Donna de Weijer

Over deze maker

Donna de Weijer (1997) studeerde Afrikastudies aan de Universiteit Leiden en studeert nu Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze groeide op langs een kanaal in Drenthe en woont tegenwoordig in Amsterdam. Waar je Donna kan vinden, is dus altijd een beetje de vraag. Naast van reizen in en buiten Nederland, wordt ze gelukkig van alles wat met taal te maken heeft. En van stiekeme danssessies in haar kamer.

Van deze maker

Dit is hoeveel eigenbelang écht een rol speelt als we anderen helpen

Iedereen is altruïstisch – in principe dan. Maar hoe zit dat precies als we kijken naar het grotere belang ten tijde van bijvoorbeeld corona of klimaatverandering? We vroegen het aan een psycholoog.

Lichamelijk beperkt en eenzaam: “Behandel ons gewoon als mensen”

Weet je je geen houding te geven in de omgang met mensen met een fysieke beperking? Niet zo mooi, want dat draagt bij aan een gevoel van eenzaamheid, zeggen deze drie jonge mensen.

Hoe ik nieuwe vrienden probeerde te vinden door te swipen

Swipen naar potentiële vrienden: daar zit nog een bepaald taboe op. Tijd om die te doorbreken. Journalist Donna swipete zich daarom een slag in de rondte op vriendenmaakapps, op zoek naar een vriendin. Zijn deze apps dé oplossing tegen eenzaamheid?

Slecht nieuws: algoritmes discrimineren anno 2021 nog steeds

De Toeslagenaffaire, zwarte gezichten die niet herkend worden door gezichtsherkenningssoftware: ook algoritmen discrimineren. Nog wel, want de technologie is voortdurend in ontwikkeling. Hoever zijn we nu in de strijd tegen seksisme en racisme in AI en wat moet er nog gebeuren?

We voelen ons eenzaam omdat we elkaar wantrouwen, zegt deze hoogleraar

Al lang vóór de corona-pandemie zijn we ons steeds eenzamer gaan voelen, zegt Paul Verhaeghe. Dat komt doordat we elkaar zijn gaan zien als concurrenten, en elkaar daardoor steeds meer zijn gaan wantrouwen.

Waarom we niet bang moeten zijn om ouder te worden

Er zitten genoeg voordelen aan ouder worden. We spraken hierover met een universitair docent Filosofie van levensloop en levenskunst en een jonge vrouw die al op haar achttiende grijs begon te worden en haar coupe volledig heeft omarmd.

Zo word je (on)gelukkig als twintiger: zoek je passie en voel je speciaal

“Dan ben je twintig en wordt opeens van je verwacht dat je alles al weet omdat je ‘volwassen’ bent,” schrijft de Canadese psycholoog Randy J. Paterson in How to Be Miserable in Your Twenties. “Terwijl we allemaal worden opgevoed als kinderen, in plaats van als volwassenen.”

Waarom we allemaal van dikke billen houden

Grote billen zijn nog steeds onlosmakelijk verbonden met een bepaald schoonheidsideaal en steeds meer vrouwen laten hun billen vergroten. Maar wat maakt die grote billen nou eigenlijk zo geliefd?

Bouwvakker én plus-size model Liam: “Ik was altijd ‘de jongen met het buikje’”

Al jaren werkt Liam Bloemendaal (26) in de bouw. Een jaar geleden kwam daar een carrière als plus-size model bij. Een belangrijke rol, want bijna veertig procent van de jonge mannen heeft wekelijks negatieve gedachten over hun lichaam.

Zo ga je het gesprek aan met een vaccinatietwijfelaar

“Daar zitten restjes geaborteerde foetus in!” en “Het verandert je DNA!”: wat zeg je daarop? Met deze gids vol antwoordsuggesties onderscheid je feiten van fictie en ga je goed voorbereid het gesprek aan met de meest sceptische vaccinatietwijfelaar.

Habtamu de Hoop (22) presenteerde het Klokhuis, maar wil nu de Tweede Kamer in

“In de raadszaal zag ik allemaal mensen die mijn ouders of opa en oma hadden kunnen zijn”, vertelt Habtamu nonchalant. Maar zich gek laten maken? Dat doet de 22-jarige niet.

Waarom je drie keer moet nadenken voordat je spreekt van ‘afrobeats’

De muziekstijl wordt steeds populairder in Nederland. Maar de naam ‘afrobeats’ is verwarrend en veel Nederlanders gebruiken hem op de verkeerde manier.