt de wetenschap. Sterker nog: het heeft zelfs een hoop positieve implicaties. Het verhoogt bijvoorbeeld je pijngrens. En: zou het waar zijn dat af en toe vloekende mensen ook slimmer zijn?

Ik word als Aziatische vrouw vaak geseksualiseerd en dat vind ik géén compliment
Ismay (zelf Indisch) valt het op dat vrouwen met een Oost-Aziatisch uiterlijk opmerkingen krijgen die gaan van “Dan kun je zeker wel goed koken. Ik ben gek op Indonesisch eten” naar “I want to try my first Asian woman” en “I want to absolutely dominate your small, Asian body."

Ik sprak een poepdokter om mijn poepschaamte beter te begrijpen
Poepschaamte is iets waar we niet vaak over praten, maar waar toch veel mensen last van hebben. Vooral bij vrouwen blijkt dit een issue. Uit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat 59 procent van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar niet poept op werk. Voor sommigen – zo ook: mijzelf – gaat het verder dan dat.

“Het cultureel toe-eigenen van eten is een koloniaal trekje”
Als je het hebt over culturele toe-eigening, dan wordt er vaak gedacht aan mode-gerelateerde zaken. Maar het gebeurt ook in de eetcultuur. "Meeliften op een keuken terwijl je er kennelijk weinig van af weet heeft iets koloniaals”, zegt culinair historicus Lizet Kruyff.