• Sites

Harmen van der Meulen

Over deze maker

Harmen van der Meulen (1984) is geboren en getogen in Twente, studeerde sociologie in Amsterdam en humanistiek in Utrecht en studeerde onlangs bij die laatste studie af met een scriptie over het humanisme van James Baldwin. Het liefst brengt hij zijn dagen door met wielrennen kijken en boeken lezen, maar voor schrijven maakt hij een uitzondering. Dat deed hij onder meer voor De Optimist, Folia (waar hij ook eindredacteur was) en De Groene Amsterdammer.

Van deze maker

“Als je op tijd het gesprek aangaat, kan je levens redden”

Kris van der Veen (39) werd op zijn middelbare school in het Friese Harkema zo vreselijk gepest, dat hij niet uit de kast durfde te komen en aan zelfmoord dacht. Nu helpt hij zelf bij 113 Zelfmoordpreventie het gesprek over LHBTIQ+ en suïcidaliteit te normaliseren. Dat is hard nodig, want deze groep doet vier keer vaker een zelfmoordpoging dan gemiddeld.

We zijn allemaal gevaarlijk irrationeel

De tijd dat complottheorieën zich beperkten tot de krochten van het internet lijkt voorbij: verhalen over omvolking en vaccinatierisico’s zijn tegenwoordig vertrouwde geluiden in het publieke debat. Een groot probleem, vindt wetenschapsjournalist, kankeronderzoeker en natuurkundige David Robert Grimes.