Fitria Jelyta

Over deze maker

Fitria Jelyta (1991) is freelance journalist en contentspecialist. Na haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen, ging ze als redacteur en contentmanager aan de slag voor verschillende bedrijven actief in de duurzaamheidssector. Sinds ze voor zichzelf is begonnen, schrijft ze ook over andere onderwerpen die haar aan het hart gaan, zoals de geschiedenis van Nederland in Indonesië, en moslims in Nederland. Naast een grote eetlust, heeft ze een lust voor goede gesprekken (van existentiële vraagstukken tot aan wat Meghan Markle aanhad op Archie's geboortedag), boeken, films en actualiteit. Als ze niet aan het schrijven is, dan zoekt ze wol uit voor haar volgende breiproject.

Van deze maker

Je bent bicultureel en leeft met een beperking. Hoe is dat?

“Mijn Congolees-Belgische moeder leerde me oplossingsgericht om te gaan met mijn ziekte, en dat ik niet gelijk om hulp hoef te vragen als ik het zelf nog kan.”

“De Indonesische Onafhankelijkheidsdag erkennen betekent toegeven dat Nederland een oorlogsmisdadiger is”

Journalist Fitria Jelyta herinnert je er vandaag even aan dat Nederland 17 augustus nog steeds niet erkent als de Indonesische Onafhankelijkheidsdag, en waarom Indonesische Nederlanders zich hiertegen uitspreken.

Dilara (18) gaat voor het eerst stemmen: "Je moet als politicus maar net je dag hebben, en de mooie oneliners om je kiezers mee te overtuigen"

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen volgen we zwevende kiezers Dilara (18), Kasper (20) en Thijs (20), die voor het eerst naar de stembus gaan op 17 maart. Vandaag het laatste deel van ‘De zwevende Gen Z is aan zet’: de knoop doorhakken. Op wie stemmen ze op 17 maart?

Wat er zou gebeuren als Nederland een diverse en inclusieve regering krijgt

Afgelopen zomer hield de Tweede Kamer een debat over racisme; geen enkele zwarte Nederlandse politicus nam daaraan deel. Dat zij niet vertegenwoordigd zijn werd pijnlijk duidelijk. Maar wat zou er gebeuren als we in Nederland een parlement hadden dat wél divers en inclusief is?

“Ik stem liever op een stabiele partij waarvan ik weet dat die geen gekke dingen gaat doen”

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen volgen we zwevende kiezers Dilara [18], Kasper [20] en Thijs [20], die voor het eerst naar de stembus gaan op 17 maart. Vandaag deel 2 van de zwevende Gen Z is aan zet: voorbij de polarisatie stemmen.

De zwevende Gen Z is aan zet: hoe kies jij op wie je stemt?

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen volgen we zwevende kiezers Dilara (18), Kasper (20) en Thijs (20), die voor het eerst naar de stembus gaan op 17 maart. Vandaag deel 1: hoe begin je met oriënteren? "Ik neem wekelijks partijprogramma’s door."

Nederlanders worden steeds ouder (en waarom dat goed nieuws is)

Het groeiende aantal ouderen brengt ook dilemma's met zich mee: “Aan de ene kant moeten mensen langer doorwerken om van voldoende pensioen te kunnen genieten, en aan de andere kant wil de overheid meer mantelzorg. Dat zit elkaar in de weg."

“Goedkope kleding is belangrijker dan de rechten van de mensen die onze kleding maken”

En dan nog: het zijn voornamelijk vrouwen van kleur die de dupe zijn van fast fashion en de wanpraktijken in de kledingindustrie, stelt de Amerikaanse fashion-influencer Cora Harrington.