Ela Colak

Over deze maker

Ela Colak (1987) groeide op in het Twentse Goor en studeerde Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Als freelance journalist schrijft ze onder andere stukken voor de VPRO Gids en columns voor de Volkskrant.

Van deze maker

‘De mens is een virus’: Maria, Rik en Milou vinden dat de mensheid moet uitsterven

Volgens deze ‘antinatalisten’ mogen geen mensen meer geboren worden, omdat we als mens verantwoordelijk zijn voor al het leed op aarde. Milou: ‘Maar ik hóóp dat het tegendeel wordt bewezen. Dat ik straks als bejaarde vrouw denk: Potverdomme, had ik toch gewoon oma kunnen worden!’

Lhbtqia+'ers, vergeet die andere letters niet: ‘Intersekse mensen bestaan!’

Hoewel er de afgelopen jaren meer letters zijn bijgekomen om de lhbtqia+-gemeenschap inclusiever te maken, valt er daarbinnen (en daarbuiten) nog wel wat werk te verrichten. "Mensen in onze gemeenschap zijn soms heel streng naar elkaar"

De vadervleugel in Nederlandse gevangenissen wérkt – maar niet alle gedetineerden mogen daarin

Gedetineerde mannen die hun kinderen in een sfeervolle huiskamer mogen ontvangen in plaats van een kille omgeving: klinkt fantastisch. Deze vaders vallen hierdoor minder vaak terug in crimineel gedrag, en hun kinderen zijn ook gelukkiger. Waarom krijgen niet alle vaders dit?

Talitha Muusse (29) gaat Op1 presenteren: ‘Het zou gek zijn als ik opeens heel neutraal ben’

Ze presenteert de talkshow elke zondag naast oude rot in het vak Sven Kockelmann, die bekend staat als journalistiek zo onafhankelijk mogelijk. Maar Talitha gaat het anders doen: "Ik vind ook dat je je eigen visie mag inzetten om gasten uit te dagen."

Deze docu vertelt over de barre tocht van minderjarige vluchtelingen door Europa

“Vluchtelingen worden gemarteld en tegengehouden, terwijl ze het recht hebben om asiel aan te vragen. Evenals hier in Nederland, waar we een jongen als Jano kapot laten gaan.”

“Trump’s Twitter is een van de beste dingen EVER in de Amerikaanse politiek”

Al veertien jaar reist verslaggever Erik Mouthaan (47) voor RTL Nieuws door Amerika. In een zesdelige documentaireserie voor Videoland, genaamd Erik in de Verdeelde Staten, neemt de correspondent dit keer zelf een centrale rol in.

Dr. Kaouthar Darmoni: “Gender is geen serieuze zaak in Nederland”

We moeten stoppen met dat intellectuele feministische snobisme en óók praten over seksueel genot, stelt de directeur van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. "Het grootste deel van mijn emancipatie heb ik in Tunesië geleerd, niet in het Westen."

Naomie Pieter organiseert de eerste Black Pride: “Anti-racisme is continu werken”

Op 25 juli 2020 wordt de eerste Black Pride gehouden in Amsterdam. We spraken een van de organisatoren, Naomie Pieter: "Als gemeenschap hebben we hier lang op gewacht. Ik kan niet wachten, wij allemaal niet, op de ontlading vandaag."