• Sites

Denise Retera

Over deze maker

Denise Retera (1995).

Van deze maker

Gelukkig getrouwde relatietherapeuten van 70 jaar gaven ons datingadvies voor jongeren

Trix van Lieshout (69) en Bram van der Kamp (70) zijn niet alleen gelukkig getrouwd, ze hebben ook een relatietherapiepraktijk. Ik vroeg of ze tips hadden voor een jongere generatie, die behoorlijk lijkt te kwakkelen op het gebied van liefde en romantiek.

Rianne wil vrouwen makkelijker laten klaarkomen

Rianne Swierstra produceert en verkoopt vrouwvriendelijke seksspeeltjes. Denise en Anouk gingen bij haar langs om uit te vinden in hoe verre die anders zijn dan ‘gewone’ seksspeeltjes.

Word je emotioneel weerbaarder of juist kwetsbaarder van de vrije school?

De vrije school is populairder dan ooit. Denise was vroeger mild-jaloers op de mensen die op de vrije school naast haar middelbare school zaten, maar vraagt zich af: word je een softie van de vrije school, of juist een all-round stabiel mens, klaar voor de toekomst?

Kunnen we seksuele voorlichting alsjeblieft moderniseren?

We hebben allemaal seksuele voorlichting gehad, en er bijna allemaal indrukwekkend weinig van geleerd. Hoe kunnen we dat beter regelen, in een tijdperk waarin jongeren er lustig op los sexten? Vijf aandachtsgebieden onder de loep.

Charles (Darwin) was niks zonder zijn angels

Charles Darwin vond vrouwen veel te emotioneel voor de wetenschap, maar hij wilde hun mening over zijn onderzoeken toch graag horen. Die van Mary Treat, bijvoorbeeld, die alles wist van vleesetende planten. Of van Florence Dixie, die een levende jaguar mee naar huis nam. In het boek Darwins Engelen krijgen ze eindelijk krediet.

Waarom ons beeld van voodoo helemaal niet klopt

Jonge Nigeriaanse vrouwen, die met een mensenhandelaar naar Europa kwamen, durven vaak niet in opstand te komen. Ze blijven doen wat (tegen hun wil, en met geweld) van ze verlangd wordt. Doen ze dat niet, zijn ze bang dat ze vervloekt worden.

Onverklaarbare klachten: maken we een te groot onderscheid tussen lichaam en geest?

Één op de zes patiënten die zich bij de huisarts meldt, heeft last van SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Deze patiënten worden vaak van specialist naar specialist gestuurd zonder dat de oorzaak van hun klachten ook daadwerkelijk wordt gevonden.